29. marts 2007

EM07/21

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg

vedrørende

Forslag til Landstingsforordning om boligfinansiering


Afgivet til forordningsforslagets 2. behandling


Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg har under behandlingen bestået af:


Landstingsmedlem Godmand Rasmussen, Atassut, formand
Landstingsmedlem Olga P. Berthelsen, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Landstingsmedlem Palle Christiansen, Demokraterne
Landstingsmedlem Agnethe Davidsen, Siumut
Landstingsmedlem Jørgen Wæver Johansen, Siumut


Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg bemærker, at der blandt Landstingets partier ved 1. behandlingen af forordningsforslaget var en generel opbakning til forslagets intentioner.

Høring af forslaget
Forordningsforslaget har været sendt i høring hos A/S Boligselskabet INI, KANUKOKA, Iserit A/S, Økonomidirektoratet, SIK, Grønlands Arbejdsgiverforening, Ilik, Nusuka, PPK, PIP, AK, IMAK, ASG, Grønlandsbanken, Sparbank Vest, Ejendomskontoret Igdlo samt Grønlands Ejendomskontor.

Udvalget noterer sig, at der er indkommet høringssvar fra følgende organisationer og institutioner: A/S Boligselskabet INI, KANUKOKA, Økonomidirektoratet, SIK, Grønlands Arbejdsgiverforening, Ilik, Nusuka, PPK, AK, IMAK og Grønlandsbanken. Udvalget finder det positivt, at Landstyret i et nærmere omfang har indarbejdet og kommenteret de indkomne høringssvar i de almindelige bemærkninger.

Forslagets indhold
Det foreliggende forslag ligger i forlængelse af det politiske ønske og den ambition, som både Landsstyre og Landstinget har, om at flere borgere skal tilvejebringes muligheder for at kunne boligforsyne sig selv. Det fremsatte forslag erstatter den nuværende landstingsforordning nr. 4 af 30. oktober 1998 om Boligfinansiering. Landsstyret har i forordningsudkastet søgt at præcisere de bestemmelser, der omhandler borgernes adgang til at modtage lån til boligfinansiering. Således at dette fremgår tydeligt i lovteksten og bemærkningerne til forordningsforslaget.

Fokus på mindre boliger i forordningsforslaget
Hvor den nuværende forordning i altovervejende omfang tilskynder til nybyggeri i størrelsesordenen 105 kvadratmetre, er der i forordningsforslaget åbnet op for, at det bliver attraktivt at finansiere og bygge mindre boliger. Landsstyret søger at fremme denne tendens ved at lånebeløbet pr. kvadratmeter til boligen er højest til opførelse af de første 65 kvadratmeter, mens lånene falder successivt jo større boligen er. Imidlertid hæves grænsen for det maximalt støtteberettigede areal fra 105 til 110 kvadratmeter.

Borgernes egenfinansieringsandel øges ikke
Landsstyret fastholder 10-40-50 finansieringsmodellen i forordningsforslaget. Borgernes egenfinansierings andel stiger således ikke. Størrelsen på det maksimale lån fra Hjemmestyret og kommunen fastholdes i forhold til den gældende forordning. Med den foreslåede ordning får låntagerne imidlertid en større "rabat" til de første 65 kvadratmeter af nybyggeriet. Landsstyret anser denne model som fordelagtig i forhold til at styrke udbuddet af mindre boliger på boligmarkedet.

Låntagernes værdi af eget arbejde indgår ikke i forordningen
Låntagernes eventuelle egne forbedringer eller udvidelser af ejendommen indgår ikke i opgørelsen af ejendommens samlede opførselsudgifter. Dette har udspring i, at det er forbundet med væsentlige praktiske vanskeligheder, at vurdere hvorvidt låntagers forbedringer har en forsvarlig håndværksmæssig kvalitet. Det er derfor ikke fremkommeligt at værdiansætte låntagernes egne forbedringer i fh.t. en låneansøgning.

