12. oktober 2007

EM07/15
(FM07/102)

 

BETÆNKNING

afgivet af Landstingets Fiskeri-, Fangst og Landbrugsudvalg

vedrørende

Forslag til Landstingsforordning om ændring af landstingsforordning nr. 10 af 20. november 2006 om erhvervsfremme af fiskeri og fangst.
(Siumuts landstingsgruppe)


Afgivet til forordningsforslagets 2. behandling


Landstingets Fiskeri-, Fangst og Landbrugsudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Lars - Emil Johansen, Siumut formand
Landstingsmedlem, Godmand Rasmussen Atassut (Suppleant for Augusta Salling)
Landstingsmedlem Otto Jeremiassen, Siumut (Suppleant for Jens Lars Fleischer)
Landstingsmedlem Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit
Landstingsmedlem Jens B. Frederiksen, Demokraterne


Landstingets Fiskeri-, Fangst og Landbrugsudvalg har efter 1. behandlingen på FM07 gennemgået forordningsforslaget med bemærkninger.

Forslagets indhold

Forslagsstiller ønsker med dette forslag til landstingsforordning, at der sker en ændring af retstilstanden, således at den øvre aldersgrænse for lån til anskaffelse af erhvervsjoller bringes i overensstemmelse med den almindelige pensionsalder.

Partiernes tilkendegivelser ved forslagets 1. behandling ved FM07

Siumut fandt det glædeligt, at Landsstyret bakkede grundlæggende op om landstingsgruppens forslag om, at lån til anskaffelse af erhvervsjoller bringes i overensstemmelse med den almindelige pensionsalder.

Inuit Ataqatigiit påpegede, at Landstinget har besluttet at ændre alderspensionsalderen fra 63 år til 65 år. Man fandt det på sin plads, at dette afspejles i forordningen om erhvervsfremme af fiskeri og fangst. Ligeledes fandt Inuit Ataqatigiit behov for en grundig vurdering og behandling af forslaget inden andenbehandlingen, i forbindelse med hvilken der burde ske en undersøgelse af, om de afsatte bevillinger til erhvervsfremme modsvarer formålet med forordningen.

Atassut tilkendegav, at såfremt nærværende forslag bliver vedtaget af Landstinget, vil de mange hundrede erhvervsfiskere og fangere, som allerede har mulighed for at søge om de omkring 10 joller, som der kan rummes indenfor den afsatte bevilling, blive øget med op til flere hundrede potentielle ansøgere. Atassut fandt, at de unge fiskere og fangere må komme i første række, når der skal ydes nye lån til joller eller udstyr. Atassut fandt derfor, at der var flere forhold, der talte for, at forslaget blev udsat med henblik på en høring.

Demokraterne fandt, at tilskud til erhvervsfremme skal være baseret på, at samfundet forventer at få noget igen i forhold til investeringen. Det samfundsmæssige udbytte af tilskud vil formentlig være svært at få øje på, såfremt en kommende pensionist får et landskasseunderstøttet ESU-lån til en erhvervsjolle, få måneder før sin pensionering. Demokraterne vurderede at tilskudsgrænsen, som nu, skal være 3 år før pensionsalderens indtræden, uanset på hvilket niveau denne fastsættes i fremtiden. Demokraterne indstillede forslaget til forkastelse.

Høring af forordningsforslaget

Forslaget er blevet sendt i høring hos APNP, Grønlands Arbejdsgiver forening (GA), KNAPK, NUSUKA. Med undtagelse af NUSUKA har høringsparterne ikke kommentarer til forordningsforslaget. NUSUKA anfører, at en vedtagelse af forordningsforslaget kan medføre, at der må forventes en øget tilgang af ansøgninger, da forordningsforslaget åbner op for et større ansøgerfelt. Foreningen udtrykker bekymring for, om Grønlands Hjemmestyre qua sine begrænsede administrative ressourcer kan håndtere denne øgede mængde ansøgninger på forsvarlig vis.

