10. august 2007

EM 2007/41

Bemærkninger til lovforslaget


Almindelige bemærkninger

1. Indledning:

Landsstyret nedsatte i 1993 Landbrugsrådet med det formål, at rådet skulle være rådgivende for Landsstyret i landbrugsanliggender.

Landbrugsrådet har i henhold til sit nugældende kommissorium, som er godkendt af Landsstyret, følgende opgaver:

Ovennævnte opgaver vil skulle opdateres som konsekvens af lovændringen. Budget og regnskab for Konsulenttjenesten for Landbrug og Forsøgsstationen Upernaviarsuk er indeholdt i Landbrugsrådets budget og regnskab. Landbrugsrådet indstiller budget og regnskab til godkendelse over for Landsstyret.

Landbrugsrådet er således via sit kommissorium ikke alene et rådgivende organ for Landsstyret i spørgsmål knyttet til landbrug, men varetager også konkrete driftsopgaver.

Landbrugsrådets forretningsorden, som er godkendt af Landsstyret, pålægger også Landbrugsrådet en rolle som ledelse af Konsulenttjenesten og Forsøgsstationen i Upernaviarsuk med ret og pligt til at påse, at disse institutioner fungerer og disponerer deres midler, som i alt overvejende omfang består af tilskudsmidler fra landskassen, rimeligt i forhold til den overordnede landbrugspolitik.

Således har Landbrugsrådet fået uddelegeret beslutnings- og bevillingskompetence uden at dette er sket ved lov. Det er denne retstilstand, som nu søges formaliseret med ændringsforslag til landstingslov om landbrug.

2. Forslagets hovedpunkter:

Forslagets hovedpunkt er at få Landbrugsrådets eksistens og kompetencer fastsat ved lov. Med forslaget bemyndiges Landsstyret til at fastsætte regler om at lade opgaver varetage af Landbrugsrådet herunder at fastsætte regler om delegation til Landbrugsrådet af kompetence til at træffe forvaltningsretlig afgørelse og føre tilsyn.

Landbrugsrådet er rådgivende organ for Landsstyret i landbrugsspørgsmål men kan således også bemyndiges til at træffe afgørelse om ansættelser og afskedigelse af medarbejdere i Konsulenttjenesten for Landbrug og Forsøgsstationen Upernaviarsuk.

Denne fravigelse af den sædvanlige myndighedsstruktur vurderes af Landsstyret til at være den bedste måde at servicere landbruget på.

Kompetence og arbejdsfordeling mellem Landsstyret og Landbrugsrådet bliver således, at Landsstyret fremsætter forslag til bevillinger på landbrugsområdet på de årlige finanslove. Landsstyret fremsætter forslag til nye regler på landbrugsområdet samt ændringsforslag til gældende regler på landbrugsområdet.

Landbrugsrådet bliver høringspart til ovenstående.

Landbrugsrådet er en del af den offentlige forvaltning under Grønlands Hjemmestyre og som sådan underlagt almindelige forvaltningsretlige regler, almindelige regler om budget og regnskab, ligesom ansættelser og afskedigelser sker efter de regler og vilkår, der i øvrigt finder anvendelse i Grønlands Hjemmestyre.

Landbrugsrådet vil være forpligtet til at udfærdige budget og revideret regnskab hvert år, som fremsendes til Landsstyret til godkendelse. Landsstyret skal føre tilsyn med Landbrugsrådet og dets institutioner. Landbrugsrådets opgavevaretagelse sker på vegne af Landsstyret. Landsstyret har således både ret og pligt til at føre tilsyn med at opgaverne varetages i overensstemmelse med gældende lovgivning og almindelige principper for offentlig forvaltning og administration.

Landsstyret fører tilsyn med Landbrugsrådet efter behov. I forbindelse med tilsyn af Landbrugsrådet, kan Landsstyret kræve afrapporteringer om konkrete emner samt budgetopfølgning. Landsstyret skal endvidere føre tilsyn med om Landbrugsrådets organisation har faglige forudsætning for at varetage forvaltningsretlig afgørelsesmyndighed, samt sikre forsvarlig bogholderi og journalsystem.

Landbrugsrådet er forpligtet til at meddele Landsstyret de oplysninger, Landsstyret anmoder om som led i sit tilsyn. Modtager Landsstyret ikke de anmodede oplysninger, vil Landsstyret efter omstændighederne være forpligtet til at tilbagekalde (ophæve fastsatte regler) den til Landbrugsrådet delegerede kompetence således at opgaverne herefter varetages af Landsstyret.

3. De økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:

Der er ikke økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige.

4. De økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.:

Der er ikke økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet.

5. De miljø og naturmæssige konsekvenser:

Der forventes ikke miljø og naturmæssige konsekvenser,

6. Administrative konsekvenser for borgere:

Der er ikke administrative konsekvenser for borgerne.

7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre:

Ingen.

8. Høring af myndigheder og organisationer m.v.:

Forslaget har været hørt hos kommunerne og landbrugets organisationer og blev positivt modtaget af de berørte organisationer.

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser


Til § 1

Til § 14 a.

