17. august 2007
26. januar 2007

EM 2007/15
FM 2007/102

 

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Forslagets baggrund og indhold

Landsstyret kan i henhold til den gældende landstingsforordning om erhvervsfremme af fiskeri og fangst under nærmere angivne betingelser yde tilskud til anskaffelse af nybyggede erhvervsjoller. Blandt de betingelser, som landstingsforordningen angiver, er, at ansøger skal være mellem 18 og 60 år.

Med nærværende forordningsforslag hæves den øvre aldersgrænse til 65 år.

§ 6 – nuværende affattelse § 6 – ændret affattelse
Ansøger skal, for at modtage tilskud til anskaffelse af en nybygget erhvervsjolle, jf. § 5, være:
1) mellem 18 og 60 år, og
2) registreret som erhvervsfanger eller erhvervsfisker i 2 år forud for samt på ansøgningstidspunktet.
Ansøger skal, for at modtage tilskud til anskaffelse af en nybygget erhvervsjolle, jf. § 5, være:
1) mellem 18 og 65 år, og
2) registreret som erhvervsfanger eller erhvervsfisker i 2 år forud for samt på ansøgningstidspunktet.

Dermed vil den øvre aldersgrænse for tilskud til anskaffelse af erhvervsjoller blive bragt i overensstemmelse med den almindelige pensionsalder (idet det forudsættes, at denne i forbindelse med den forestående pensionsreform hæves fra 63 til 65 år).

Forslaget giver således fangere, der nærmer sig pensionsalderen, adgang til, på lige fod med andre i den erhvervsdygtige alder, at søge om tilskud til anskaffelse af erhvervsjolle.

Det er håbet, at forslaget kan medvirke til, at ældre fangere ikke mod deres vilje må opgive erhvervet og overgå til offentlig forsørgelse, når deres erhvervsjolle på grund af alder og slid står over for udskiftning.

Det bemærkes, at Direktoratet for Fiskeri og Fangst i lovbemærkningerne til den gældende landstingsforordning har anslået en erhvervsjolles forventede levetid til 12 år. I de tilfælde, hvor Landsstyret i medfør af nærværende forslag yder erhvervsjolletilskud til en ansøger mellem 61 og 65 år, vil erhvervsjollen således have en forventet restlevetid, der væsentlig overstiger det antal år, tilskudsmodtageren kan forventes fortsat at være aktivt erhvervsudøvende.

Sælges erhvervsjollen inden 6 år efter anskaffelse, f.eks. i forbindelse med, at tilskudsmodtageren går på pension, vil Landsstyret imidlertid i medfør af landstingsforordningens § 10, nr. 3, kunne kræve tilskuddet tilbagebetalt, nedskrevet med 1/12 per påbegyndt år siden modtagelsen af tilskuddet.

Det samme gælder i henhold til § 10 nr. 1-2, hvis tilskudsmodtager (f.eks. som følge af overgang til pension) i 2 på hinanden følgende år ikke registreres som erhvervsfanger eller erhvervsfisker, eller ikke skønnes at have sin hovedindtægt fra anvendelse af erhvervsjollen i de seneste 12 måneder.

2. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige

Forslaget udvider den gruppe, som Landsstyret kan yde tilskud til anskaffelse af erhvervsjolle, men ændrer ikke den økonomiske ramme, inden for hvilken tilskud kan ydes. Forslaget har således ikke økonomiske konsekvenser for Grønlands Hjemmestyre.

Udvidelsen af den gruppe, som Landsstyret kan yde tilskud til anskaffelse af erhvervsjolle, må forventes at indebære en vis forøgelse i antallet af tilskudsansøgninger, og muligvis også en vis forøgelse af den samlede sagsbehandlingsmængde relateret til tilbagebetaling af tilskud i medfør af den gældende landstingsforordnings § 10.

Umiddelbart vurderes de administrative konsekvenser dog at være beskedne. Der forventes således ikke at være behov for at tilføre Direktoratet for Fiskeri og Fangst yderligere ressourcer, som følge af den foreslåede ændring af landstingsforordningen.

For kommunerne har forslaget hverken økonomiske eller administrative konsekvenser.

3. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet

Forslaget hæver den øvre aldersgrænse for ansøgere om tilskud til anskaffelse af erhvervsjoller fra 60 til 65 år. Forslaget forventes ikke herudover at indebære økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet.

4. Miljø- og naturmæssige konsekvenser

Forslaget forventes ikke at indebære konsekvenser for miljøet og naturen.

5. Administrative konsekvenser for borgerne

Forslaget indebærer ikke administrative konsekvenser for borgerne.

6. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre

Forslaget indebærer ingen konsekvenser for forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre.

7. Høring af myndigheder og organisationer

Der er ikke forud for forslagets fremsættelse foretaget høring af myndigheder og organisationer m.v. Det foreslås, at forslagets 2. behandling udskydes til efterårssamlingen 2007, og at Landstinget anmoder Landsstyret om i den mellemliggende periode at foretage høring af relevante myndigheder og organisationer m.v., således at høringssvarene kan indgå i Landstingets udvalgsbehandling af forslaget forud for 2. behandlingen.

 

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser


Til § 1

Bestemmelsen indebærer, at den øvre aldersgrænse for ansøgning om tilskud til anskaffelse af en erhvervsjolle hæves fra 60 til 65 år.

Alderskravet skal være opfyldt på ansøgningstidspunktet.

Den gældende landstingsforordnings krav om at erhvervsjollen skal være nybygget, skal have en længde på mindst 16 fod og højst 19 fod, samt skal være godkendt til anvendelse som erhvervsjolle i Grønland opretholdes. Ligeledes opretholdes kravet om, at ansøger skal være registreret som erhvervsfanger eller erhvervsfisker på ansøgningstidspunktet samt i 2 år forud herfor.

Endvidere finder de overordnede principper for tildeling af tilskud i landstingsforordningens § 3 fortsat anvendelse, også i forhold til den udvidede målgruppe.


Til § 2

Det foreslås, at landstingsforordningen træder i kraft d. 1. januar 2008.

Valget af ikrafttrædelsestidspunkt hænger sammen med, at forordningsforslagets 2. behandling foreslås udskudt til efterårssamlingen 2007 med henblik på mellemliggende høring og konsekvensvurdering.