21. oktober 2007 

EM07/41

 

BETÆNKNING

afgivet af Landstingets Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalg

vedrørende

Forslag til landstingslov om ændring af lov nr. 5 af 2. maj 1996 om landbrug. (Landbrugsrådets kompetence og sammensætning).


Afgivet til forslagets 2. behandling


Landstingets Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Lars-Emil Johansen, Siumut, formand
Landstingsmedlem Godmand Rasmussen, Atassut
Landstingsmedlem Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit
Landstingsmedlem Jens B. Frederiksen, Demokraterne
Landstingsmedlem Otto Jeremiassen, Siumut
Landstingssuppleant Ole Thorleifsen, Siumut
Landstingssuppleant Per Rosing Petersen, Siumut

 

Landstingets Fiskeri-, Fangst og Landbrugsudvalg har efter 1. behandlingen den 5. oktober 2007 gennemgået forslaget til landstingslov. Udvalget noterer sig, at der ved forslagets 1. behandlingen var generel tilslutning til forslaget fra Landstingets partier.

Forslagets indhold

Forslaget fastsætter Landbrugsrådets eksistens og kompetencer ved lov. Landsstyret bemyndiges tillige til at kunne fastsætte regler om at lade opgaver varetage af Landbrugs-rådet. Landsstyret bemyndiges derudover til at fastsætte regler om overgivelse af kompetence til Landbrugsrådet, således at rådet kan træffe forvaltningsretlige afgørelser og føre tilsyn indenfor rammerne af den gældende forvaltningsretlige lovgivning.

Høring

Forslaget har været i høring hos Konsulenttjenesten for Landbrug, Naturinstituttet, Kanukoka, Erhvervsdirektoratet, Direktoratet for Miljø og Natur, Økonomidirektoratet og Udenrigsdirektoratet. Udvalget har ingen kommentarer til høringsfristens længde, der skønnes rimelig. Udvalget noterer sig særligt, at Konsulenttjenestens bemærkninger af teknisk karakter til forslaget er indarbejdet i forslaget.

Udvalgets behandling af forslaget

Udvalget finder det positivt, at Landsstyret med denne lovændring fastlægger og regulerer Landbrugsrådets udformning og opgaver.

Det er udvalgets vurdering, at forslaget vil være medvirkende til at skabe bedre muligheder for realiseringen af kommende, fremadrettede landbrugspolitiske initiativer og beslutninger. Udvalget anser på denne baggrund, at forslaget udgør et egnet grundlag for en styrkelse af landbrugssektoren. Udvalget skal afslutningsvis udtale, at det forventer at Landsstyret efter kommunesammenlægningen i 2009 vil tage initiativ til at ændre loven, således antallet af kommunale repræsentanter i Landbrugsrådet afspejler den kommunale inddeling.

Et enigt Udvalg skal opfordre Landstyret til ved 2. behandlingen af fremkomme med et ændringsforslag, således at repræsentanten for den islandske Landboforening tilforordnes Landbrugsrådet, og at Landbrugsrådet i øvrigt gives mulighed for at tilkalde ekstern sagkundskab.

Et enigt Udvalg indstiller forslaget til vedtagelse i den form forslaget har, når Landsstyret har fremsat ændringsforslag i overensstemmelse med Udvalgets opfordringer.

Med disse bemærkninger og med ovenstående forståelse af forslaget skal Landstingets Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalg overgive forslaget til 2. behandling.

 

Lars-Emil Johansen
Formand

 

Ane Hansen

 

Jens B. Frederiksen

 

Ole Thorleifsen

 

Godmand Rasmussen