Bilag 2. Standardvedtægt for "[EJERFORENINGENS NAVN]" (Dobbelthus)

 

§ 1. Indledning, formål, medlemskab og hæftelse.

Nærværende vedtægt regulerer ejerforeningens opgaver, ledelse, regnskabsaflæggelse, review, vedligeholdelse, udgiftsfordeling og sikkerhedsstillelse med videre, i det omfang forholdet ikke er reguleret ved lovgivning eller anden bindende offentligretlig forskrift.

Stk. 2. Ejerforeningens navn er "[Ejerforeningens navn]", og foreningens hjemsted er [hjemstedet].

Stk. 3. Ejerforeningens formål er at administrere den fælles ejendom og øvrige fællesanliggender for medlemmerne, der er ejerne af de to ejerlejligheder i dobbelthuset [B-nummer – by – koordinater – adresse].

Stk. 4. Til hver af ejerlejlighederne er knyttet et fordelingstal. Det samlede fordelingstal andrager [samlede fordelingstal], der fordeler sig på følgende måde:
Ejerlejl.nr. [ejerlejlighedsnr.][fordelingstallet ud af det samlede fordelingstal]
Ejerlejl.nr. [ejerlejlighedsnr.][fordelingstallet ud af det samlede fordelingstal]

Stk. 5. For ejerforeningens forpligtelser hæfter medlemmerne solidarisk, men i det indbyrdes forhold pro rata i forhold til deres fordelingstal ifølge stk. 4. Fællesudgifter, herunder udgifter vedrørende areal, renholdelse, vej- og snerydningsudgifter, forsikringspræmier, review, udgifter til administration og vedligeholdelse af fælles bestanddele og tilbehør, bidrag til eventuelle henlæggelser med videre, udredes således indbyrdes af de enkelte ejere efter det i stk. 4 nævnte fordelingstal.


§ 2. Generalforsamling.

Generalforsamlingen er ejerforeningens øverste myndighed. De af bestyrelsen trufne afgørelser kan af ethvert medlem, hvem afgørelsen vedrører, indbringes for generalforsamlingen.

Stk. 2. Beslutninger på generalforsamlingen træffes ved enighed mellem de stemmeberettigede, jf. nærmere vedtægtens § 6, stk. 1, eller om fornødent ved lodtrækning. Generalforsamlingen er ikke beslutningsdygtig, med mindre alle stemmeberettigede er mødt eller repræsenteret, og de stemmeberettigede har pligt til at møde eller lade sig repræsentere på enhver lovligt indkaldt generalforsamling.


§ 3. Ordinær generalforsamling.

Ordinær generalforsamling afholdes hvert år inden udgangen af maj måned.

Stk. 2. Dagsordenen for den ordinære generalforsamling skal omfatte mindst følgende punkter:
1) Valg af dirigent og referent.
2) Bestyrelsens beretning for det senest forløbne år.
3) Forelæggelse af årsregnskab med revisors påtegning til godkendelse.
4) Forelæggelse af vedligeholdelsesplan for ejendommen til godkendelse.
5) Behandling af forslag fra medlemmerne, jf. vedtægtens § 4.
6) Forelæggelse af budget til godkendelse.
7) Udpegning af bestyrelsesmedlemmer og herunder formand og eventuel kasserer.
8) Udpegning af suppleanter til bestyrelsen.
9) Valg af revisor.
10) Eventuelt.

Stk. 3. Bestyrelsesformanden indkalder skriftligt til den ordinære generalforsamling med mindst 4 ugers og højst 8 ugers varsel. Årsregnskab og budget udsendes sammen med indkaldelsen eller senest 1 uge før generalforsamlingen.

Stk. 4. Indkaldelsen skal angive tid og sted for generalforsamlingen samt dagsordenen.


§ 4. Forslag.

Ethvert medlem har ret til at få et angivet emne behandlet på den ordinære generalforsamling.

Stk. 2. Forslag, der agtes stillet på generalforsamlingen, skal være bestyrelsens formand i hænde senest 3 uger før generalforsamlingen. Sådanne forslag, samt forslag som bestyrelsen agter at stille, skal udsendes til medlemmerne senest 1 uge før generalforsamlingen, sammen med en revideret og endelig dagsorden.


