15. oktober 2007

EM 2007/60

 

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Lovforslagets baggrund

Presset på de offentlige udgifter er stigende. Som følge heraf foreslås afgifterne på sukker, sodavand, tobak og alkohol forhøjet. Landsstyret har herved samtidig taget sundhedsmæssige og alkoholpolitiske hensyn. For så vidt angår sidstnævnte er der endvidere taget fordelingspolitiske hensyn, idet afgiften stiger progressivt, således at afgifterne stiger mindst for de mindst alkoholholdige produkter.

Samtidig med nærværende forslag fremsættes desuden et forslag om ændring af landstingslov om afgift på ethanolholdige drikke, der er fremstillet i Grønland.

De to lovforslag forventes samlet at indbringe et årligt merprovenu på 100 millioner kr.


2. Lovforslagets hovedpunkter

Det foreslås, at afgiften på sukker forhøjes fra 5,31 kr. til 6,00 kr. Afgiften blev senest forhøjet i 1987.

Samtidig foreslås, at de eksisterende godtgørelsesordninger på området bortfalder. Hidtil har Nuuk Imeq A/S og bagerierne fået godtgjort afgiften af sukker, der er anvendt til fremstilling af andre varer. Godtgørelsesordningen medfører, at kun ca. 1/3 af det indførte sukker afgiftsbelægges. I betragtning af, at et af formålene med sukkerafgiften er at begrænse forbruget ud fra sundhedsmæssige hensyn, finder Landsstyret tiden inde til at genindføre afgiftsbetaling på sukker, der anvendes af Nuuk Imeq A/S og bagerierne. Ophævelsen af godtgørelsesordningen forventes kun at have begrænset betydning for Nuuk Imeq A/S og bageriernes konkurrenceevne i forhold til importerede produkter.

Det foreslås, at alkoholafgifterne forhøjes progressivt stigende fra 14 procent på øl-niveau, 22 procent på vin-niveau til 25 procent på spiritus-niveau. Disse afgiftsændringer vil indebære en øget afgift på en flaske øl (33 cl.) på 0,85 kr., en flaske vin (75 cl.) på 9 kr. og en flaske spiritus (75 cl.) 53,84 kr. Alkoholafgifterne blev senest forhøjet i 1993 (i 1996 foretoges en mindre omlægning af afgifterne på vin-niveauet).

Desuden foreslås der indført en afgift for alkoholholdige drikkevarer med et ethanolindhold på mellem 1,21-2,24 volumenprocent. Dette skal ses i sammenhæng med forslaget om en afgift på den hjemlige produktion af sodavand. Forslaget medfører, at visse cider produkter, let øl og lignende drikkevarer med et lavt ethanolindhold afgiftsbelægges på samme niveau som sodavand fremstillet her i landet.

Afgifterne på sodavand foreslås sat op med 3,50 kr. per liter. Forhøjelsen indebærer, at afgiften på sodavand som indføres til privat forbrug hæves fra 4 kr. per liter til 7,50 kr. per liter, mens afgiften på sodavand som indføres med henblik på videresalg i Nord- eller Østgrønland hæves fra 2,25 kr. per liter til 5,75 kr. per liter. Nord- og Østgrønland er ikke omfattet af returflaskesystemet, hvorfor sodavandsforsyningen til disse områder indføres fra udlandet. For at sikre mulighed for at priserne i butikkerne i Nord- og Østgrønland kan ligge på nogenlunde samme niveau som priserne i resten af landet, er indførselsafgifterne på sodavand indført med henblik på videresalg i Nord- eller Østgrønland lavere end sodavandsafgiften i øvrigt.

Afgifterne på sodavand blev senest forhøjet i 1988

Som følge af forhøjelsen af sodavandsafgiften foreslås indførselsafgiften på læskedrikkoncentrater til brug for fremstilling af sodavand gennem læskedrikautomater eller lignende automater forhøjet med 17,50 kr. per liter.

Afgiften på læskedrikkoncentrater er ikke forhøjet siden afgiften blev indført i 1989.

Som det fremgår af det samtidig fremsatte forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om afgift på ethanolholdige drikke, der er fremstillet i Grønland (EM 2007/61), foreslår Landsstyret desuden, at der indføres en afgift på 3,50 kr. per liter sodavand fremstillet her i landet.

Det foreslås, at tobaksafgifterne forhøjes med 17-18 procent. Disse afgiftsændringer vil indebære en øget afgift på en pakke cigaretter (20 stk.) på 6,80 kr. Tobaksafgifterne blev senest forhøjet i 2003.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige

Forslaget har ikke nævneværdige administrative konsekvenser for det offentlige.

Forslaget om højere indførselsafgifter på en række varegrupper vil ved et forbrugsmønster som i 2006 indbringe et merprovenu til landskassen på cirka 87 mio. kr. i 2008. For 2007 skønnes et merprovenu på 8 mio. kr. Hertil kommer en merfortjeneste i Pilersuisoq A/S (hovedlagret), såfremt priserne på cigaretter i lighed med tidligere afgiftsforhøjelser, forhøjes fra lovens vedtagelse. Denne fortjeneste søges inddraget til fordel for landskassen.

