19. oktober 2007

EM 2007/35

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg

vedrørende

Forslag til Landstingslov om ændring af landstingslov om inddrivelse og forebyggelse af restancer til det offentlige.
(Én landsdækkende inddrivelsesmyndighed)


Afgivet til forslagets 2. behandling


Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Kristian Jeremiassen, Atassut (formand)
Landstingsmedlem Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit
Landstingsmedlem Lene Knüppel, Demokraterne
Landstingsmedlem Ole Thorleifsen, Siumut (suppleant)
Landstingsmedlem Ruth Heilmann, Siumut (suppleant)

Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg har på baggrund af forslagets 1. behandling under EM 2007 foretaget en gennemgang af lovforslaget samt lovbemærkningerne og høringsmaterialet.

Høringsrunden.

Forslaget har været udsendt i høring i perioden 26. april – 30. maj 2007. Skatte- og Afgiftsudvalget har modtaget kopi af høringssvarene på deres originale sprog. Høringssvarene er af Landsstyret kommenteret i de almindelige lovbemærkninger. Høringsfrist og valg af høringsparter giver ikke anledning til bemærkninger fra udvalgets side.

Forslagets 1. behandling i Landstinget.

Lovforslaget blev under Landstingets 1. behandling støttet af partierne Siumut og Inuit Ataqatigiit, men forkastet af Kattusseqatigiit Partiiat. Partierne Atassut og Demokraterne udtrykte forskellige spørgsmål og tvivl.

Landsstyremedlemmet for Finanser og Udenrigsanliggender har ved brev af 16. oktober 2007 fremsendt en uddybende besvarelse af de spørgsmål, der har været rejst under forslagets 1. behandling. Landsstyremedlemmets brev vedlægges som bilag 1 til denne betænkning.

Landsstyret har i samme forbindelse varslet et ændringsforslag med henblik på at udsætte lovens ikrafttrædelsestidspunkt til 1. april 2008. Dermed bliver det muligt fra starten at anvende et fælles landsdækkende edb-system samt sikre mulighed for elektronisk overførsel af fordringer, betalinger m.v. mellem kommunerne og inddrivelsesmyndigheden.

Skatte- og Afgiftsudvalgets overvejelser.

Skatte- og Afgiftsudvalget skal i det følgende knytte nogle bemærkninger til enkelte problemstillinger, der har været rejst under forslagets 1. behandling.

Det er grundlæggende ikke en heldig situation, når Landstinget bedes om at tage stilling til en opgaveoverførsel fra kommunerne til hjemmestyret, som kommunerne og deres fælles interesseorganisation KANUKOKA ikke kan erklære sig enige i. Når ændringen desuden berører kommunernes rådighed over deres finansielle aktiver, som pengefordringerne udgør en del af, må situationen give anledning til særlig bekymring. Kommunernes finansielle selvstændighed udgør en vigtig søjle i kommunernes ret til selvstændigt at styre deres anliggender, og denne ret er garanteret i grundlovens § 82 samt den kommunale styrelseslov.

Skatte- og Afgiftsudvalget finder, at KANUKOKA i sit høringssvar anfører vægtige argumenter for, at den nuværende inddrivelsesordning kunne komme til at fungere betydeligt bedre i fremtiden. For det første vil kommunesammenlægningen i sig selv medføre en styrkelse af den kommunale inddrivelsesmyndighed, da forvaltningerne samles til kun 4 storkommunale enheder. Disse enheder kan støttes yderligere gennem oprettelsen af en central fordringsdatabase og implementering af en effektiv IT-løsning samt et generelt tættere samarbejde med den ekspertise, som forefindes centralt i hjemmestyret.

KANUKOKA påpeger for det andet med rette de fordele, der er forbundet med en kommunal inddrivelsesmyndighed, navnlig at denne besidder en viden og kontakt til lokalsamfundene, der i højere grad tillader en rimelig bedømmelse af skyldneres reelle betalingsevne. KANUKOKA stiller sig tvivlende overfor de effektiviseringsgevinster, Landsstyret forventer sig af lovændringen, bl.a. fordi den skaber nye funktionsopdelinger og samarbejdsflader. Især er man bekymret for, at kommunerne fortsat vil skulle løse en lang række uselvstændige opkrævningsopgaver med en reduceret bemanding. KANUKOKA er følgelig af den opfattelse, at en samlet inddrivelses- og opkrævningsfunktion, forankret i de nye storkommuner, ville være den mest effektive løsning.

Overfor disse synspunkter står Grønlands Hjemmestyres ønske om en snarlig effektivisering af restanceinddrivelsen samt en forbedring af skyldnernes retssikkerhed på et område, der ofte indebære meget byrdefulde indgreb overfor borgerne og virksomheder.