Lån forfalder ikke til betaling ved ejerskifte
I modsætning til den gældende forordning forfalder offentligt finansierede lån ikke til betaling ved ejerskifte. Denne ændring dækker alle former for ejerskifte.

Udvalgets behandling af forslaget
Der er generel opbakning i Udvalget til de boligpolitiske intentioner, der ligger bag forslaget. Udvalget finder, at forordningsforslaget rummer mange gode og fornuftige tiltag. Udvalget støtter som helhed, at der med dette forordningsforslag åbnes op for, at en bredere kreds af borgere får mulighed for at forsyne sig selv med en bolig i de kommende år.

Et flertal i udvalget bestående af repræsentanterne fra Siumut, Inuit, Ataqatigiit og Atassut kan fuldt ud støtte, at der i forordningsforslaget gives muligheder for at yde støtte til istandsættelse af boliger, der er over 20 år gamle, således at den nedslidte boligmasse kan fornys og vedligeholdes. I forbindelse med fokuseringen på mindre boliger i forordningsforslaget ønsker Inuit Ataqatigiit at fremhæve at konsekvensen af, at der vil blive givet større tilskud til boliger på 65 m2 kan være, at det bliver dyrere at opføre mindre boliger. Dette bør man søge at undgå og Landsstyret bør følge dette nøje.

Et mindretal i udvalget bestående af repræsentanten fra Demokraterne finder, at denne bestemmelse er uhensigtsmæssig, eftersom der bør være boligens aktuelle vedligeholdelses-niveau, der bør tages udgangspunkt i.

Udvalget kan samlet støtte op om Landsstyrets ambition om at øge anlæggelsen af mindre og billigere boliger i byerne. Eftersom støttemulighederne synes at være fuldt ud udnyttet for så vidt hvad angår boliger i størrelsesordenen på 105 kvadratmeter.

Udvalgets indstillinger

Et flertal i udvalget bestående af repræsentanterne fra Siumut, Inuit Ataqatigiit og Atassut indstiller forslaget til vedtagelse i den foreliggende form. Udvalgsflertallet finder, at forordningsforslaget fremmer muligheden for, at flere mennesker i vores land kan få deres egen bolig. Det er vigtigt, at de finansieringsmodeller, der bruges, løbende evalueres og granskes.

Udvalgsflertallet skal opfordre Landsstyret til løbende at vurdere forordningens økonomiske virkninger. Udvalgsflertallet støtter ligeledes, at Landsstyret og kommunalbestyrelserne med udgangspunkt i forordningen gives hjemmel til at opkræve et gebyr for den med administrationen af lånesagerne fornødne sagsbehandling, som står i et rimeligt forhold til det offentliges udgifter forbundet hermed.

Et mindretal i udvalget bestående af repræsentanten fra Demokraterne indstiller forslaget til vedtagelse med de nedenstående bemærkninger. Mindretallet finder, at forordningsforslaget rummer mange gode tiltag. Mindretallet finder dog, at bestemmelserne om at boliger skal have en alder på 20 år og mindre end 95 kvadratmeter i areal for at komme i betragtning til en renovering eller udvidelse, bør udtages af forordningen. Bestemmelserne forekommer ikke rimelige, da der efter mindretallets vurdering bør tages udgangspunkt i hver enkelt individuel sag. Ligeledes ønsker mindretallet §§ 18 og 19 udtaget af forordningen, således at bemyndigelsen for at opkræve et gebyr i forbindelse med behandlingen af lånesager hos det offentlige udgår.

Mindretallet skal opfordre Landsstyret til af fremsætte ændringsforslag efter disse retningslinjer til forordningsforslagets 2. behandling.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg overgive forslaget til 2. behandling.

 

Godmand Rasmussen, Formand


Olga P. Berthelsen
Næstformand


Agnethe Davidsen

Palle Christiansen

Jørgen Wæver Johansen