6. november 2007

EM 2007/30

 

Ændringsforslag

til

Forslag til: Landstingslov nr. xx af yy om strukturreform af den kommunale sektor.

 

Fremsat af Landsstyret til 2. behandlingen.


Til § 2

1. § 2, stk. 1, 3. pkt., affattes således:
"Kommunalbestyrelserne i Sydkommunen og i Midtkommunen består af 15 medlemmer. Kommunalbestyrelserne i Nordkommunen og i Øst/Vestkommunen består af 21 medlemmer. Ved ordinære valg til kommunalbestyrelserne, der finder sted efter 2008, kan kommunalbestyrelserne senest inden udgangen af året forud for valgets afholdelse beslutte, at antallet af medlemmer skal være mindre end 15 i Sydkommunen og i Midtkommunen og mindre end 21 i Nordkommunen og i Øst/Vestkommunen. Medlemstallet skal være ulige og fastsættes i styrelsesvedtægten."


Til § 4

2. § 4, stk. 1, affattes således:
"Resultatet for kommunen fremsendes af valgbestyrelserne til Valgnævnet, som herefter foretager en beregning af stemmetallene i den sammenlagte kommune for henholdsvis
1) hvert parti og dets kandidater
2) hvert kandidatforbunds kandidater
3) hver enkeltkandidat.
Valgnævnet opgør på den baggrund et samlet resultat for den nye kommune. Valgnævnet fordeler mandaterne ved anvendelse af d'Hondts forholdstalsvalgmåde, idet det af hvert parti, hvert kandidatforbund og hver enkeltkandidat opnåede stemmetal divideres med 1, 2, 3, og så videre, op til det antal medlemmer, der skal vælges til kommunalbestyrelsen. Første mandat tilfalder herefter det parti, det kandidatforbund eller den enkeltkandidat, der har den højeste kvotient, andet mandat det parti, det kandidatforbund eller den enkeltkandidat, der har den næsthøjeste kvotient, indtil alle mandater er fordelt. En enkeltkandidat kan højst opnå ét mandat."

3. § 4, stk. 2, 1. pkt., affattes således:
"Stk. 2. For hver oprindelig kommune, der indgår i den nye kommune, vælges ét af mandaterne i den nye kommunes kommunalbestyrelse som en geografisk repræsentant."


Til § 8

4. Paragraffen affattes således:
"§ 8. Der vælges fælles bygdebestyrelser. En fælles bygdebestyrelse skal omfatte mindst 2 bygder inden for samme kommune. Afgørelse om hvilke bygder, der kan vælge fælles bygdebestyrelse og om antal medlemmer, der skal vælges hertil, træffes af kommunalbestyrelsen. Afgørelse herom træffes inden udgangen af det år, der ligger forud for valgene til fælles bygdebestyrelser. Valg til fælles bygdebestyrelser finder sted første gang i april 2009.
Stk. 2. Valg til fælles bygdebestyrelser gennemføres efter reglerne i landstingslov om valg til kommunalbestyrelser, bygdebestyrelser og menighedsrepræsentationer. Ved valg til fælles bygdebestyrelser, jf. stk. 1, udgør de bygder, der omfattes af en fælles bygdebestyrelse, én valgkreds."


Til § 12

5. § 12, stk. 2, udgår.


Til § 13

6. § 13, stk. 1-2, affattes således:
"Overgangsudvalgets formand udarbejder og fremlægger senest 14. juli 2008 forslag til budget for overgangsudvalget.
Stk. 2. Budgetforslaget behandles og vedtages af overgangsudvalget senest 14. august 2008 efter §§ 39 og 40 i landstingslov om kommunalbestyrelser og bygdebestyrelser m.v."


Til § 16

7. § 16, stk. 1, affattes således:
"Overgangsudvalgets væsentligste opgave er at forberede sammenlægningen af kommunerne til de nye kommuner, jf. § 1. Overgangsudvalget skal træffe de beslutninger, som er nødvendige for at de nye kommuner med virkning fra 1. januar 2009 kan varetage de i lovgivningen fastsatte myndighedsområder."


Til § 21

8. § 21 stk. 2 og 3, udgår. Stk. 4 bliver herefter stk. 2.


Til § 32

9. Nr. 3 udgår og nr. 4 bliver herefter nr. 3

 

 

Bemærkninger til ændringsforslaget


Almindelige bemærkninger

Fremsættelse af ændringsforslaget til landstingslovforslaget er begrundet i de bemærkninger og opfordringer, som Landstingets midlertidige Udvalg vedrørende Strukturreformen har afgivet i beretning til forslagets 2. behandling.

Ændringsforslaget har været til lovteknisk gennemgang.


Administrative konsekvenser af ændringsforslaget:

Der er ikke administrative konsekvenser af ændringsforslaget, udover de konsekvenser, der følger af afholdelsen af valg til fælles bygdebestyrelser.


