15.oktober 2007

EM 2007/61

 

Bemærkninger til lovforslaget


Almindelige bemærkninger

1. Lovforslagets baggrund

Presset på de offentlige udgifter er stigende. Som følge heraf foreslås en afgift på 3,50 kr. på sodavand fremstillet her i landet. Landsstyret har herved samtidig henset til sundhedsmæssige forhold.

Endvidere foreslås afgiftssatserne på ethanolholdige drikkevarer forhøjet i samme omfang som indførselsafgifterne for indførte ethanolholdige drikkevarer. Der er herved lagt vægt på alkoholpolitiske hensyn.

Samtidig med nærværende forslag fremsættes desuden forslag om ændring af landstingslov om indførselsafgift.

De to lovforslag forventes samlet at indbringe et årligt merprovenu på 100 millioner kr.


2. Lovforslagets hovedpunkter

Det foreslås, at der indføres en afgift på sodavand fremstillet her i landet. Afgiften udgør 3,50 kr. per liter svarende til den foreslåede forhøjelse af afgiften på sodavand indført fra Danmark, Færøerne eller udlandet.

Desuden foreslås afgifterne for ethanolholdige drikkevarer fremstillet her i landet forhøjet til samme niveau som indførselsafgiften for indførte ethanolholdige drikkevarer. Herudover foreslås der indført en afgift for ethanolholdige drikkevarer med et ethanolindhold på mellem 1,21-2,24 volumenprocent. Dette skal ses i sammenhæng med forslaget om en afgift på den hjemlige produktion af sodavand. Forslaget medfører, at visse cider produkter, let øl og lignende drikkevarer med et lavt ethanolindhold afgiftsbelægges på samme niveau, som sodavand fremstillet her i landet.

Afgifterne skønnes at medføre et merprovenu i størrelsesordenen ca. 22 millioner kr.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige

Forslaget indebærer en mindre stigning i Hjemmestyrets kontrolopgaver. Det skønnes, at der ikke som følge af forslaget vil være behov for at tilføre yderligere ressourcer til dette arbejde.

En afgift på sodavand, på 3,50 kr. per liter produceret her i landet vil indbringe et provenu på ca. 25 mio. kr., ved et forbrug/salg af sodavand med videre som i 2006. Dog forventes et mindre forbrug/omlægning af forbruget som følge af afgiftsforhøjelserne, hvorfor provenuet forventes at blive ca. 22 mio. kr. Se endvidere bemærkninger til forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indførselsafgifter. For 2007 skønnes et merprovenu på 1 mio. kr.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet

Forslaget indebærer, at producenter af sodavand skal opgøre og afregne afgift af sodavand fremstillet her i landet. Opgørelsen vil ske efter samme retningslinier som de, der i dag anvendes i forbindelse med produktion af øl. De administrative konsekvenser for erhvervslivet skønnes således at være begrænsede.

I det omfang afgiften overvæltes på forbruger-/udsalgsprisen vil der ikke være økonomiske konsekvenser for erhvervslivet generelt. Et mindre forbrug vil betyde en mindre omsætning for de virksomheder, der producerer sodavand, og kan koste arbejdspladser.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser

Forslaget vurderes ikke at have konsekvenser for miljøet eller naturen.


6. Administrative konsekvenser for borgerne

Forslaget har ingen administrative konsekvenser for borgerne.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre

Forslaget har ikke rigsfællesskabs- eller selvstyreaspekter.


8. Høring af myndigheder og organisationer

For at modvirke risikoen for afgiftstab har forslaget ikke været sendt i høring.

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser


Til § 1

Til nr. 1

Som følge af forslaget om, at der indføres en afgift af sodavand fremstillet i Grønland foreslås lovens titel ændret.

Til nr. 2

Afgiftssatserne for ethanolholdige drikkevarer fremstillet her i landet foreslås forhøjet til samme niveau som indførselsafgiften for indførte ethanolholdige drikkevarer.

Desuden foreslås som nyt en afgift på 3,50 kr. per liter for ethanolholdige drikkevarer med en volumenprocent på mellem 1,21-2,24. Med forslaget afgiftsbelægges visse cider produkter, let øl og lignende ethanolholdige drikkevarer på samme niveau som sodavand med videre fremstillet her i landet.

Til nr. 3

Det foreslås, at der skal svares en afgift på 3,50 kr. per liter af mineralvand, sodavand, limonader og andre kulsyreholdige, ikke ethanolholdige læskedrikke, der erhvervsmæssigt fremstilles her i landet.

Foruden mineralvand, sodavand og limonader omfatter afgiftspligten blandt andet frugt- og grøntsagssafter, most og lignende, der er umiddelbart drikkelige og som er tilsat kulsyre, for eksempel saft af æbler, pærer, appelsiner og druer, samt frugtnektar fremstillet af umiddelbart drikkelige frugtsafter, som er tilsat kulsyre.

Varer med et ethanolindhold på højst 1,20 volumenprocent anses for ikke ethanolholdige (alkoholfri).

En sodavand med videre anses for erhvervsmæssigt fremstillet, når varen fremstilles med henblik på videresalg. Det er i den forbindelse uden betydning om videresalget sker til detailbutikker, grossister eller til slutforbrugerne. Det er ligeledes uden betydning, om sodavanden med videre fremstilles fra grunden, på basis af koncentrater eller lignende.

 

Til § 2

Det foreslås, at loven træder i kraft den 22. oktober 2007.

Herved træder loven i kraft 3 dage senere end forslaget til landstingslov om ændring af landstingslov om indførselsafgifter. De grønlandske producenter af drikkevarer får herved 1 weekend til rådighed til at omlægge deres afgiftsregnskaber til de nye afgifter. På indførselsafgiftsområdet udarbejdes der ikke tilsvarende afgiftsregnskaber.

Loven finder således anvendelse for varer, der fra og med lovens ikrafttræden overgår til forbrug.