25. januar 2007

FM 2007/32

 

Bemærkninger til lovforslaget


Almindelige bemærkninger

1. Lovforslagets baggrund:
Med nærværende forslag tages der højde for de ændringer af lovtitler med videre, som er sket siden vedtagelsen af landstingslov nr. 3 af 2. maj 1996 om inddrivelse og forebyggelse af restancer til det offentlige (inddrivelsesloven), således at der sker en opdatering af inddrivelseslovens anvendelsesområde.


2. Lovforslagets indhold:
I § 1, stk. 2, i landstingslov nr. 3 af 2. maj 1996 om inddrivelse og forebyggelse af restancer til det offentlige (inddrivelsesloven) fastlægges hvilke landstingslove og landstingsforordninger, som omfattes af reglerne i inddrivelsesloven.

Siden inddrivelseslovens vedtagelse har nogle af de landstingslove og landstingsforordninger som omfattes af inddrivelsesloven fået nye titler. Dette gælder bl.a. den gældende landstingslov om havne- og krydstogtpassagerafgift, der tidligere blev benævnt landstingslov om havneafgift. Det foreslås, at disse ændringer indarbejdes i inddrivelsesloven.

I andre tilfælde er en lov blevet opdelt i to selvstændige love, jf. den gældende landstingslov om erhvervsuddannelser og erhvervsuddannelseskurser, der med en anden titel tidligere også omfattede uddannelsesstøtte. Det foreslås, at virkninger af disse ændringer indarbejdes i inddrivelsesloven.

Landstingsforordning om søtransport af gods til, fra og i Grønland er ændret på en sådan måde, at der ikke længere skal svares en afgift til det offentlige i medfør af den pågældende lov. Som følge heraf foreslås, at inddrivelsesloven ikke længere skal finde anvendelse i forhold til denne forordning.

Desuden er der vedtaget nye love som kan resultere i, at borgere og virksomheder kan komme i restance til det offentlige. Dette gør sig bl.a. gældende i forhold til landstingslov om forvaltning af skatter, landstingslov om børneopsparing og Landstingslov om erhvervsfremme inden for turismeerhvervet og landbaserede erhverv. Det foreslås, at anvendelsesområdet for inddrivelsesloven udvides til at omfatte disse love.

Inddrivelseslovens § 2 indebærer, at en række offentlige fordringer kan tvangsinddrives ved umiddelbare fogedforretninger af de kommunale pantefogeder, uanset disse fodringstyper ikke fremgår af opregningen i kapitel 7, § 1, stk. 2, i lov nr. 271 af 14. juni 1951 om rettens pleje i Grønland. Det foreslås, at bestemmelsen udvides til også at omfatte fordringer opstået i medfør af landstingslov om børneopsparing og landstingslov om erhvervsfremme inden for turismeerhvervet og landbaserede erhverv.

Som konsekvens af ophævelsen af landstingslov om arbejdsgiveres erhvervsuddannelsesbidrag foreslås udtrykket "arbejdsgiveres erhvervsuddannelsesbidrag" i inddrivelseslovens § 7, stk. 1, slettet.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:
Forslaget skønnes ikke at have nævneværdige administrative eller økonomiske konsekvenser for det offentlige.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet:
Forslaget skønnes ikke at have nævneværdige administrative eller økonomiske konsekvenser for erhvervslivet.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser:
Forslaget har ikke miljø- eller naturmæssige konsekvenser.


6. Administrative konsekvenser for borgerne:
Forslaget har ikke administrative konsekvenser for borgerne.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet eller selvstyre:
Forslaget har ikke rigsfællesskabs- eller selvstyreaspekter.


8. Høring af myndigheder og organisationer:
Forslaget har været til høring hos samtlige direktorater, KANUKOKA, Grønlands Arbejdsgiverforening (GA), ILIK, Nunaqavissut Suliffiutillit Kattuffiat (NUSUKA), Sulinermik Inuusutisarsiuteqartut Kattuffiat (SIK) og KNAPK,

Høringssvarene er tilstillet Skatte- og Afgiftsudvalget.

Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer.

