25. januar 2007

FM 2007/33

 

Bemærkninger til lovforslaget


Almindelige bemærkninger

1. Lovforslagets baggrund:
Ved fremsættelsen af de tre 3 skattelovforslag på efterårssamlingen 2006 (forslag til landstingslov om forvaltning af skatter, EM 2006/29, forslag til landstingslov om indkomstskat, EM 2006/30, og forslag til landstingslov om ændring af visse afgiftslove m.v., EM 2006/32) var det forudsat, at arbejdsgivernes afgivelse af redegørelser vedrørende A-skatter og afregning heraf skulle fremrykkes, jf. afsnittet "Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet" i de almindelige bemærkninger til EM 2006/29, forslag til landstingslov om forvaltning af skatter.

Arbejdsgivernes afgivelse af oplysninger om arbejdsmarkedsafgift sker på samme blanket som afgivelser af oplysninger om de indeholdte A-skatter, ligesom indbetaling af afgiften sker sammen med indbetaling af A-skatterne. Oprindeligt var det derfor hensigten, at der til 2. behandlingen af forslag til landstingslov om arbejdsmarkedsafgift på landstingets efterårssamling (EM 2006/9) skulle have været fremsat et ændringsforslag som fremrykkede tidspunkterne for afgivelse af oplysninger om arbejdsmarkedsafgift og for indbetaling heraf. Dette skete ved en beklagelig fejl ikke.

Nærværende forslag skal i øvrigt ses i sammenhæng med forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indkomstskat.


2. Lovforslagets indhold:
Det foreslås, at fristerne for afgivelse af oplysninger om arbejdsmarkedsafgift samt fristen for indbetaling heraf fremrykkes.

Afgivelse af oplysninger

På det tidspunkt en arbejdsgiver har udarbejdet lønsedler til medarbejderne, er arbejdsgiveren i besiddelse af de oplysninger, som skal benyttes til at udarbejde redegørelsen for arbejdsmarkedsafgiften.

Forudsat der tages rimelige hensyn til virksomhedernes mulighed for at tilrettelægge arbejdet, er der således ikke noget til hinder for at fremrykke tidspunktet for afgivelse af disse oplysninger.

For skatteforvaltningen vil det være en stor fordel at modtage oplysningerne på et tidligere tidspunkt end hidtil, idet skatteforvaltningen vil få meget bedre mulighed for at tilrettelægge arbejdet med at registrere og behandle det meget betydelige antal oplysninger, der er tale om.

Samlet er det Landsstyrets vurdering, at en fremrykning af tidspunktet for afgivelse af oplysninger om arbejdsmarkedsafgift i væsentlig grad overstiger ulemperne for arbejdsgiverne, og at den foreslåede frist for afgivelse af oplysninger tager rimelige hensyn til arbejdsgiverne med videre.

Betalingsfrister

Forslaget om fremrykning af betalingsfristen skal ses i sammenhæng med det samtidig fremsatte forslag om ændring af landstingslov om indkomstskat, der indebærer en fremrykning af fristen for indbetaling af A-skat samt udbytte- og royaltyskat til den 20. i forfaldsmåneden.

Da arbejdsmarkedsafgiften er nært knyttet til A-skatten, vil det for arbejdsgiverne være nemmere at huske indbetaling af arbejdsmarkedsafgift, når indbetalingsfristen er den samme. Det kan derfor forventes, at der vil opstå færre tilfælde af overskredne betalingsfrister og dermed færre rentetilskrivninger, når betalingsfristen er den samme.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:
Forslaget skønnes ikke at have nævneværdige administrative eller økonomiske konsekvenser for det offentlige.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet:
Fremrykningen af tidspunktet for arbejdsgivernes aflevering af oplysninger om arbejdsmarkedsafgift samt fremrykning af betalingstidspunktet med cirka 10 dage betyder, at arbejdsgivernes likviditet anslås at blive belastet med cirka 50.000 kroner årligt ved en forretning på 5 procent.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser:
Forslaget har ikke miljø- eller naturmæssige konsekvenser.


6. Administrative konsekvenser for borgerne:
Forslaget har ikke administrative konsekvenser for borgerne.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet eller selvstyre:
Forslaget har ikke rigsfællesskabs- eller selvstyreaspekter.


8. Høring af myndigheder og organisationer:
Forslaget har været til høring hos KANUKOKA, Grønlands Arbejdsgiverforening (GA), ILIK, Nunaqavissut Suliffiutillit Kattuffiat (NUSUKA), Sulinermik Inuussutissarsiuteqartut Kattuffiat (SIK), KNAPK, Økonomidirektoratet, Personaledirektoratet, Bestyrelsessekretariatet og Erhvervsdirektoratet.

Høringssvarene er tilstillet Skatte- og Afgiftsudvalget.

Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer.

 

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1
Det foreslås, at seneste frist for afgivelse af angivelse vedrørende en måneds afgiftspligtige lønsum og afgiften heraf fastsættes til den 10. i den følgende måned. Falder den 10. i angivelsesmåneden på en lørdag, søndag eller helligdag, udskydes fristen for afgivelse af angivelse til den følgende hverdag. Herved fremrykkes angivelsesfristen, der i dag er den sidste hverdag i måneden efter afgiftsperiodens udløb.

Den afgiftspligtige vil få tilsendt angivelsesblanketter fra skatteforvaltningen.


Til nr. 2
Det foreslås, at fristen for sidste rettidige indbetaling af arbejdsmarkedsafgiften fremrykkes fra den sidste hverdag til den 20. i forfaldsmåneden. Falder den 20. i forfaldsmåneden på en lørdag, søndag eller helligdag, udskydes fristen for sidste rettidige betalingsdag til den følgende hverdag. Herved fremrykkes betalingsfristen, der i dag er den sidste hverdag i forfaldsmåneden.

Såfremt betaling ikke sker rettidigt, pålægges den afgiftspligtige virksomhed morarenter på 1 pct. per påbegyndt måned, dog mindst 500 kr., fra den 1. i forfaldsmåneden, jf. § 43 i landstingslov om forvaltning af skatter

Betaler en afgiftspligtig virksomhed eksempelvis først afgiften for januar måned den 15. marts, skal virksomheden opkræves morarenter for februar og marts måned. Skyldige morarenter opkræves særskilt månedsvis bagud. Morarenterne tilfalder landskassen.


Til § 2

Det foreslås, at landstingsloven træder i kraft den 1. januar 2008.