23. oktober 2007

EM2007/37

 

Ændringsforslag

til

Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx om Ilisimatusarfik

Fremsat af Landsstyret til 2. behandling.


Til § 11

1. Stk. 2 affattes således:
"Stk. 2. Landsstyret udpeger de udefrakommende medlemmer efter en ikke bindende indstilling fra Ilisimatusarfik. Medlemmerne udpeges i deres personlige egenskab og for en periode på 4 år. Der skal ved udpegningen lægges vægt på faglige og personlige kvalifikationer og på erfaringen med at udvikle virksomheder og forsknings- og uddannelsesmiljøer, gerne i et internationalt perspektiv. Genudpegningen kan finde sted."

Til § 12

2. Stk. 3 affattes således:
"Stk. 3. Rektor og prorektor skal være kandidater inden for et af Ilisimatusarfiks fagområder og have kendskab til grønlandske forhold og indsigt i uddannelsesområdet. Rektor skal desuden have erfaring med ledelse og udvikling af forsknings- og uddannelsesmiljøer."


Til § 19

3. Paragraffen affattes således:
"§ 19. Institutlederen skal have en relevant, højere uddannelse inden for sit fagområde og skal have undervisningserfaring inden for sit fagområde."

 

Bemærkninger til lovforslaget


Almindelige bemærkninger

Ændringsforslaget indeholder ændringer, som er begrundet i en betænkning afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg til forslagets 2. behandling. Et flertal af partierne, bestående af Siumut, Atassut og Inuit Ataqatigiit støtter intentionerne bag lovforslaget.

Sammensætningen af Ilisimatusarfiks bestyrelse har været under Kultur- og Uddannelsesudvalgets bevågenhed. Udvalget er enigt i Landsstyrets forslag om, at en bestyrelse skal erstatte det eksisterende valgte universitetsråd som det øverste styrelsesniveau. Udvalget har ligeledes fundet det væsentligt, at Landsstyrets udpegning af udefrakommende bestyrelsesmedlemmer skal ske efter en ikke-bindende indstilling fra Ilisimatusarfik. Landsstyret har på den baggrund indarbejdet ændringsforslag, der imødekommer et enigt udvalg.

Et flertal i udvalget bestående af Siumut, Atassut og Inuit Ataqatigiit har fremsat ændringsforslag om, at rektor og prorektor mindst skal være kandidater inden for et af Ilisimatusarfiks fagområder. Samme flertal har også fremsendt ændringsforslag om, at institutlederen skal have en relevant, højere uddannelse inden for sit fagområde. Disse forslag er indarbejdet i Landsstyrets ændringsforslag.

Ændringsforslaget har ikke økonomiske eller administrative konsekvenser for det offentlige eller erhvervslivet.

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser


Til nr. 1

Den forslåede ændring indebærer indsættelse af 1. pkt., hvorefter Landsstyret udpeger de udefrakommende medlemmer af bestyrelsen efter en ikke bindende indstilling fra Ilisimatusarfik.

En ikke bindende indstilling til udefrakommende bestyrelsesmedlemmer betyder, at Landsstyret til enhver tid kan udpege bestyrelsesmedlemmer, som ikke er på Ilisimatusarfiks indstilling.


Til nr. 2

Den forslåede ændring indebærer, at rektor ikke skal være en anerkendt forsker, men at både rektor og prorektor være kandidater inden for et af Ilisimatusarfiks fagområder og have kendskab til grønlandske forhold og indsigt i uddannelsesområdet.

Ændringen forslåes for at sikre, at rektor og prorektor som minimum er kandidater inden for et af Ilisimatusarfiks fagområder. Denne bestemmelse indføres for ikke at afskære mulige emner til rektor- og prorektorstillingen, som ikke er anerkendte forskere, men som har en relevant kandidatuddannelse, og som har kendskab til grønlandske forhold, indsigt i uddannelsesområdet, og har erfaring med ledelse og udvikling af forsknings- og uddannelsesmiljøer.


Til nr. 3

Ændringsforslaget indebærer, at de nuværende ledere og kommende ledere af institutter skal have en relevant, højere uddannelse inden for sit fagområde og at en institutleder skal have undervisningserfaring inden for sit fagområde.

Den forslåede ændring sikrer samtidig, at nuværende ledere af de professionsrettede uddannelser samt ledere af de eksisterende institutter efter ændringen ikke bliver afskåret fra at indgå som ledere af institutter.