Tusagassiortut Peqatigiiffiat – Grønlands Presseforening
Kreds 7, Danmarks Journalistforbund
Postboks 1135
3900 Nuuk

 

Nuuk, 14. marts 2007

Til Landstingspartierne

Landstinget førstebehandlede i dag 14/3-07 et forslag til Grønlands første helt "egen" medieansvarslov. Hidtil har den danske lov været gældende, men fra 1. juli er det Landsstyret, der udpeger medlemmerne i Pressenævnet.

Lovforslaget ligger meget tæt op ad den nuværende danske lov, men på ét vigtigt område adskiller den sig fra denn gældende lov. I det første udkast til loven, som blev sendt til høring sidst på året i 2006, var det bestemt at formand og næstformand i nævnet skulle være jurister, ligesom det er nu, hvor landsdommeren og en jurist i hans embede er hhv. formand og næstformand.

Landsstyret har imidlertid ændret forslaget således at formandsskabet ikke længere behøver at være jurister. Kendskabet til grønlandske samfund vejer tungere, mener Landsstyret.

TP/Presseforeningen frygter, at dette vil åbne op for beslutninger baseret på politiske holdninger og følelser, og ikke på en uvildig juridisk bedømmelse. Dette vil efter vores mening føre til en indskrænkning i pressefriheden her i landet.

TP/Presseforeningen finder det vigtigt at både formand og næstformand er jurister, fordi dette både vil sikre en vis afstand til det politiske system (armslængdeprincippet), og dels sikre sagligheden i nævnet.

Pressenævnet skal i alt have 12 medlemmer, hvoraf journalister og redaktører skal udpege i alt fire. Seks medlemmer (inclusive formanden) udpeges af Landsstyret og to udpeges af organisationer indenfor kultur og fritidsvirksomhed. Således kommer de journalistiske og redaktionelle medlemmer i undertal.

Ved at undlade at udpege juridiske formænd vil der efter vores mening være risiko for, at offentligheden bliver dobbelt-repræsenteret.

Vi vil derfor anmode partierne overveje denne del af forslaget nøje, inden der bliver truffet en endelig afgørelse i Landstinget.

Inuulluaqqusillunga/Venlig hilsen

Mariia Simonsen
siulittaasoq/formand
55 78 46/34 35 72
msi@sermitsiaq.gl