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1
Bestemmelsen opregner en række landstingslove og landstingsforordninger, som omfattes af anvendelsesområdet for landstingslov om inddrivelse og forebyggelse af restancer til det offentlige (inddrivelsesloven). Vedrørende forholdet mellem inddrivelsesbestemmelser, som er fastsat i disse love og reglerne i inddrivelsesloven gælder, at inddrivelseslovens regler supplerer reglerne i de omfattede landstingslove og landstingsforordninger, i det omfang inddrivelseslovens regler ikke er i uoverensstemmelse med reglerne i disse love. I tvivlstilfælde går de enkelte landstingslove og landstingsforordningers egne inddrivelsesregler forud for reglerne i inddrivelsesloven.

Forslaget indebærer, at der nu henvises til den aktuelt korrekte titel vedrørende landstingslov om havne- og krydstogtpassagerafgift, der tidligere blev benævnt landstingslov om havneafgift.

Den tidligere landstingsforordning om erhvervsuddannelse, uddannelsesstøtte og erhvervsvejledning er opdelt i to selvstændige landstingsforordninger, henholdsvis landstingsforordning om uddannelsesstøtte og landstingsforordning om erhvervsuddannelser og erhvervsuddannelseskurser. Det foreslås, at henvisningen til den tidligere forordning udgår og erstattes af en henvisning til de to gældende forordninger.

Landstingsforordning om søtransport af gods til, fra og i Grønland indeholdte tidligere hjemmel til opkrævning af en afgift. Denne bestemmelse blev ophævet ved landstingsforordning nr. 13 af 18. december 2003. Som følge heraf foreslås, at inddrivelsesloven ikke længere skal finde anvendelse i forhold til denne forordning.

Det foreslås, at anvendelsesområdet for inddrivelsesloven udvides til at omfatte fordringer opstået i medfør af landstingslov om forvaltning af skatter, landstingslov om arbejdsmarkedsafgift, landstingslov om afgift på ethanolholdige drikke, der er fremstillet i Grønland, landstingslov om børneopsparing, landstingslov om erhvervsfremme af fiskeri og fangst, landstingslov om støtte til landbrug og landstingslov om erhvervsfremme inden for turismeerhvervet og landbaserede erhverv.

Landstingslov om forvaltning af skatter, der trådte i kraft den 1. januar 2007, regulerer grundlaget for skatteforvaltningens organisation, sags- og klagebehandling med videre. Loven bygger på en række bestemmelser i skatte- og afgiftslovgivningen, herunder blandt andet reglerne om selvangivelse, ligning og slutopgørelse. Der vil i medfør af landstingslov om forvaltning af skatter eksempelvis kunne opstå restancer vedrørende restskatter, renter, bøder og lignende.

Landstingslov om arbejdsmarkedsafgift afløste med virkning fra 1. januar 2007 landstingslov om arbejdsgiveres erhvervsuddannelsesbidrag. I henhold til landstingslov om arbejdsmarkedsafgift svarer arbejdsgivere en afgift på 0,9 procent af lønsummen. En arbejdsgiver kan efter landstingsloven komme i restance med betaling af afgift og bøder.

Landstingslov om afgift på ethanolholdige drikke, der er fremstillet i Grønland indebærer, at der skal svares afgift af ethhanolholdige drikkevarer fremstillet her i landet. En registreret oplagshaver kan efter landstingsloven komme i restance med betaling af afgift, renter og bøder.

Uagtet der ikke længere opkræves afgift efter landstingslov om arbejdsgiveres erhvervsuddannelsesbidrag, udestår der fortsat restancer på området. Til sikring af at grundlaget for inddrivelsen af disse restancer ikke begrænses foreslås den nuværende henvisning til denne landstingslov videreført uændret.

Landstingslov om børneopsparing trådte i kraft den 1. januar 2007. Loven vedrører blandt andet udbetaling af børneopsparing til unge, der er fyldt 18 år, når udbetalingen sker til visse nærmere fastsatte formål. Det kan ikke udelukkes, at der kan blive tale om enkelte fejludbetalinger, som vil medføre, at det udbetalte beløb skal tilbagebetales. Det foreslås, derfor at landstingslov om børneopsparing inddrages under anvendelsesområdet for inddrivelsesloven.