Udvalgets behandling af forslaget

Udvalget noterer sig indledningsvis, at det daværende Landsstyre ved forslagets 1. behandling tilkendegav, at Landsstyret i princippet kunne tilslutte sig, at lån til anskaffelse af erhvervsjoller ydes til personer helt indtil pensionsalderens indtræden. Landsstyret fandt dog, at der var et behov for, at forordningsforslaget blev sendt i høring hos relevante parter. Denne høring er nu gennemført. Udvalget skal udtrykke sin tilfredshed med Landsstyrets velvillige og velgennemførte høring. Høringssvarene vedlægges som bilag til denne betænkning.

Udvalget finder anledning til at kommentere betragtningerne fra NUSUKA. Udvalget må i sagens natur medgive NUSUKA, at et forslag, der åbner op for et større ansøgerfelt, kan medføre en risiko for en længere sagsbehandlingstid grundet en større sagsmængde. Dette alt andet lige. Imidlertid skal forordningsforslaget, såfremt dette vedtages af Landstinget, administreres under hensyn til de almindelige og ufravigelige forvaltningsretslige principper. Dette garanterer, at den enkelte borgers ansøgning behandles efter ensartede retningsliner, som garanterer alle borgere en ligelig behandling. Udvalget finder på denne baggrund ikke anledning til at dele NUSUKAs bekymring. Det er tillige udvalgets formodning, at Landsstyret med rettidig omhu vil tilsikre, at de fornødne administrative ressourcer tilvejebringes, såfremt den administrative byrde for Landsstyret skulle blive væsentligt større end forventet.

Udvalget konstaterer, at der fra forslagsstillers side ikke er anvist en finansiering af forslaget, som kan modsvare det yderligere forbrug af administrative ressourcer, som logisk vil følge af en stigning i antallet af ansøgninger.

Såfremt forslagets vedtagelse måtte medføre en væsentlig tilgang af ansøgninger fra fangere omkring pensionsalderen, vil det medføre et misforhold imellem efterspørgslen efter lån og den bevilling, som der er afsat til området i FFL08. Der kan indenfor den foreslåede bevilling skønsmæssigt ydes lån til omkring 10-11 erhvervsjoller. Udvalget finder imidlertid, at det er sympatisk, at der med forslaget åbnes en mulighed for, at en frisk og rørig 65-årig erhvervsfanger også kan ansøge om et lån til en erhvervsjolle. Udvalget noterer sig samtidig, at aktiviteten på området fortsat vil være bevillingsstyret.

Landsstyret har ladet skinne igennem, i der i den generelle prioritering af de til området afsatte midler vil blive lagt vægt på et alderskriterium, således at der ydes hjælp til finansiering af erhvervsjoller til især de yngre fiskere og fangere, som kan forventes at have en lang og aktiv erhvervskarriere foran sig. Dette ud fra et ønske om at maksimere ordningens langsigtede beskæftigelseseffekt. Landsstyret har i denne forbindelse henvist til de forpligtigelser, der anføres i den gældende forordning i § 1, stk.1.

Landsstyret bemærker i sit svarnotat, at den potentielle ansøgerskare efter en vedtagelse kan forventes forøget med op til 471 personer. Dertil kommer mulige ansøgere af et uopgjort omfang fra Diskobugten. Det blev muligt at yde lån til sidstnævnte gruppe i forbindelse med ændringerne i forordningen om erhvervsfremme om fiskeri og fangst i 2006.

Udvalgets indstillinger

Et flertal i Udvalget, bestående af Siumut, Inuit Ataqatigiit, og Atassut indstiller forslaget til vedtagelse.

Et mindretal i Udvalget, bestående af Demokraterne, indstiller forslaget til forkastelse.

Med disse bemærkninger og ovenanførte forståelse af forslaget skal Landstingets Fiskeri-, Fangst og Landbrugsudvalg overgive forslaget til 2. behandling.

 

Lars Emil Johansen Formand
 

Naja Petersen

 

Otto Jeremiassen

 

Ane Hansen

 

Jens B. Frederiksen