1. februar 2007

FM 2007/48

 

Almindelige bemærkninger

1. Indledning
Forslaget er en tydeliggørelse af grundlaget for at yde tilskud til efterskoleophold i Danmark og af formålet med at yde disse tilskud.

Dette grundlag findes i landstingsforordning nr. 1 af 6. juni 1997 om folkeskolen, § 11. I medfør af denne, blev der givet mere detaljerede regler i hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 26 af 15. januar 2004 om tilskud til efterskoleophold i Danmark.

Landstingsforordning nr. 1 af 6. juni 1997 om folkeskolen blev ophævet ved landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002 om folkeskolen. I medfør af § 46, stk. 4, forblev § 11 i 1997 forordningen gældende, idet 2002 forordningen kun omfatter folkeskolen. Efterskoleophold i Danmark er ikke en del af folkeskolen i Grønland.

I sommeren 2004 modtog Landstingets Ombudsmand to klager over afslag på ansøgninger om efterskoleophold i Danmark. Ombudsmanden fandt i den forbindelse, at hjemmelsgrundlaget for at yde tilskud til efterskoleophold var uklart. Sagen findes i Landstingets Ombudsmands Beretning for 2005, s. 221-33. Ombudsmandssagen blev afsluttet med dennes skrivelse 11796 af 11. juli 2006.

Ombudsmanden fandt, at formuleringen af § 11, stk. 1, betød, at tilskuddet er en lovbunden udgift, således at alle kvalificerede ansøgere er berettiget til at modtage tilskud. Ombudsmanden pegede desuden på, at bevillingsforudsætningerne til hovedkonto 40.10.12 ikke genfindes i forordningen.


2. Forslagets hovedpunkter
Det har hidtil været Landsstyrets opfattelse, at § 1, stk. 1, i bekendtgørelsen om tilskud til efterskoleophold var tilstrækkelig hjemmel til at tilskuddet er bevillingsbundet, således at der ikke kan ydes tilskud ud over det beløb, der er afsat på landstingsfinansloven, hovedkonto 40.10.12. I 2007 er bevillingen på 7.368 tkr.

Det foreliggende forslag imødekommer ombudsmanden ved i forordningens § 11, stk. 1 at medtage henvisningen til finanslovsbevillingen.

Landsstyret er ligeledes gået ud fra, at de kriterier, der findes i bevillingsforudsætningerne til hovedkonto 40.10.12 og i bekendtgørelsens § 3, nr. 3, var tilstrækkelig hjemmel. I bevillingsforudsætningerne i landstingsfinanslov 2007, som er de samme som i 2004, står:

"Tilskuddet til efterskoleophold i Danmark er et af flere initiativer med henblik på at opfylde målsætningen angående styrkelse af uddannelsesniveauet generelt, herunder styrkelse af elevernes faglige og sproglige forudsætninger for at indgå i et videre uddannelsesforløb. Hjemmestyrets tilskud til efterskoleophold i Danmark blev indført som et tilbud til elever, som går ud af 11. klasse uden at have fået tilstrækkelige personlige og faglige forudsætninger for umiddelbart at fortsætte i uddannelsessystemet."

Da formålet med et efterskoleophold i Danmark er at forbedre elevens mulighed for at tage en uddannelse, foreslås dette indsat i forordningens § 11, stk. 2. Hermed er der skabt sammenhæng mellem forordningstekst, bekendtgørelsestekst og landstingsfinanslov.

Da der ikke er tilsigtet ændringer i den administrative praksis, og da ombudsmanden heller ikke har påpeget et behov herfor, foreslås det, at bekendtgørelsen ikke ændres.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:
Forslaget har ingen administrative og økonomiske konsekvenser for det offentlige.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.:
Forslaget har ingen administrative og økonomiske konsekvenser for erhvervslivet m.v.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser:
Forslaget har ingen miljø- og naturmæssige konsekvenser.


6. Administrative konsekvenser for borgerne:
Forslaget har ingen administrative konsekvenser for borgerne.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre:
Forslaget har ingen konsekvenser for forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre.


8. Høring af myndigheder og organisationer:
Forslaget har i perioden 30. oktober – 21. november 2006 været i høring hos:

KANUKOKA

Økonomidirektoratet

Direktoratet for Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser

Oqaatsinik Pikkorissarfik

Undervisningsministeriet

Der er modtaget tre høringssvar. Ingen af svarerne havde bemærkninger til forslagets indhold.

 

Bemærkninger til forordningsforslagets enkelte bestemmelser

 

Til § 1

Til nr. 1

Forslaget præciserer i selve forordningens tekst i stedet for kun i bekendtgørelsen, at der er tale om en bevillingsbunden udgift (Tilskudsbevilling), således at der ikke kan ydes tilskud ud over den ramme, der bliver vedtaget på de årlige landstingsfinanslove. Der tilsigtes ingen ændringer i behandlingen af ansøgninger eller i beregningsgrundlaget for tilskuddet til den enkelte ansøger, der som hidtil vil fremgå af hovedkonto 40.10.12.

Til nr. 2

Forslaget præciserer i selve forordningens tekst - i stedet for kun i bekendtgørelsen og bemærkningerne til finanslovkontoen - det grundlæggende kriterium for ydelse af tilskud.


Til § 2

Der henvises til forslaget.


Nuværende formulering med indarbejdet ændringsforslag

Ændringer er med kursiv

§ 11. Landsstyret kan yde tilskud til udgifter i forbindelse med efterskoleophold i Danmark. Det samlede tilskud fastsættes hvert år på landstingsfinansloven.
Stk. 2.
Landsstyret fastsætter regler for tildeling af tilskuddet. Ved ydelse af tilskud skal der lægges vægt på, at ansøgeren får forbedret sine muligheder for at påbegynde en uddannelse.