20. oktober 2007

EM 2007/42

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Frednings- og Miljøudvalg

vedrørende

Forslag til Landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om beskyttelse af miljøet.
(Affaldsforebyggelse, herunder indførelse af nye miljøretlige principper, samt præcisering af bemyndigelser)


Afgivet til forslagets 2. behandling


Landstingets Frednings- og Miljøudvalg har under behandlingen senest bestået af:


Landstingsmedlem Jørgen Wæver Johansen, Siumut, Formand
Landstingsmedlem Emilie Olsen, Atassut, Næstformand
Landstingsmedlem Vittus Mikaelsen, Siumut
Landstingsmedlem Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit
Landstingsmedlem Marie Fleischer, Demokraterne

Landstingets Frednings- og Miljøudvalg har efter 1. behandlingen den 28. september 2007 under EM 2007 gennemgået forslaget med bemærkninger.

Høringssvar

Udvalget har til brug for udvalgsbehandlingen af nærværende forslag indhentet kopi af de afgivne høringssvar.

Udvalget bemærker, at forslaget har været sendt i høring 2 gange. 1. gang i december 2004 og 2. gang i maj 2005. Høringsparterne ses herefter at have haft god mulighed for at vurdere og udtale sig om hovedindholdet af forslaget.

1. behandling af forslaget

Frednings- og Miljøudvalget skal henvise til 1. behandlingen af forslaget, hvor forslaget nød bred politisk opbakning.

Spørgsmål

1. behandlingen af forslaget rejste en række spørgsmål af såvel teknisk som af politisk karakter.

Udvalget har til brug for udvalgets behandling af forslaget anmodet Landsstyret om at besvare en række spørgsmål. Kopi af udvalgets spørgsmål og Landsstyrets besvarelse er vedlagt nærværende betænkning som Bilag 1.

Bemærkninger fra Frednings- og Miljøudvalget

Frednings- og Miljøudvalget anser, at forslaget overordnet giver nogle gode og efterspurgte rammer for at kunne udforme en bæredygtig og progressiv miljøpolitik.

Frednings- og Miljøudvalget skal kvittere for Landsstyrets besvarelse, og tager den i det store hele til efterretning.

Frednings- og Miljøudvalget skal imidlertid knytte nogle enkelte bemærkninger til dele af besvarelsen.

Udvalget ser frem til de konkrete resultater af forslagets § 4a, ifl. hvilken offentlige myndigheder, institutioner og virksomheder aktivt skal implementere en bæredygtig miljøpolitik, således at lovgivningens formål forfølges. Udvalget har noteret sig, at Direktoratet for Miljø og Natur skal tilføres personaleressourcer for at fremme og fastholde forsalgets miljømålsætninger. Der henstår vigtige opgaver i form af information, koordination, formidling, opfølgning, servicering, evaluering og afrapportering ifm. det offentliges øgede miljøbevidsthed og miljøindsats.

Frednings- og Miljøudvalget har, jf. spørgsmål 6) og 7), forhørt sig om Landsstyrets arbejde med at fastsætte nærmere regler for at udfylde forslagets rammer. Landsstyret har efter det oplyste ikke koordineret forslagets fremsættelse med udarbejdelse af udkast til bekendtgørelser. Frednings- og Miljøudvalget formoder, at Landsstyreområdet udarbejder en stram plan for det videre arbejde med at fastsætte nærmere regler. Planen skal være koordineret med øvrige opgaver, således at planen holder. Det er centralt, at rammelovgivningen udfyldes af en konkret og sammenhængende regulering, således at de politiske målsætninger sikres implementering og dermed virkeliggørelse. Udvalget forventer løbende at blive holdt orienteret om fremdriften i det videre arbejde.

Udvalget noter med stor tilfredshed, at Landsstyremedlemmet har fremsat et ændringsforslag til forslaget, hvorefter Landsstyret fra 2009 skal afgive en årlig miljøredegørelse. Frednings- og Miljøudvalget ser frem til denne årlige redegørelse, og dermed synliggørelse af Hjemmestyrets miljøindsatser og miljøpolitikker. Udvalget nærer stor tiltro til, at en redegørelse vil give grobund for konstruktive og fremadrettede miljødebatter på mange niveauer i samfundet. Der henvises nærmere til Landsstyrets besvarelse af spørgsmål 8) og 20).

