7. november 2007

EM2007/12
FM2007/50

 

Ændringsforslag

til

Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx om medieansvar


Fremsat af Landsstyret til 2. behandling.

Til § 41

1. Stk. 1, 2. pkt. affattes således:
"Landsstyret udpeger formanden, som skal være jurist.".


Til § 50

2. Paragraffen affattes således:
" § 50. Pressenævnets kendelser kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.".


Til § 52

3. Paragraffen affattes således:
" § 52. Landsstyret fastsætter efter forhandling med Pressenævnet regler om en forretningsorden for dette.
Stk. 2. Pressenævnet bistås af et sekretariat.
Stk. 3. Udgifterne i forbindelse med Pressenævnets virke, herunder til sekretariatet, afholdes af Grønlands Hjemmestyre."


Til §§ 55 og 56

4. I § 55 og § 56 ændres "1. juli 2007" til: "1. januar 2008".

 

Bemærkninger

Til nr. 1

Ændringen foretages med henblik på at sikre, at pressenævnet som helhed besidder en særlig juridisk ekspertise, der blandt andet er medvirkende til at bevare pressenævnet uafhængighed. Ændringen betyder, at der er samme krav til formanden af pressenævnet som hidtil.


Til nr. 2

Ændringen foretages med henblik på at eliminere tvivl og uklarhed vedrørende Landstingets Ombudsmands kompetence i forhold til pressenævnet.

I lighed med, hvad der gælder for det nuværende Pressenævn og i øvrigt også for Radio- og tv-nævnet i henhold til § 47 i den gældende landstingsforordning om radio- og tv-virksomhed, foreslås det, at Pressenævnets afgørelse ikke kan indbringes for anden administrativ myndighed. Derimod kan det af nævnet i såvel genmælesager som i presseetiske sager udøvede skøn indbringes for domstolene, jf. princippet i grundlovens § 63. Der er ikke noget til hinder for, at der både indgives klage til Pressenævnet og anlægges sag ved domstolene sideløbende. Den omstændighed, at en afgørelse af det pågældende massemedie indbringes for domstolene, har ikke opsættende virkning, hverken for pålæg om offentliggørelse af en kendelse eller for pligten til at offentliggøre et genmæle.


Til nr. 3

Ændringsforslaget indebærer, at udgifterne i forbindelse med Pressenævnets virke som hidtil skal afholdes af Landsstyret. Med ændringsforslaget udgår således den foreslåede hjemmel til, at Landsstyret kan pålægge massemedierne at afholde udgifterne til Pressenævnet.

Ændringsforslaget har ikke økonomiske og administrative konsekvenser i forhold til gældende regler.

Stk. 1

Bestemmelsen indeholder en sproglig præcisering, så det tydeliggøres, at det fremover bliver Landsstyret, der fastsætter regler om en forretningsorden for Pressenævnet efter forhandling med dette.

Stk. 2 og 3

Det fastslås med bestemmelsen, at udgifterne til Pressenævnets virksomhed, herunder til Pressenævnets sekretariat, skal afholdes alene af Grønlands Hjemmestyre.


Til nr. 4

Idet behandlingen af lovforslaget strækker sig over flere landstingssamlinger, er det nødvendigt at ændre ikrafttrædelsestidspunktet.