14. april 2007

FM2007/39

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg

Vedrørende

Forslag til Landstingslov om ændring af landstingslov om forbrugerråd, markedsføring, mærkning, priser og forbrugerklageudvalg.


Afgivet til forslagets 2. behandling


Landstingets Erhvervsudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Ruth Heilmann, Siumut, formand
Landstingsmedlem Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Landstingsmedlem Jens-Lars Fleischer, Siumut
Landstingsmedlem Thomas Kristensen, Atassut
Landstingsmedlem Marie Fleischer, Demokraterne


Landstingets Erhvervsudvalg har efter 1. behandlingen gennemgået ovennævnte forslag.

Indledning
På EM 2006 blev der som dagsordenspunkt 139 fremsat forslag til landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at tage initiativ til en ændring af landstingsloven om forbrugerråd, markedsføring, mærkning, priser og forbrugerklageudvalg, således at der indføres hjemmel til at pålægge erhvervsdrivende at afgive oplysninger til brug for pris- og avanceundersøgelser i medfør af landstingslovens § 24, og således at de virksomheder, der undlader at afgive de ønskede oplysninger, eller som afgiver urigtige eller vildledende oplysninger, kan idømmes bøde.

Beslutningsforslaget blev behandlet i Landstingets Erhvervsudvalg, der afgav en betænkning, hvori et enigt udvalg indstillede forslaget til Landstingets vedtagelse.

Forslagets indhold
Landsstyret skriver under forslagets bemærkninger, at formålet med ændringsforslaget er at skabe hjemmel til at pålægge virksomheder, at afgive relevante oplysninger i forbindelse med prisundersøgelser samt at skabe hjemmel til at idømme bøde, såfremt pligten til at afgive relevante oplysninger ikke overholdes. Hvilket er i overensstemmelse med Erhvervsudvalgets indstilling til Landstinget ved sin betænkning.

Herudover foreslås i nærværende forslag at muligheden for Forbrugerrådets avanceundersøgelser fjernes, da disse oplysninger ikke vurderes at have relevans for forbrugerne.

Høringssvar
Landsstyret oplyser, at forslaget forud for fremlæggelsen har været til høring hos KANUKOKA, Fællessekretariatet for Grønlands Forbrugerråd og Konkurrencenævnet, NUSUKA, Grønlands Arbejdsgiverforening og ILIK. De har alle af afgivet høringssvar. Landsstyret oplyser, at de afgivne høringssvar er indarbejdet i lovforslaget i relevant omfang.

Udvalget har til brug for udvalgsbehandlingen af nærværende forslag indhentet kopi af afgivne høringssvar. Udvalget takker for det grundige høringssvarnotat, der også er tilsendt Udvalget.

Udvalgets behandling
Udvalget glæder sig over, den del af forslaget, der omhandler prisundersøgelser. Et flertal i Udvalget havde ikke forventet, at avanceundersøgelser skulle foreslås fjernet fra denne lov og sætter spørgsmålstegn ved dette. Landsstyret skriver i sit forelæggelsesnotat, at gennemsigtighed på et marked ikke nødvendigvis medfører større konkurrence, og avanceundersøgelser foreslås således slettet fra bestemmelsen. Landsstyret skriver også, at der ligeledes vil blive taget hensyn til dette i forbindelse med den igangværende revision af konkurrenceloven. Landsstyret vil stile efter, at en ny konkurrencelov vil bidrage til at skærpe konkurrencen, hvilket vil få en positiv indvirkning på priserne set fra et forbrugersynspunkt.

Siumut stiller i denne forbindelse spørgsmålet om, hvornår en avancelov vil kunne indføres her i landet. Der har tidligere været initiativer i gang til en sådan lovgivning, men dog ikke realiseret, hvorfor Siumut mener, at tiden er inde til en lovgivning på det område.

Inuit Ataqatigiit anfører, at det er blevet meddelt, at forholdene omkring avancer for tiden er til vurdering i forbindelse med den planlagte ændring af konkurrenceloven. Inuit Ataqatigiit forventer, at der bliver indført regler om oplysning vedrørende avanceforhold, da disse er relevante for forbrugerne.

Atassut finder det betænkeligt, at man vil fjerne bestemmelsen om avanceundersøgelser og mener, at man bør nøje vurdere og undersøge om de fremtidige undersøgelser kun skal gælde for priser.

Demokraterne er alene om at udtrykke deres enighed med Landsstyret i, at §24 ændres ved at avanceforhold slettes fra bestemmelsen, så denne udelukkende omhandler prisundersøgelser, da oplysninger om avancer ikke synes at have relevans for forbrugerne.

Udvalget efterlyser Landsstyrets holdning til de bemærkninger de enkelte partier knytter i forhold Landsstyrets ovennævnte forslag til fjernelse af undersøgelser af avanceforhold.

Et enigt udvalg indstiller på denne baggrund forslaget til Landstingets vedtagelse.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Erhvervsudvalg overgive forslaget til 2. behandling.

 

Ruth Heilmann,
Siumut, formand


Ane Hansen,
Inuit Ataqatigiit, næstformand


Jens-Lars Fleischer,
Siumut


Thomas Kristensen,
Atassut


Marie Fleischer,
Demokraterne