Frednings- og Miljøudvalget skal henstille til, at der i videst mulig omfang fastholdes og opereres med nogle ensartede affaldsdefinitioner i landet. Ensartethed i affaldsforståelsen og en høj miljøprofil synes at udgøre et fordelagtigt og forebyggende miljøværn mod økonomisk spekulation i affald og forurening.

Frednings- og Miljøudvalget skal anmode Landsstyret om at genoverveje muligheden for etablering af et rådgivende miljøorgan ved den kommende revision af miljøforordningen.

Miljøpolitik

Frednings- og Miljøudvalget har med respekt for de miljøpolitiske bemærkninger fra 1. behandlingen af forslaget i spørgsmål 21 a-g) rettet en række spørgsmål til Landsstyret omkring Landsstyrets miljøpolitik.

Overordnet set er Frednings- og Miljøudvalget meget tilfreds med Landsstyrets besvarelse, og Udvalget henstiller til, at Landsstyret arbejder på at synliggøre og implementere de anførte miljøpolitikker, således at besvarelsen ikke henstår som en uopfyldt ønskeseddel. Det formodes, at Landsstyret snarest i nærmere konkret omfang redegør for, hvorledes de enkelte elementer af miljøpolitikken skal virkeliggøres. Landstingets medlemmer opfordres til at notere sig Landsstyrets besvarelse af spørgsmål 21 a-g), således at der sker en fagpolitisk integration af den anførte miljøpolitik. Frednings- og Miljøudvalget kan umiddelbart støtte Landsstyrets bestræbelser for, at forbrugerpolitikken, erhvervspolitikken, boligpolitikken og transportpolitikken får en højere miljøprofil.

Bygdeforbrændingsanlæg

Historien om bygdeforbrændingsanlæggene er desværre meget sørgelig, og man genfinder den skitseret i Landsstyrets besvarelse til spørgsmålene 28) og 29). Frednings- og Miljøudvalget skal henstille til, at Landsstyret arbejder konstruktivt og målrettet videre med en fremadrettet og operativ løsning vedrørende affaldshåndteringen i bygderne, således at historien ikke gentager sig.

Økonomi

Frednings- og Miljøudvalget har noteret sig Landsstyrets bemærkninger om, at det skønnes, at ændringsforslaget omkring en miljøredegørelse vil medføre en årlig merudgift på op til 200.000 kr.

Udover det konkrete forslag har Landsstyret udarbejdet en større samlet miljø- og affaldshåndterings- plan. En handlingsplan med initiativer for det samlede affaldsområde. Landsstyret anslår i de almindelige bemærkninger i finanslovsforslaget for 2008, at i det omfang alle initiativer og anbefalinger i planen følges, så vil det medføre anlægsudgifter for 300 mio. kr., foruden årlige driftsudgifter i størrelsesorden 70 mio. kr. Udover at Landsstyret har afsat en reserve til merudgifter på det kommunale område på 10 mio. kr. årligt, hvor det forudsættes, at der kan anvendes midler fra reserven til initiativer rettet mod en mere forsvarlig affaldshåndtering, er der ikke prioriteret yderligere midler til dette formål i finanslovsforslaget.

Så længe Landsstyret og Landsting ikke prioriterer planen i en økonomisk sammenhæng, så kan den ikke realiseres. Frednings- og Miljøudvalget anbefaler, at Landsstyret nærmere informerer Landstinget om deres plan på miljøområdet og fremmer at de økonomiske elementer af planen snarligt bliver gjort til genstand for politisk drøftelse, således at de første skridt for at få realiseret planen virkeliggøres.

Indstilling

Frednings- og Miljøudvalget indstiller med ovennævnte bemærkninger forslaget med det af Landsstyret fremsatte ændringsforslag til Landstingets vedtagelse.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Frednings- og Miljøudvalg overgive forslaget til 2. behandling.

 

Jørgen Wæver Johansen
Formand
 

Emilie Olsen

 

Vittus Mikaelsen

 

Josef Motzfeldt

 

Marie Fleischer

 

Bilag 1

Bilag 2