26. marts 2007

FM2007/22

 

BETÆNKNING

 

Afgivet af Landstingets Infrastruktur- og boligudvalg

vedrørende

Forslag til Landstingsforordning om ejerlejligheder


Afgivet til forordningsforslagets 2. behandling


Landstingets udvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Godmand Rasmussen, Atassut, formand
Landstingsmedlem Olga P. Berthelsen, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Landstingsmedlem Palle Christiansen, Demokraterne
Landstingsmedlem Agnethe Davidsen, Siumut
Landstingsmedlem Jørgen Wæver Johansen, Siumut


Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg har efter 1. behandlingen under FM2007 gennemgået forslag til landstingsforordning om ejerlejligheder med bemærkninger.

Høringssvar
Udvalget har til brug for udvalgsbehandlingen af nærværende forslag indhentet kopi af de afgivne høringssvar. Høringssvarene giver ikke udvalget anledning til bemærkninger.

Forslagets indhold
Forslaget fastsætter grundlæggende bestemmelser for regler for ejerforeninger. Forslaget er suppleret med standardvedtægter samt udkast til en standardhusorden.

Udvalget stiller sig positivt overfor intentionerne i det af Landsstyret fremlagte forslag.

På baggrund af udmeldingerne fra udvalgets repræsentant fra Inuit Ataqatigiit under 1. behandlingen i landstingssalen ønskes følgende spørgsmål dog belyst:

  1. Har Landsstyret gjort sig overvejelser om, hvorvidt det fremover vil være muligt, at omdanne ældreboliger, handicaplejligheder samt ungdomslejligheder til ejerboliger?
  2. Det ønskes oplyst, hvilke overvejelser Landsstyret har gjort sig omkring muligheden for at sikre, at intet medlem i en ejerforening vil kunne eje mere end én ejerlejlighed i ejerforeningen? Hvilke fordele og ulemper ser Landsstyret i en sådan model?
  3. Det ønskes oplyst, hvorvidt de lejere som bliver boende som lejere i de af Hjemmestyret ejede boliger i en ejerforening, fortsat vil have mulighed for at oppebære eksempelvis boligsikring, samt en generel redegørelse for, hvad lejernes rettigheder bliver, hvis de ikke kan købe deres egen bolig i en given ejerforening.

Udvalget skal anmode Landsstyret om at fremkomme med en grundig redegørelse for ovennævnte i Landsstyrets svarnotat til 2. behandlingen.

Et enigt udvalg skal, under forudsætning af at Landsstyret til 2. behandlingen fremkommer med en fyldestgørende redegørelse for det ovenfor anførte, udtrykke sin støtte til det fremlagte forordningsforslag.

Et enigt udvalg indstiller på denne baggrund forslaget til Landstingets vedtagelse

Med disse bemærkninger skal Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg overgive forslaget til 2. behandlingen.

 

Godmand Rasmussen, Formand

Olga P. Berthelsen, næstformand

Jørgen Wæver Johansen,

Agnethe Davidsen

Palle Christiansen,