Det samlede restancebeløb, som kommunerne ikke har kunnet inddrive, har været støt stigende i de senere år og nået et yderst bekymrende omfang. Den senest tilgængelige restanceoversigt vedlægges som bilag 2 til denne betænkning, idet mere opdaterede tal forventes at foreligge senere på året. Som det fremgår, er de samlede kommunale restancer i perioden fra 1997 – 2005 mere end fordoblet til over 600.000.000 kr. Dette har dannet baggrund for, at Skatte- og Afgiftsudvalget i 2005 har anbefalet en centralisering af inkassofunktionen og i den forbindelse bl.a. udtalt:

" Inkassoopgaven

Landsstyret har i sit svarnotat ikke forholdt sig til muligheden af også at samle hele eller dele af inkassoopgaven ét sted. Skatte- og Afgiftsudvalget finder umiddelbart, at det vil være oplagt også at lade inddrivelsesområdet indgå i en centralisering af skatteopgaven. Skatte- og Afgiftsudvalget skal på denne baggrund opfordre Landsstyret til nøje at undersøge mulighederne for at inddrage inkasso- og fordringsområdet i centraliseringen af skatteligningen. Dette vil kunne ske ved en evaluering af virkningerne af forslag FM05/18 Forslag til Landstingslov om kommunalt samarbejde om opkrævning og inddrivelse af fordringer i løbet af 2005/2006. Såfremt sidstnævnte forslag ikke medfører en forbedret inddrivelse af udeståender er det Skatte- og Afgiftsudvalgets forventning, at Landsstyret vil fremsætte de nødvendige forslag til en centralisering af inkassoopgaven som en del af den kommende centralisering af skatteområdet."

Udvalgets vurdering blev fremført i betænkning FM 2005/113 (Forslag til landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at arbejde for effektivisering af den grønlandske indkomstskattelov, således at det sikres: At samtlige borgere i Grønland bliver behandlet ens i henhold til indkomstskatteloven, At stadfæste, at A-skatterne ikke kan bruges som kassekredit af arbejdsgiverne, At samtlige kommuner, der står for ligningsarbejdet af skatteindtægterne, har ensartede arbejdsgange, At der hvert år udarbejdes og offentliggøres skatterestanceforhold), fremsat af Atassuts Landstingsgruppe.

Skatte- og Afgiftsudvalget fastholder, at den massive vækst i de kommunale restancer, kombineret med en betydelig afskrivning af uerholdelige fordringer, kræver omgående handling. En afvejning af den snarlige effektiviseringsgevinst, som Landsstyret forventer sig af oprettelsen af en central inkassofunktion, og de mere usikre effektiviseringsgevinster, som man med rimelighed kan forvente sig om nogle år af en reorganiseret inkassofunktion i de nye storkommuner, må efter udvalgets vurdering falde ud til fordel for det af Landsstyret fremsatte lovinitiativ.

Desuagtet udtaler Skatte- og Afgiftsudvalget sin beklagelse af, at det ikke er lykkedes Landsstyret at opnå en større grad af enighed med KANUKOKA om udformningen af den endelige centraliseringsmodel samt om vurderingen af de hermed forbundne administrative og økonomiske konsekvenser.

Udvalget agter i de kommende år at følge nøje med i, hvorvidt de forudsætninger, der ligger til grund for lovforslaget, overholdes i praksis, herunder navnlig hvad angår:

Det er herudover Skatte- og Afgiftsudvalgets klare forventning, at Landsstyret vil formå at løse de med reformen forbundne personalemæssige spørgsmål, herunder flytninger, omplaceringer og ændring i arbejdsopgaver, i en god gensidig forståelse med de berørte ansatte og tjenestemænd samt disses faglige organisationer.

Skatte- og Afgiftsudvalget forbeholder sig en senere evaluering og justering af inkassoreformen, såfremt der måtte opstå mistanke om, at lovgiverens forventninger til reformen ikke kan indfries i praksis. Udvalget opfordrer både Landsstyret og kommunerne til at indgå i det tættest mulige samarbejde til sikring af inkassoreformens succes. Ingen part ville være tjent med, at en yderligere forværring af restancesituationen måtte true med at undergrave både kommunernes finanser og Grønlands vej til en mere selvbåren økonomi.

Skatte- og Afgiftsudvalgets indstilling.

Et enigt Skatte- og Afgiftsudvalg indstiller med de foranstående bemærkninger, at Landstinget under sin 2. behandling vedtager det fremsatte forslag med de ændringer, der fremgår af det af Landsstyret varslede ændringsforslag.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg overgive forslaget til Landstingets 2. behandling.

 

Kristian Jeremiassen
Formand

 

Ole Thorleifsen

 

Ruth Heilmann

 

Juliane Henningsen

 

Lene Knüppel

 


Bilag

Bilag

Bilag

Bilag

Bilag

Bilag

Bilag