18. januar 2008

FM 2008/44

 

 Bemærkninger til forslaget


Almindelige bemærkninger


1. Indledning

Fremsættelse af ændringsforslaget til landstingsforordningen sker på baggrund af det nyopførte vandkraftanlæg i Qorlortorsuaq, vandkraftanlægget under opførelse i Sisimiut og det planlagte vandkraftanlæg i Ilulissat.

Formålet med ændringsforslaget er, at landstingsforordningen ændres således, at landstingsforordningen følger den faktiske udvikling inden for vandkraftanlæg i hele Grønland.

Landstingsforordningen om tilslutningspligt til elektrokedler er på grund af opførelsen af andre vandkraftanlæg end vandkraftanlægget i Buksefjorden ikke tidssvarende. Dette skyldtes, at landstingsforordningen om tilslutningspligt til elektrokedler for at aftage el til opvarmingsformål indenfor vandkraftanlægget i Buksefjordens forsyningsområde er geografisk begrænset til vandkraftanlægget i Buksefjordens forsyningsområde.

Ud fra et miljømæssigt og samfundsøkonomisk synspunkt skal vandkraftanlæggenes kapacitet udnyttes mest muligt. Ved at udvide tilslutningspligten til alle områder med vandkraftanlæg vil brugen af fossile brændstoffer til opvarmning falde betragteligt med den deraf naturlige følge, at den samlede CO2-udledning vil falde.

Økonomisk set vil samfundet blive mindre afhængigt af de stigende olie priser, hvilket vil styrke den grønlandske økonomi.


2. Forslagets hovedpunkter

Gældende ret giver kun Nukissiorfiit mulighed for at pålægge offentlige og private kunder, som ejer opvarmningsanlæg i vandkraftanlægget i Buksefjordens forsyningsområde, en pligt til opvarmning med el fra vandkraftværket. Ændringsforslaget skal sikre, at alle vandkraftværker kan udnyttes optimalt igennem aftagelse af el til opvarmningsformål.

Henvisninger til Grønlands Energiforsyning ændres i den danske tekst således, at de bliver i overensstemmelse med navnet, som nu er Nukissiorfiit.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige

Der forventes ingen administrative konsekvenser for det offentlige. Økonomisk forventes samfundet, på lang sigt at blive bedre stillet, idet samfundet bliver mindre afhængig af fossile brændstoffer. På kort sigt vil der blive udgifter for Nukissiorfiit til installeringen af elektrokedler, disse omkostninger forventes dog at blive udlignet ved besparelser på indkøb af fossile brændstoffer.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.

Der forventes, at en optimering af Nukissiorfiits drift på lang sigt vil få en positiv økonomisk effekt for borgere og erhvervslivet, idet omkostningerne derved holdes nede. Der forventes ingen administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.


5
. Miljø- og naturmæssige konsekvenser

Forbruget af fossile brændstoffer vil mindskes, i det omfang vandkraft kan erstatte eksisterende traditionel varmeproduktion. Ændringen af landstingsforordningen skaber grundlag for, at bidrage positivt til et bedre klima. Eksempelvis vil produktion af varme ved vandkraft formindske udledningen af CO2 ved varmeproduktion.


6. Administrative konsekvenser for borgerne

De administrative konsekvenser for borgerne vil alene udgøre aflæsning og afregning.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre

Forholdet til Rigsfællesskabet ændres ikke i medfører af ændringsforslaget. De økonomiske følger for selvstyret vil være en mindre afhængighed af fossile brændstoffer, som importeres fra udlandet. På baggrund af dette vil økonomien kunne styrkes.


8. Andre væsentlige konsekvenser

Der forventes ingen andre væsentlige konsekvenser som følge af forslaget.


9. Høring af myndigheder og organisationer m.v.

Ændringsforslaget har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer m.v.:

Direktoratet for Bolig- og Infrastruktur, Økonomidirektoratet, Nukissiorfiit, KNI Energi A/S, Kanukoka og Greenland Development A/S.

Følgende har afgivet høringssvar: KANUKOKA og Økonomidirektoratet.

Høringssvar afgivet af Økonomidirektoratet har givet anledning til følgende:

Høringsparten har gjort opmærksom på, at der på lang sigt må være en positiv økonomisk effekt for borgere og erhvervslivet enten afspejlet i tarifferne eller influeret på anden måde.

Høringssvaret har givet anledning til, at dette indarbejdes i bemærkningerne.

Høringssvar afgivet af KANUKOKA har givet anledning til følgende:

KANUKOKAs høringssvar har ikke givet anledning til ændringer, da bemærkningerne heri vedrører forhold, der er reguleret i allerede eksisterende lovgivning.

 

 

Bemærkninger til forslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1

Landstingsforordningens titel skal afspejle, hvilke områder landstingsforordningen omfatter.

Ifølge den gældende landstingsforordningens titel er landstingsforordningens reguleringsområde udelukkende vandkraftanlægget i Buksefjordens forsyningsområde. Da det er ønsket, at landstingsforordningen skal regulere alle vandkraftanlæggenes forsyningsområder, er det nødvendigt, at titlen ændres. Titlen ændres således, at "vandkraftanlægget i Buksefjordens forsyningsområde" erstattes af "vandkraftanlæggenes forsyningsområder".

Forordningsforslagets titel bringes dermed overens med den faktuelle udvikling, som er sket og stadig er under udvikling omkring vandkraftanlæg. Der er for eksempel taget højde for, at vandkraftanlægget i Qorlortorsuaq har 2 forsyningsområder.


Til nr. 2

Ændringerne er af teknisk karakter.

Henvisninger til Grønlands Energiforsyning ændres således, at de bliver i overensstemmelse med navnet, som nu er Nukissiorfiit.


Til nr. 3

Bestemmelsens nuværende ordlyd giver ikke mulighed for, at offentlige og private kunder uden for vandkraftanlægget i Buksefjorden kan pålægges en tilslutningspligt. Ved ændringen af bestemmelsens ordlyd ændres dette, således at alle vandkraftværkers forsyningsområders offentlige og private kunder kan pålægges en tilslutningspligt af Nukissiorfiit.


Til § 2

Det foreslås at landstingsforordningen træder i kraft d. 1. juli 2008, således at Nukissiorfiit får mulighed for at udnytte overskudskapaciteten så hurtigt som muligt