§ 5. Ekstraordinær generalforsamling.

Ekstraordinær generalforsamling afholdes, når et medlem af bestyrelsen finder anledning dertil eller når en tidligere generalforsamling har besluttet det.

Stk. 2. Ekstraordinær generalforsamling indkaldes skriftligt af bestyrelsesformanden eller dennes stedfortræder med mindst 2 ugers varsel.

Stk. 3. Indkaldelsen skal angive tid og sted for generalforsamlingen samt dagsordenen.


§ 6. Stemmeret og fuldmagt.

Ethvert medlem har stemmeret. Et medlem har en stemme per ejerlejlighed, som medlemmet ejer. For en ejerlejlighed kan der kun afgives stemme af en enkelt stemmeberettiget ejer, uanset om ejerlejligheden ejes af flere i fællesskab. Stemmeretten indtræder samtidig med registrering ved Grønlands Landsret af endelig adkomst.

Stk. 2. Stemmeretten kan udøves af en myndig person eller ejerforeningens bestyrelse, som medlemmet skriftligt har givet fuldmagt dertil.

Stk. 3. Dirigenten kan begrænse taleretten til en person per lejlighed.


§ 7. Dirigent og referat.

Generalforsamlingen vælger selv sin dirigent, der ikke behøver at være medlem af ejerforeningen.

Stk. 2. Der udarbejdes beslutningsreferat. Referatet underskrives af dirigenten og formanden for bestyrelsen og udsendes til medlemmerne senest 4 uger efter generalforsamlingens afholdelse.


§ 8. Bestyrelsens medlemmer m.v.

Bestyrelsen udpeges af generalforsamlingen. Den består af 2 medlemmer, hvoraf det ene udpeges af den ene ejerlejlighedsejer, og det andet udpeges af den anden ejerlejlighedsejer. Desuden udpeger de nævnte ejere hver især en suppleant for det af samme ejer udpegede bestyrelsesmedlem.

Stk. 2. Kun fysiske og myndige personer kan udpeges som bestyrelsesmedlem og suppleant. Ejere, der er bosiddende i ejerlejligheden, skal primært udpege sig selv samt ægtefæller/samlevere og nærtstående slægtninge, der har fælles bopæl med medlemmet, som bestyrelsesmedlem og suppleant. I øvrigt kan også andre fysiske og myndige personer udpeges som bestyrelsesmedlem og suppleant.

Stk. 3. Bestyrelsen udpeges for 1 år ad gangen. Samme person kan udpeges til bestyrelsen flere gange.

Stk. 4. Bestyrelsens medlemmer afgør i enighed, hvem der skal være formand. Kan der ikke opnås enighed herom, afgøres spørgsmålet ved lodtrækning. Som næstformand/stedfortræder for formanden fungerer vedkommende persons suppleant. Med mindre bestyrelsen i enighed træffer anden beslutning, overgår formandskabet hvert år til det bestyrelsesmedlem, der er udpeget af ejeren/ejerne af den ejerlejlighed, hvis bestyrelsesmedlem ikke i den forudgående 1-årsperiode har varetaget formandskabet.

Stk. 5. Afgår en eller flere af de udpegede bestyrelsesmedlemmer og/eller suppleanter inden udløbet af udnævnelsesperioden, påhviler det den tilbageværende del af bestyrelsen snarest muligt at foranledige afholdt en ekstraordinær generalforsamling til udpegning af nye personer til de omhandlede poster. Det samme gælder, hvis stemmeretten som følge af ejendomsoverdragelse overgår til en eller flere nye medlemmer, jf. herved vedtægtens § 6, stk. 1.

Stk. 6. Såfremt bestyrelsen ikke har antaget administrator, udpeger bestyrelsen en kasserer. Det bestyrelsesmedlem, der ikke er formand, har ret til at kræve sig udpeget som kasserer. Er bestyrelsens medlemmer enige herom, kan dog også formanden udpeges som kasserer.

