19. oktober 2007

EM 2007/32

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg

vedrørende

Forslag til Landstingslov om ændring af landstingslov om stempelafgift.
(Fritagelse for stempelafgift)

 

Afgivet til forslagets 2. behandling

 

Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Kristian Jeremiassen, Atassut (formand)
Landstingsmedlem Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit
Landstingsmedlem Lene Knüppel, Demokraterne
Landstingsmedlem Ole Thorleifsen, Siumut (suppleant)
Landstingsmedlem Ruth Heilmann, Siumut (suppleant)

Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg har på baggrund af forslagets 1. behandling under FM 2007 foretaget en gennemgang af lovforslaget samt lovbemærkningerne og høringsmaterialet.


Høringsrunden.

Forslaget har været udsendt i høring i perioden 15. marts – 16. april 2007, hvilket må betragtes som en minimumsfrist. Skatte- og Afgiftsudvalget har modtaget kopi af høringssvarene på deres originale sprog. Høringssvarene er af Landsstyret kommenteret i de almindelige lovbemærkninger.

Forslagets 1. behandling i Landstinget.

Lovforslaget blev under Landstingets 1. behandling hilst velkommen af alle partier i Landstinget. Atassut har i forlængelse af et høringssvar fra Grønlands Arbejdsgiverforening anmeldt en tvivl vedrørende Grønlands fortsatte deltagelse i Vestnordenfonden, såfremt fondens vilkår kan opfattes som konkurrenceforvridende. Kattusseqatigiit Partiiats forholdt sig blandt andet kritisk til, at stempelloven allerede er blevet ændret talrige gange.

Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender har med brev af 11. oktober 2007 fremsat en uddybende besvarelse af de spørgsmål, der har været rejst under forslagets 1. behandling, navnlig vedrørende pant i erhvervsfartøjer og kvoteandele samt vedrørende Grønlands deltagelse i Vestnordenfonden. Landsstyremedlemmets brev vedlægges som bilag 1 til denne betænkning.

Skatte- og Afgiftsudvalgets overvejelser.

Vedrørende afgiftsfritagelsen af låneaftaler med Vestnordenfonden konstaterer Skatte- og Afgiftsudvalget indledningsvist, at Grønland har forpligtet sig hertil gennem en klar international aftale. Udvalget minder endvidere om, at loven ikke vil medføre praksisændringer på dette punkt, men alene præcisere den eksisterende retstilstand.

Udvalget er ikke umiddelbart enig i, at Vestnordenfondens virksomhed er konkurrenceforvridende. Fonden har ifølge sine vedtægter til formål at fremme udviklingen af et alsidigt og konkurrencedygtigt erhvervsliv i Vestnorden. Dette sker ved at yde lån og tilskud samt stille garantier for gennemførelsen af projekter med tilknytning til eller til fordel for små og mellemstore virksomheder. I denne sammenhæng skal fonden bidrage til det industrielle og tekniske samarbejde indenfor Vestnorden samt mellem Vestnorden og Norden i øvrigt.

Fonden yder som udgangspunkt lån og garantier på bankmæssige vilkår. Mere fordelagtige vilkår kan dog komme på tale, hvis omstændighederne taler herfor. En sådan omstændighed kan være, at et erhvervsfremmende projekt ikke ville kunne realiseres, såfremt finansieringen udelukkende skulle ske på almindelige markedsvilkår. Fonden virker i sådanne situationer som fødselshjælper til et mere varieret erhvervsliv og skaber dermed på sigt øget konkurrence til gavn for samfundet og forbrugerne. Som ved andre former for iværksætter- og innovationsstøtte accepteres det konkurrenceforvridende element, der måtte ligge i fordelagtige opstartsvilkår. Dette for at høste langsigtede fordele for erhvervsstrukturen og konkurrencesituationen.

Udvalget bemærker desuden, at fondens midler i store dele stammer fra vores nordiske samarbejdspartnere Danmark, Norge, Sverige og Finland. Det er kun naturligt, at disse lande ikke ønsker at se fondens bidrag til den vestnordiske erhvervsudvikling reduceret gennem skatter og afgifter til direkte fordel for enkelte landskasser.

Hvad angår de talrige ændringer af stempelloven siden 1987 noterer Skatte- og Afgiftsudvalget sig med tilfredshed, at landsstyreområdet for skatter og afgifter sørger for en løbende vedligeholdelse af lovgivningen inden for sit ressortområde. Samtidig finder udvalget det imidlertid ønskværdigt, at der fremlægges et samlet forslag til en landstingslov om stempelafgift, når lejligheden byder sig i forbindelse med førstkommende ændringsbehov.

Skatte- og Afgiftsudvalgets indstilling.

Et enigt Skatte- og Afgiftsudvalg indstiller med de foranstående bemærkninger, at Landstinget under sin 2. behandling vedtager det fremsatte forslag i sin foreliggende form.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg overgive forslaget til Landstingets 2. behandling.

 

Kristian Jeremiassen
Formand

 

Ole Thorleifsen

 

Ruth Heilmann

 

Juliane Henningsen

 

Lene Knüppel

 


Bilag