7. marts 2007

FM 2007/44

 

Bemærkninger til forordningsforslaget


Almindelige bemærkninger

1. Indledning:
Landstingets Ombudsmand har givet Landstinget og Landsstyret meddelelse om, at det er uklart, om den i landstingsforordningen om socialvæsnets styrelse og organisation indførte generelle klageadgang i sociale sager ophæver de begrænsninger i klageadgangen over kommunale afgørelser, som følger af den nugældende landstingsforordning om boligsikring i lejeboliger.

Det er således uklart, om den ved landstingsforordning om socialvæsenets styrelse og organisation § 8, stk. 1, indførte klageadgang medfører, at de ankebegrænsninger, som fremgår af § 14 i landstingsforordningen om boligsikring i lejeboliger, er bortfaldet.

Den foreslåede ændring af § 14 i landstingsforordningen om boligsikring i lejeboliger sker for at sikre, at der ikke er tvivl om adgangen til at anke, og således at bestemmelsen om klageadgang ikke adskiller sig fra de generelle regler om anke på det sociale område.


2. Redegørelse for hovedpunkter i forslaget:
Formålet med ændringsforslaget er at udvide bestemmelsen vedrørende klageadgang for afgørelser truffet efter bestemmelserne i landstingsforordningen om boligsikring i lejeboliger.

Ændringen af landstingsforordningens § 14 vil medføre, at de almindelige regler for anke på det sociale område også finder anvendelse på alle afgørelser vedrørende boligsikring i lejeboliger.


3. De økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:
Ændringsforslaget har ikke økonomiske eller administrative konsekvenser for det offentlige.


4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet:
Ændringsforslaget har ingen økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet.


5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser:
Ændringsforslaget har ingen miljø- og naturmæssige konsekvenser.


6. Administrative konsekvenser for borgere:
Ændringsforslaget vil medføre, at der kan klages over alle afgørelser truffet efter reglerne i landstingsforordningen om boligsikring i lejeboliger.


7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre:
Ændringsforslaget har ingen betydning for forholdet til Rigsfællesskabet eller selvstyreprocessen.


8. Høring af myndigheder og organisationer:
Ændringsforslaget har ikke været sendt i høring, da det alene har karakter af en udvidelse af klageadgangen, således at denne stemmer overens med de generelle regler om klageadgang på det sociale område.

 

 

Bemærkninger til forordningsforslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1

Den gældende formulering af bestemmelsen om klageadgang medfører en begrænsning, således at det kun er afgørelser, hvor kommunen har udøvet et skøn, der kan påklages til det sociale ankenævn. Ændringen vil medføre, at alle afgørelser truffet efter landstingsforordningen om boligsikring i lejeboliger kan påklages til Det Sociale Ankenævn efter reglerne i landstingsforordning om socialvæsenets styrelse og organisation.


Til § 2

Det foreslås, at landstingsforordningen træder i kraft den 1. juni 2007.