Stk. 7. Formanden eller, i dennes forfald, næstformanden, indkalder til bestyrelsesmøde så ofte anledning findes at foreligge, samt når det andet medlem af bestyrelsen begærer det. Indkaldelsen skal, medmindre et forhold til behandling er uopsætteligt, eller bestyrelsen er enige om andet, ske med mindst 7 dages varsel. Til indkaldelsen skal vedlægges dagsorden samt alt det skriftlige materiale, der skal behandles under dagsordenens enkelte punkter, eller som ligger til grund for disse.

Stk. 8. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når begge bestyrelsesmedlemmer er til stede. Beslutninger træffes i enighed eller om fornødent ved lodtrækning.

Stk. 9. Bestyrelsesformanden udarbejder i fornødent omfang referat af bestyrelsens beslutninger. Referatet underskrives senest på det efterfølgende møde af begge bestyrelsesmedlemmer.

Stk. 10. Bestyrelsen kan ved en forretningsorden træffe nærmere bestemmelse om udførelsen af sit hverv.


§ 9. Bestyrelsens pligter.

Bestyrelsen har ledelsen af ejerforeningens anliggender.

Stk. 2. Det påhviler bestyrelsen at sørge for god og forsvarlig varetagelse af ejendommens fælles anliggender, herunder overholdelse af god skik og orden, betaling af fælles udgifter, tegning af forsikring mod minimum brand- og stormskade, renholdelse, vedligeholdelse og fornyelser i det omfang, sådanne foranstaltninger efter ejendommens karakter må anses for påkrævede. Bestyrelsen skal desuden påse ajourføring af ejendommens vedligeholdelsesplan.

Stk. 3. Bestyrelsen sørger for, at der senest i november måned hvert år udarbejdes budgetforslag for det følgende år, som skal forelægges generalforsamlingen til godkendelse, samt sørger for, at der føres forsvarligt bogholderi og aflægges forsvarligt regnskab over de på fællesskabets vegne afholdte udgifter og oppebårne indtægter, herunder de ejerne afkrævede bidrag til fællesudgifter.

Stk. 4. Bestyrelsen er ansvarlig over for ejerforeningen efter grønlandsk rets almindelige erstatningsregler. Bestyrelsen kan selvstændigt beslutte, at ejerforeningen skal tegne bestyrelsesansvarsforsikring. Endvidere kan generalforsamlingen pålægge bestyrelsen at sørge for, at ejerforeningen tegner bestyrelsesansvarsforsikring.


§ 10. Medlemsbidrag.

Ejerforeningens driftsudgifter betales i form af bidrag for ejerforeningens medlemmer.

Stk. 2. Bidragenes størrelse fastsættes af generalforsamlingen og fordeles som udgangspunkt i forhold til fordelingstal, idet dog særligt "forurenende" virksomhed betales af "forureneren", ligesom særlige krav til snerydning betales af den, der stiller krav herom.

Stk. 3. Fra regnskabsårets begyndelse og indtil generalforsamlingen har godkendt bestyrelsens budget, opkræves bidrag hos medlemmerne på baggrund af bestyrelsens budgetforslag.

Stk. 4. Bidragene opkræves med passende varsel og forfalder til betaling den 1. i betalingsmåneden. Ved udsendelse af påkrav om manglende betaling af bidrag skal skyldneren betale et af bestyrelsen fastsat påkravsgebyr til ejerforeningen eller administrator samt renter til ejerforeningen.

Stk. 5. Bestyrelsen eller generalforsamlingen kan beslutte, at opkrævning af bidrag til ejerforeningen, i det omfang der ikke sker opkrævning efter måler, skal specificeres således, at opkrævning til vand/vandafledning, varme og el fremgår særskilt af hver opkrævning.


§ 11. Administration.

Bestyrelsen kan selvstændigt beslutte, at ejerforeningen skal antage en administrator til bistand ved varetagelsen af ejendommens daglige drift. Endvidere kan generalforsamlingen pålægge bestyrelsen at antage en administrator.

Stk. 2. Administrator skal være ansvarsforsikret. Administrator bør ikke være medlem af ejerforeningen og må ikke være dennes revisor eller en person med tilknytning til denne.