Landstingsforordning om erhvervsfremme af fiskeri og fangst trådte i kraft den 1. januar 2007. Det foreslås, at anvendelsesområdet for inddrivelsesloven udvides til at omfatte den nye landstingsforordning.

På landstingets efterårssamling 2006 fik landstingsforordning om støtte til fiskeri, fangst og landsbrug ændret titel til landstingsforordning om støtte til landbrug, idet forordningen fremover kun gælder for landbruget. Det foreslås at ændringen indarbejdes i inddrivelsesloven samtidig med, at henvisningen til landstingsforordning om støtte til fiskeri, fangst og landsbrug opretholdes.

Landstingslov om erhvervsfremme inden for turismeerhvervet og landbaserede erhverv trådte i kraft den 1. januar 2002. Der kan i henhold til loven ydes garanti til etablering af virksomhed, videreførelse af nødlidende generationsskifte, produktudvikling og etablering, udvidelse og renovering af overnatningsfaciliteter. Desuden kan der ydes lån i form af rentebærende lån eller en kombination af rente- og afdragsfrie lån og rentebærende lån til etablering af overnatningsfaciliteter til turister. Det foreslås på den baggrund at anvendelsesområdet for inddrivelsesloven udvides til at omfatte fordringer opstået i medfør af landstingslov om erhvervsfremme inden for turismeerhvervet og landbaserede erhverv.


Til nr. 2
Bestemmelsen sikrer, at de offentlige krav som udspringer af § 3, stk. 4 og 5, landstingslov om børneopsparing, landstingsforordning om uddannelsesstøtte, landstingsforordning om erhvervsuddannelser og erhvervsuddannelseskurser, landstingsforordning om hjælp fra det offentlige, landstingsforordning om biblioteksvæsen samt Grønlands Hjemmestyres og kommunernes fordringer på betaling af daginstitutions- og dagplejepladser samt skorstensfejning kan tvangsfuldbyrdes efter reglerne i lov om rettens pleje i Grønland kapitel 7, § 1, stk. 2.

Bestemmelsen foreslås udvidet til også at omfatte fordringer opstået i medfør af landstingslov om børneopsparing.

De af bestemmelsen omhandlede fordringer kan tvangsfuldbyrdes ved umiddelbare fogedforretninger. Dette indebærer, at der kan iværksættes tvangsinddrivelse af fordringerne alene på grundlag af en konstatering af deres eksistens. Det er herefter ikke en forudsætning, at der inden iværksættelse af tvangsfuldbyrdelse erhverves dom, indgås indenretligt forlig eller opnås andet særligt retsgrundlag som fastslår fordringens eksistens.

Som følge af henvisningen til retsplejelovens regler vil fordringerne kunne fuldbyrdes på den måde og med de begrænsninger retsplejeloven foreskriver. For eksempel kan tilbageholdelse i udbetalinger af penge, der tilkommer skyldner (løntilbageholdelse) i intet tilfælde ske med mere end en tredjedel af det, der tilkommer skyldneren, efter at kildeskat er fradraget.

Tvangsfuldbyrdelsen vil kunne omfatte udlæg, jf. retsplejelovens kapitel 7, § 6, og tilbageholdelse i udbetalinger af penge, der tilkommer skyldner, jf. retsplejelovens kapitel 7, § 12.


Til nr. 3
Som følge af vedtagelsen af landstingslov om arbejdsmarkedsafgift foreslås udtrykket "arbejdsgiveres erhvervsuddannelsesbidrag" ophævet.

 

Til § 2

Det foreslås, at landstingsloven træder i kraft den 1. juli 2007 og finder anvendelse på de af landstingsloven omfattede fordringer, uanset om de er opstået før eller efter den 1. juli 2007.

Herved sikres, at også fordringer opstået før lovens ikrafttræden omfattes af lovens regler, herunder at fordringerne kan inddrives efter retsplejelovens regler om tvangsfuldbyrdelse af domme med videre.