Til stk. 1

Landsstyret nedsætter et Landbrugsråd bestående af 1 formand udpeget af Landsstyret, 2 medlemmer udpeget af Savaatillit Peqatigiit Suleqatigiissut, 3 medlemmer udpeget af de kommuner, der har landbrugere, 1 medarbejderrepræsentant fra institutionerne under Landbrugsrådet, 1 medlem udpeget af Neqi A/S, 1 medlem udpeget af Fødevareministeriet og 1 medlem udpeget af Landsstyret efter indstilling fra Grønlands Naturinstitut. Fødevareministeriet har meddelt sin tilslutning til, at ministeriet udpeger et medlem til landbrugsrådet.

Da Landbruget i dag er koncentreret primært i Narsaq, Qaqortoq og Nanortalik kommuner; er det disse kommuner, som får et repræsentant hver i Landbrugsrådet. Når kommunerne sammenlægges i 2009, vil udpegning af medlemmer fra dette område foregå som hidtil. Der er enkelte landbrug i Paamiut og Nuuk kommuner. Landbrug i disse kommuner kan via Savaatillit Peqatigiit Suleqatigiissut søge indflydelse i Landbrugsrådet.

Forslaget til sammensætning af Landbrugsrådet er ikke meget anderledes, end det Landbrugsråd, der eksisterer i dag. Forslaget indeholder dog ikke forslag om, at der skal være 1 repræsentant for den Islandske Landboforening. Landsstyret har vurderet, at denne organisation kan inddrages på ad hoc basis.

Til stk. 2.

Landsstyret fastsætter Landbrugsrådets forretningsorden. Landbrugsrådet skal følge de til enhver tid gældende bestemmelser for Grønlands Hjemmestyre om budget, regnskabsføring og regnskabsaflæggelse. Landbrugsrådet afgiver hvert år til Landsstyret forslag til budget for det følgende finansår inden en af Landsstyret fastsat frist. Forslaget skal indeholde et overslag over forventede indtægter, driftsudgifter og anlægsudgifter.

Særskilt forudsættes det, at Landbrugsrådet til Landsstyret fremsender aktivitetsplaner og budgetter for driften af Konsulenttjenesten for Fåreavl og Forsøgsstationen Upernaviarsuk. Ligesom det forudsættes, at Landbrugsrådet i samarbejde med underliggende institutioner hvert år afgiver en fælles årsberetning, som fortæller om dets aktiviteter og opnåede resultater i forhold til den overordnede landbrugspolitik.

Landbrugsrådets medlemmer honoreres efter reglerne i landstingslov om vederlag m.v. til medlemmer af Landstinget og Landsstyret m.v. om vederlag til ikke-landstingsmedlemmer, der udpeges til at udføre hverv på Hjemmestyrets vegne.


Til § 14 b.

Landbrugsrådet er rådgivende organ for Landsstyret i spørgsmål knyttet til landbrug.

Det ressortansvarlige direktorat for landbrug varetager som hidtil sekretariatsfunktionen for Landbrugsrådet.

Opgaverne i sekretariatsfunktionen består i tilrettelæggelse af landbrugsrådsmøder, udarbejdelse af dagsordner, referentfunktioner for Landbrugsrådets- og forretningsudvalgets møder samt gennemførelse af beslutninger truffet af Landbrugsrådet.


Til § 14 c.

Til stk. 1

Landsstyret kan fastsætte regler om, at Landbrugsrådet kan bemyndige formanden eller et underudvalg til at træffe afgørelse i sager, der skønnes ikke at give anledning til tvivl, eller som vil kunne afgøres i overensstemmelse med en af Landbrugsrådet fastlagt praksis for ligeartede sager.

Landsstyret kan fastsætte regler, der bemyndiger Landbrugsrådet til at handle på Landsstyrets vegne. Det kan f.eks. være bemyndigelse til varetagelse af konkrete opgaver. Endvidere kan Landsstyret bemyndige Landbrugsrådet til at gennemføre forsøgsvirksomhed og forskning inden for den bevillingsmæssige ramme på Landstingets finanslov samt søge eksterne midler til disse formål.

Til stk. 2

Landsstyret kan fastsætte regler, der bemyndiger Landbrugsrådet at forestå ledelse og drift af Konsulenttjenesten for Fåreavl og Forsøgsstationen Upernaviarsuk, således Landbrugsrådet får kompetence til at træffe afgørelse i sager om ansættelse, udnævnelse og afskedigelse inden for Konsulenttjenesten for Landbrug og Forsøgsstationen Upernaviarsuk.


Til § 14 d.

Afgørelser, som kan påklages til Landsstyret, skal, når de meddeles skriftligt, være ledsaget af en vejledning om klageadgang med angivelse af klageinstans og oplysning om fremgangsmåden ved indgivelse af klage. Det gælder dog ikke, hvis afgørelsen fuldt ud giver den pågældende part medhold.

Afgørelser, der kun kan indbringes for domstolene under iagttagelse af en lovbestemt frist for sagens anlæg, skal være ledsaget af oplysning herom.

 

Til § 2

Det foreslås, at landstingsloven træder i kraft den 1. december 2007.