§ 12. Tegningsret.

Ejerforeningen forpligtes ved underskrift af bestyrelsens medlemmer i forening.


§ 13. Review.

Der foretages review af ejerforeningens regnskab af en statsautoriseret eller registreret revisor, der vælges på generalforsamlingen. Revisor må ikke være medlem af bestyrelsen og må ikke vælges som kasserer eller administrator.

Stk. 2. Revisor afgår hvert år. Genvalg kan finde sted.

Stk. 3. Review skal udføres i overensstemmelse med god revisionsskik og regnskabet påtegnes af revisor. I forbindelse med sit review skal revisor undersøge, om forretningsgangen er betryggende.

Stk. 4. Revisor har adgang til at efterse alle regnskabsbøger og beholdninger og kan fordre enhver oplysning, som revisor finder af betydning for udførelsen af sit hverv.

Stk. 5. Der føres en revisionsprotokol. I forbindelse med sin beretning om review af et årsregnskab skal revisor angive, hvorvidt revisor finder forretningsgangene betryggende.

Stk. 6. Hver gang indførelse i revisionsprotokollen er sket, skal denne fremlægges på førstkommende bestyrelsesmøde og de tilstedeværende medlemmer af bestyrelsen skal med deres underskrift bekræfte, at de har gjort sig bekendt med indførelsen.


§ 14. Årsregnskab.

Foreningens regnskabsår er kalenderåret.

Stk. 2. Årsregnskabet skal indeholde både resultatopgørelse og balance.

Stk. 3. Det af generalforsamlingen godkendte regnskab forsynes med dirigentens påtegning om, at regnskabet er fremlagt og godkendt på generalforsamlingen.


§ 15. Vedligeholdelse.

Hver af ejerlejlighedsejerne er forpligtet til selv at sørge for og bekoste al vedligeholdelse af den del af ejendommen, hvortil den pågældende har separat brugsret. Vedligeholdelsespligten omfatter også vinduer, ruder og døre samt samtlige installationer, herunder radiatorer, rør, ledningsføringer, gulve og lofter inden for den del af ejendommen, hvortil den pågældende har separat brugsret, dog bortset fra vedligeholdelse af fælles forsyningsanlæg.

Stk. 2. Vedligeholdelsen skal være af en sådan art, at det vedligeholdte til enhver tid fremtræder i sædvanlig god stand. Ejerne skal være enige om ethvert arbejde, der ændrer husets udvendige karakter og udseende.

Stk. 3. Al øvrig vedligeholdelse af ejendommen, herunder udvendig vedligeholdelse af vinduer og yderdøre samt vedligeholdelse af fælles forsyningsledninger, ydermure, tag, etageadskillelser og omliggende terræn, skal ske således, at vedligeholdelsen til enhver tid svarer til sædvanlig god stand. Udgifterne skal fordeles mellem ejerlejlighederne efter forholdstal.

Stk. 4. Skader på ejendommen, der måtte hidrøre fra ikke godkendte bygningsindretninger, skal udbedres for egen regning af det medlem, som har brugsret til den pågældende ikke godkendte bygningsindretning.

Stk. 5. Hvis nogen del af ejendommen groft forsømmes, således at forsømmelsen kan være til skade for ejeren af den anden ejerlejlighed, kan denne kræve fornyet vedligeholdelse og istandsættelse foretaget inden for en fastsat, rimelig frist. Efterkommes kravet ikke, kan vedkommende lade den pågældende lokalitet sætte i stand for den forsømmeliges regning og om fornødent søge fyldestgørelse i panteretten, jf. vedtægtens § 18, stk. 1. Nægter den forsømmelige at skulle godtgøre omkostningerne herved, afgøres spørgsmålet af domstolene.


§ 16. Udlejning.

Udlejning af en ejerlejlighed til beboelse kan frit ske, når ejeren senest samtidig med lejeforholdets begyndelse sender en kopi af lejekontrakten til bestyrelsens formand.

