24.01.2008

FM2008/52

 

Bemærkninger til forordningsforslaget


Almindelige bemærkninger

1. Indledning:

Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om offentlig hjælp fremsættes, da der ikke er overensstemmelse mellem den danske og den grønlandske version af § 6, stk. 2 og § 13, stk. 4.

I den danske version af § 6, stk. 2 anvendes "opholdskommune" og i den grønlandske version af § 6, stk. 2 anvendes "kommuni najugarivitaq". For at sikre entydighed foreslås anvendt ordet "opholdskommune" i den danske version og "kommuni uninngavigisaq" i den grønlandske version.

I den grønlandske version af § 13, stk. 4 er anført 2 formuleringer af stk. 4. Det foreslås at anvende den første formulering af stk. 4 i den grønlandske version. Denne første formulering svarer til § 13, stk. 4 i den danske version.

Endvidere foreslås sidste sætning i § 13, stk. 5 indsat som nyt stk. 6, da kommunalbestyrelsens forpligtelse til at tage særligt hensyn til eventuelle børns behov i forbindelse med vurderingen af størrelsen på offentlig hjælp, fejlagtigt er placeret i bestemmelsen om selvforskyldt opstået trangssituation. Det har været hensigten, at der altid skal tages særligt hensyn til eventuelle børns behov, når der foretages vurdering af størrelsen på offentlig hjælp i en trangssituation.


2. Økonomiske og administrative konsekvenser:

Ændringsforslaget har ingen økonomiske og administrative konsekvenser.


3. Høring af myndigheder og organisationer mv.:

Ændringsforslaget har været til lovteknisk gennemgang i Landsstyrets Lovkontor.

 

Bemærkninger til forslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Nr. 1 og 2

Der henvises til de tidligere bemærkninger, idet der dog gøres opmærksom på de sproglige ændringer.


Nr. 3

I forslaget videreføres den nuværende bestemmelse om, at hvis en modtager af offentlig hjælp selv er skyld i, at en trangssituation er opstået, så har vedkommende som udgangspunkt alene krav på en hjælp, der svarer til halvdelen af den offentlige hjælp, vedkommende ellers var berettiget til.

En trangssituation anses som værende selvforskyldt, hvis en modtager af offentlig hjælp selv har opsagt sin stilling eller selv er årsag til opsigelsen, eksempelvis ved uden grund at blive væk fra arbejde. Naturalhjælp udbetales ved, at en modtager af offentlig hjælp får udleveret rekvisitioner, som kan indløses i relevante forretninger. Ved betaling af faste udgifter betales udgifterne direkte til regningsudskriver.


Nr. 4

Kommunalbestyrelsen skal i forbindelse med vurderingen særligt tage hensyn til, at eventuelle børns behov tilgodeses. Det vejer altid tungere, at børnenes tarv og velfærd tilgodeses.

 

Til § 2

Det foreslås, at forordningen træder i kraft den 1. juli 2008.