29.april 2008

FM08/44

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Bolig og Infrastrukturudvalg

vedrørende

Forslag til landstingsforordning nr. xx af xx 2008 om ændring af landstingsforordning om tilslutningspligt til elektrokedler for at aftage el til opvarmningsformål indenfor vandkraftanlægget i Buksefjordens forsyningsområde

 

Afgivet til landstingsforordningsforslagets 2. behandling
(Landsstyremedlemmet for Boliger, Infrastruktur og Råstoffer)

 

Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg har under behandlingen senest bestået af:


Landstingsmedlem Godmand Rasmussen, Atassut, formand
Landstingsmedlem Jørgen Wæver Johansen, Siumut, næstformand
Landstingsmedlem Marie Fleischer, Demokraterne
Landstingsmedlem Jonathan Motzfeldt, Siumut
Landstingsmedlem Esmar Bergstrøm, Inuit Ataqatigiit


Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg har efter 1. behandlingen gennemgået Landstingsforordningen med bemærkninger.


Forslagets indhold.

Landstingsforordningsforslaget giver Nukissiorfiit mulighed for at pålægge kunder, offentlige som private, i det nyopførte vandkraftanlæg i Qorlortorsuaq forsyningsområde, en pligt til opvarmning med el fra vandkraftværket. Denne bemyndigelse tænkes også udstrakt til at gælde vandkraftanlægget under opførelse i Sisimiut og det planlagte vandkraftanlæg i Ilulissat.


Høring

Forslaget har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer: Direktoratet for Bolig- og Infrastruktur, Økonomidirektoratet, Nukissiorfiit, KNI Energi A/S, Kanukoka og Greenland Development A/S. KANUKOKA og Økonomidirektoratet, har givet høringssvar. Udvalget finder, at Landsstyret med fordel kunne have hørt en bredere kreds, herunder f. eks Grønlands Arbejdsgiverforening, da flere af deres medlemmer har energitunge produktioner, her tænkes særskilt på fiskeindustrien. Udvalget finder herefter ikke anledning til yderligere kommentarer.


Udvalgets behandling af forslaget

Udvalget kan indledningsvis konstatere, at forordningsforslaget ikke medfører større materielle ændringer i den gældende retstilstand, men at denne retstilstand udstrækkes til at gælde i områder, hvor der bliver opført nye vandkraftværker. Dette med henblik på at fremme den bedst mulige kapacitetsudnyttelse og samfundsmæssige afkast af værket i Qorlortorsuaq og de kommende vandkraftværker i Ilulissat og Sisimiut. Udvalget hæfter sig ved, at Landsstyret i de almindelige bemærkninger anfører følgende:

Høringssvar afgivet af Økonomidirektoratet har givet anledning til følgende:

Høringsparten har gjort opmærksom på, at der på lang sigt må være en positiv økonomisk effekt for borgere og erhvervslivet enten afspejlet i tarifferne eller influeret på anden måde.

Udvalget kan tilslutte sig denne principielle betragtning og skal i den forbindelse anmode Landsstyremedlemmet om ved dette forslags 2. behandling at fremkomme med en kommentar om, hvorledes Landsstyreområdet i samarbejde med Nukissiorfiit agter at fremme, at en langsigtet positiv økonomisk effekt kommer elkøberne til gavn. Alt efter som denne hensigt ikke syntes særskilt afspejlet i bemærkningerne. Udvalget er dog i lighed med Landsstyret enige i, at den fastlagte kurs på sigt vil bidrage positivt til mindskningen af brugen af fossile brændstoffer og sikre en nedbringelse af vort CO´2 udslip. Ligeledes finder Udvalget det glædeligt, at tilslutningspligten ikke er forbundet med udgifter for borgerne, eftersom det alene er Nukissiorfiit, der bærer installationsomkostningerne ved den fysiske tilslutning til nettet. Overordnet set kan repræsentanterne fra alle partier i Udvalget støtte op om formålet og intentionerne i forslaget.

Behandlingen af forordningsforslaget har givet anledning til særskilte kommentarer fra repræsentanterne fra Atassut og Inuit Ataqatigiit.

Repræsentanten fra Atassut finder anledning til at bemærke, at det med fordel kunne have været overvejet, om forordningen kunne have rummet bestemmelser, der eksempelvis åbnede op for, at landbrugssektoren forsat i fuldt omfang kunne fremme selvforsyningen af el, vand og varme, via små vandkraftværker. Atassut er tillige vidende om, at der hos erhvervslivet er udtrykt ønske om selvforsyning. Denne problemstilling syntes ikke at være afspejlet i det arbejde, der har ligget forud for forordningsforslagets opdatering. Repræsentanten fra Atassut finder dette beklageligt.

Repræsentanten fra Inuit Ataqatigiit finder, at der, såfremt Nukissiorfiit skal omdannes til et aktieselskab, bør sikres mulighed for, at borgere såvel som virksomheder får en mulighed for at beslutte, om de ønsker at aftage selskabets tilbud helt, delvis eller slet ikke. Aktieselskaber skal konkurrere på lige vilkår med alle andre ifølge konkurrenceloven, også selv om de er dominerende på markedet, må de ikke misbruge deres dominerende stilling til at underbyde de små virksomheder.

Repræsentanten fra Inuit Ataqatigiit finder tillige, at der bør indarbejdes en bestemmelse, hvor der gives borgerne en mulighed for at benytte alternativ energi. Det kan både være solfanger til opvarmning af vand, eller varm luft som blæses ind i huset eller andre former for alternativ energi. Repræsentanten skal opfordre Landsstyret til, til forslagets 2. behandling at fremsætte ændringsforslag herom.


Udvalgets indstilling

Et enigt Udvalg indstiller med ovenstående forståelse forslaget til vedtagelse.


Med disse bemærkninger skal Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg overgive forordningsforslaget til Landstingets 2. behandling.

 

Godmand Rasmussen
Formand

Jørgen Wæver Johansen Næstformand

Marie Fleischer

Jonathan Motzfeldt

Esmar Bergstrøm