Stk. 2. I tilfælde af udlejning af en ejerlejlighed til beboelse i sin helhed, har foreningen over for lejeren samme beføjelser ved lejerens krænkelse af de forpligtelser, der påhviler ham, som en ejer har over for en lejer i henhold til lejeforordningen og den gældende husorden, og foreningen kan selvstændigt optræde som procespart over for lejeren, eventuelt sideløbende med ejerlejlighedsejeren.


§ 17. Ombygning.

Hver af ejerlejlighedsejerne er berettiget til selv at foretage ombygning og modernisering af egen ejerlejlighed, forudsat at dette sker for egen regning, og forudsat at den pågældende selv indhenter de fornødne tilladelser fra det offentlige. Dog kræves der samtykke fra den anden ejerlejlighedsejer, dersom der skal foretages tilbygninger med udvidelse af bebyggelsesgraden på arealet.

Stk. 2. Eventuelt nødvendige rørgennemføringer eller lignende kan kun gennemføres med samtykke af den anden ejerlejlighedsejer, såfremt den anden ejerlejlighed berøres heraf, dog kan domstolene bestemme, at en ejerlejlighedsejer er pligtig at tåle rørgennemføringer med videre, dersom vedkommendes vægring må anses for at være uden rimelig grund – eventuelt mod erstatning for midlertidig eller varig gene.

Stk. 3. Hver af ejerlejlighedsejerne er forpligtet til at indhente bygningsmyndighedernes tilladelse til forandringer i alle tilfælde, hvor det er påkrævet, og at tilsende den anden ejerlejlighedsejer kopi af byggetilladelse, ibrugtagningstilladelse samt tegning.


§ 18. Pantesikkerhed. (Lovbestemt pant)

Til sikkerhed for skadesløs betaling af fællesbidrag og i øvrigt for ethvert krav, som foreningen måtte få på et medlem, herunder udgifterne ved et medlems misligholdelse, vil nærværende vedtægter være at registrere som pantstiftende på hver enkelt ejerlejlighed for et beløb af kr. 45.000, skriver kroner femogfyrretusinde 00/100, med 1. prioritets pant.

Stk. 2. Panteretten respekterer de på ejerlejlighederne hvilende servitutter og byrder, men respekterer i øvrigt ingen pantegæld.

Stk. 3. Ved fremsættelse af skriftligt påkrav som følge af for sen betaling af pligtige ydelser til ejerforeningen er foreningen berettiget til at opkræve et gebyr fastsat af bestyrelsen til dækning af ejerforeningens ekspeditionsudgifter.

Stk. 4. Det skyldige beløb forrentes herudover uden særligt påkrav fra den førstkommende 1. i en måned efter forfaldsdagen med en årlig rentesats svarende til den til enhver tid fastsatte rente ifølge renteloven.

Stk. 5. Ved salg af en ejerlejlighed er sælgeren for egen regning forpligtet til i forbindelse med salget at foranledige, at nærværende vedtægter, såfremt dette ikke allerede måtte være sket, registreres pantstiftende på ejerlejligheden, og at Ejerforeningen samlet erhverver pantesikkerhed for kr. 45.000, skriver kroner femogfyrretusinde 00/100 på 1. prioritet.

Stk. 6. Nærværende vedtægter begæres endvidere registreret som servitutstiftende på ejerlejlighederne i [B-nummer] og respekterer de på ejendommen og ejerlejlighederne påhvilende servitutter m.v., hvorom henvises til ejendommens og ejerlejlighedernes blade i registreringsprotokollen.


§ 19. Opløsning.

Ejerforeningen kan ikke opløses uden enighed mellem samtlige medlemmer om, at ejendommens ejerlejlighedsstatus skal ophøre, og forudsat at der fortsat er enighed om fordelingen mellem de enkelte ejere af de forpligtelser og opgaver, ejerforeningen har ifølge denne vedtægt, samt betinget af, at alle lovgivningsmæssige krav er opfyldt.


§ 20. Påtaleret.

Påtaleberettiget er ejerforeningen ved dennes bestyrelse og enhver ejerlejlighedsejer under foreningen.

 

*******

Således vedtaget på stiftende generalforsamling den [dato for stiftende generalforsamling]

 

Dirigent

 

[navn på dirigent]