Økonomiske konsekvenser af ændringsforslaget:

I forhold til Landsstyrets oprindelige lovforslag, forventes der mindre udgifter for de kommuner, hvor antallet af medlemmer til kommunalbestyrelsen reduceres, medens udgifterne bliver større i de kommuner, hvor antallet forøges. Samlet kan der blive tale om merudgifter til op til 4 folkevalgte i forhold til Landsstyrets oprindelige forslag.

Udgifterne til de nuværende bygdebestyrelser er tidligere vurderet at være omkring 15 mio. kr. årligt. Ændringsforslaget indebærer, at der mindst bliver tale om en halvering af antallet af bygdebestyrelser i forhold til i dag, idet mindst 2 bygder skal være sammen om en fælles bygdebestyrelse. Der kan således også tænkes fælles bygdebestyrelser som omfatter mere end 2 bygder.

Som udgangspunkt kan der derfor forventes en besparelse i udgifterne til bygdebestyrelser i forhold til situationen i dag.

Besparelserne i forhold til Landsstyrets oprindelige forslag kan vanskeligt angives nærmere, da etableringen af lokalråd ville afhænge af kommunernes egne fremtidige beslutninger herom. Det forekommer dog sandsynligt, at etableringen af lokalråd ville få et større omfang, end ændrings-forslagets bestemmelser om et begrænset antal fælles bygdebestyrelser. Derfor vurderes ændrings-forslaget at medføre besparelser i forhold til Landsstyrets oprindelige forslag.

Endelig vil ændringsforslagets bestemmelse om at § 12, stk. 2, om reduktion af vederlag udgår, medføre merudgifter i forhold Landsstyrets oprindelige forslag.

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser


Til nr. 1

Ændringsforslaget imødekommer en opfordring i beretningen fra Landstingets midlertidige Udvalg vedrørende Strukturreformen.


Til nr. 2

Ændringsforslaget er en konsekvens af at antallet af medlemmer til kommunalbestyrelserne er ændret i forhold til Landsstyrets oprindelige forslag.


Til nr. 3

Ændringsforslaget er en konsekvens af at antallet af medlemmer til kommunalbestyrelserne er ændret i forhold til Landsstyrets oprindelige forslag.


Til nr. 4

Ændringsforslaget imødekommer en opfordring i beretningen fra Landstingets midlertidige Udvalg vedrørende Strukturreformen.

Efter de i dag gældende regler i landstingsloven om valg til kommunalbestyrelser og bygdebestyrelser og menighedsrepræsentationer er det Landsstyret, som efter forudgående høring af kommunerne fastsætter hvilke bygder, der kan vælge bygdebestyrelser samt det antal medlemmer, der skal vælges i hver enkelt bygd.

Med ændringsforslaget fastsættes det, at det fremover er kommunalbestyrelsen, som skal afgøre hvilke bygder, der skal vælge fælles bygdebestyrelser og antallet af medlemmer hertil. Ændrings-forslaget indebærer, at afgørelserne første gang skal træffes af kommunalbestyrelserne (overgangs-udvalgene) inden udgangen af 2008 med henblik på valg til fælles bygdebestyrelser i april 2009.

Ved gennemførelse af valg til fælles bygdebestyrelser udgør de bygder, som omfattes af en fælles bygdebestyrelse, én valgkreds. Det betyder blandt andet, at en vælger med bopæl i en af bygderne kan afgive stemme til fordel for en kandidat, som har bopæl i en anden bygd, der omfattes af den fælles bygdebestyrelse.

Kommunalbestyrelserne skal i øvrigt efter reglerne i landstingsloven om kommunalbestyrelser og bygdebestyrelser m.v. fastsætte reglerne for de fælles bygdebestyrelsers arbejde i en forretningsorden.


Til nr. 5

Ændringsforslaget imødekommer en opfordring i beretningen fra Landstingets midlertidige Udvalg vedrørende Strukturreformen.


Til nr. 6

Ændringsforslaget imødekommer en opfordring i beretningen fra Landstingets midlertidige Udvalg vedrørende Strukturreformen. Fristerne udarbejdelse af forslag til budget og behandlingen af dette er forlænget med 14 dage i forhold til Landsstyrets oprindelige forslag.


Til nr. 7

Bestemmelsen er en præcisering af det forhold, at overgangsudvalgenes opgaver er at sikre, at de nye kommuner er funktionsdygtige ved etableringen den 1. januar 2009. Overgangsudvalgenes beslutninger vedrører således først og fremmest aktiviteter og opgaver, som er nødvendige for at de nye kommuner i administrativ, organisatorisk, økonomisk praktisk henseende kan varetage de kommunale sagsområder fra etableringstidspunktet.

Lovforslaget indeholder udover den generelle bestemmelse i § 16 tillige mere specifikke bestemmelser i §§ 17-22 om overgangsudvalgenes opgaver.


Til nr. 8

Ændringsforslaget imødekommer en opfordring i beretningen fra Landstingets midlertidige Udvalg vedrørende Strukturreformen.


Til nr. 9

Ændringsforslaget er en konsekvens af at bygdebestyrelserne ikke erstattes af lokalråd, som forudsat i Landsstyrets oprindelige forslag.