De højere afgifter forventes dog at medføre en mindre nedgang/omlægning af forbruget, hvorfor der ikke forventes det fulde provenu. Hvilke provenumæssige konsekvenser en sådan nedgang/omlægning af forbruget vil medføre er selvsagt vanskeligt at forudsige, men det skønnes, at nedgangen/omlægningen af forbruget vil medføre, at det samlede merprovenu vil blive reduceret med cirka 10 procent (svarende til et mængdemæssigt forbrugsfald på mellem 1,5-2 procent), således der forventes et samlet merprovenu på cirka 78 mio. kr.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet

Forslaget har ikke nævneværdige administrative konsekvenser for erhvervslivet.

I det omfang stigningen i indførselsafgifterne overvæltes i forbruger-/udsalgspriserne, vil forslaget ikke have økonomiske konsekvenser for erhvervslivet.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser

Forslaget vurderes ikke at have konsekvenser for miljøet eller naturen.


6. Administrative konsekvenser for borgerne

Forslaget har ingen administrative konsekvenser for borgerne.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre

Forslaget har ikke rigsfællesskabs- eller selvstyreaspekter.


8. Høring af myndigheder og organisationer

For at modvirke risikoen for provenutab har forslaget ikke været sendt i høring.

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser


Til § 1

Til nr. 1

Afgiften på sukker af enhver art foreslås forhøjet med 69 øre til 6,00 kr.

Afgiftspligten omfatter blandet andet rør- og roesukker, kemisk ren saccharose, ahornsukker, anden sukker i fast form samt sirup og glukose. Også andre produkter, der træder i stedet for de nævnte, henhører under afgiftspligten.

Til nr. 2

Afgifterne på ethanolholdige drikkevarer foreslås forhøjet progressivt stigende fra cirka 14 procent på øl-niveau, cirka 22 procent på vin-niveau til cirka 25 procent på spiritus-niveau.

Desuden foreslås som nyt en afgift på 3,50 kr. per liter for ethanolholdige drikkevarer med en volumenprocent på mellem 1,21-2,24. Med forslaget afgiftsbelægges visse cider produkter, let øl og lignende ethanolholdige drikkevarer på samme niveau som sodavand med videre fremstillet her i landet.

Til nr. 3

Afgiften på mineralvand, sodavand, limonader og andre kulsyreholdige, ikke ethanolholdige læskedrikke foreslås forhøjet med 3,50 kr. per liter til 7,50 kr. per liter.

Foruden mineralvand, sodavand og limonader omfatter afgiftspligten blandt andet frugt- og grøntsagssafter, most og lignende, der er umiddelbart drikkelige og som er tilsat kulsyre, for eksempel saft af æbler, pærer, appelsiner og druer, samt frugtnektar fremstillet af umiddelbart drikkelige frugtsafter, som er tilsat kulsyre.

Drikkevarer med et ethanol indhold på højst 1,20 volumenprocent anses for ikke ethanolholdige (alkoholfri).

Til nr. 4

Afgiften på mineralvand, sodavand, limonader og andre kulsyreholdige, ikke ethanolholdige læskedrikke, der indføres af erhvervsdrivende med henblik på videresalg i de nuværende kommuner Qaanaaq, Ittoqqortoormiit eller Tasiilaq foreslås forhøjet med 3,50 kr. per liter til 5,75 kr. per liter.

Til nr. 5

Indførselsafgiften på læskedrikkoncentrater (sirup) til brug for fremstilling af kulsyreholdige drikke gennem læskedrikautomater eller lignende apparater, det vil sige til fremstilling af mineralvand, sodavand og lignende i "post-mixanlæg" i for eksempel cafeterier, restauranter eller i private hjem, forslås forhøjet med 17,50 kr. per liter koncentrat.

Der svares ikke indførselsafgift af læskedrikkoncentrater, der her i landet anvendes som råvare ved fremstilling af sodavand med videre, idet læskedrikkoncentraterne ikke anses indført med henblik på fremstilling af kulsyreholdige drikke gennem læskedrikautomater eller lignende apparater.

Læskedrikkoncentrater til fremstilling af læskedrikke uden kulsyre (saftevand og lignende) omfattes ikke af afgiftspligten.

Til nr. 6-9

Afgiften på alle tobaksvarer foreslås forhøjet med 17-18 procent.

 

Til § 2

Det foreslås, at loven træder i kraft den 19. oktober 2007. Varer der indføres til afgiftsområdet efter dette tidspunkt, omfattes herved af ændringen. For varer, der transporteres med skib via Aalborg, betragtes indleveringstidspunktet til godsbefordring i Aalborg havn som tidspunktet for indførsel til afgiftsområdet.