Bilag

 

Standardvedtægt for kommunale daginstitutioner

 _____________________________
(daginstitutionens navn)

§ 1. Daginstitutionen, der er beliggende ______(B-nr. samt fuldstændig adresse)_____, er godkendt som kommunal daginstitution med ____ heldagspladser og ____ halvdagspladser. Børn under 3 år og handicappede under 6 år optager 2 pladser.
Stk. 2. Daginstitutionen modtager børn i alderen ____ til ____ år.
Stk. 3. Daginstitutionen er åben fra kl. ____ til kl. ____ alle hverdage. Lørdage dog ____.

§ 2. Efter valg til kommunalbestyrelsen skal der vælges en bestyrelse for daginstitutionen. Bestyrelsens medlemmer vælges for 2 år med halvdelen hvert år. Det medlem, der er udpeget af kommunalbestyrelsen, er udpeget for kommunalbestyrelsens valgperiode.
Stk. 2. Bestyrelsen skal have følgende sammensætning:
1) ___ medlemmer valgt af og blandt de forældre, der børn optaget i daginstitutionen.
2) ___ medlemmer valgt af og blandt det ansatte personale.
3) Et medlem udpeget af kommunalbestyrelsen.
Stk. 3. Der vælges en første og anden suppleant af og blandt forældrene hvert år. Der vælges en suppleant af og blandt det ansatte personale hvert år.
Stk. 4. Genvalg kan finde sted.
Stk. 5. Såfremt en personalerepræsentant og dennes suppleant ikke længere er ansat i institutionen, vælger personalet et nyt medlem til bestyrelsen for den resterende del af funktionsperioden.
Stk. 6. Kommunalbestyrelsen underrettes efter hvert valg om sammensætning af bestyrelsen.

§ 3. Bestyrelsen vælger selv formand og næstformand blandt forældre- og kommunalbestyrelsesrepræsentanterne. Desuden vælger bestyrelsen en sekretær, som kan være lederen af daginstitutionen. I formandens fravær varetager næstformanden formandens hverv.
Stk. 2. Formanden indkalder bestyrelsen til møde, så ofte denne finder det nødvendigt, dog mindst 2 gange årligt.
Stk. 3. Formanden leder møderne, over hvilke der føres en protokol. Udskrift af protokollen sendes efter hvert møde til børne- og kulturudvalget.
Stk. 4. Afgørelser træffes ved almindeligt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed er formandens eller i dennes fravær næstformandens stemme afgørende.
Stk. 5. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af medlemmerne er til stede.
Stk. 6. Sager, hvis afgørelse ikke tåler udsættelse, kan afgøres af formanden og næstformanden på bestyrelsens vegne. Bestyrelsen underrettes efterfølgende.

§ 4. Bestyrelsen fastsætter daginstitutionens målsætning og retningslinier for det pædagogiske arbejde. Daginstitutionens målsætning skal godkendes af kommunalbestyrelsen.
Stk. 2. Bestyrelsen skal have forelagt planer om fysiske eller funktionsmæssige ændringer af daginstitutionen til udtalelse, inden der kan træffes beslutning herom i kommunalbestyrelsen.
Stk. 3. Bestyrelsen påser, at daginstitutionen stedse drives forsvarligt og i overensstemmelse med gældende bestemmelser.
Stk. 4. Forhold, som bestyrelsen mener at måtte påtale, indberettes snarest til kommunalbestyrelsen eller anden kompetent myndighed.

§ 5. Daginstitutionens personalenormering fremgår af det af kommunalbestyrelsen vedtagne budget for institutionen.
Stk. 2. Daginstitutionens leder ansættes og afskediges af kommunalbestyrelsen efter indstilling fra bestyrelsen og kommunens børne- og kulturudvalg.
Stk. 3. Det øvrige personale ansættes og afskediges af institutionens leder efter indstilling fra daginstitutionens bestyrelse.
Stk. 4. Bestyrelsen påser, at ansættelse, konstitution og vikariering i normerede stillinger sker i overensstemmelse med de i gældende overenskomster foreskrevne regler.

§ 6. Bestyrelsens medlemmer og institutionens personale er pålagt tavshedspligt med hensyn til de personlige forhold, som de i medfør af deres arbejde bliver bekendt med, og hvis hemmeligholdelse ifølge sagens natur er påkrævet. Tavshedspligten ophører ikke med udløbet af vedkommendes tjeneste eller hverv.

§ 7. Regnskabet føres efter de for kommunens regnskaber fastsatte regler og er underlagt de til enhver tid gældende tilsynsregler.
Stk. 2. Efter forslag fra lederen udarbejder bestyrelsen hvert år et budget for det følgende regnskabsår. Budgettet skal udarbejdes i overensstemmelse med de af kommunen fastsatte budgetdirektiver inden ______.

§ 8. Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 5 af 16. april 2007 om daginstitutioners styrelse, ledelse og drift er vedlagt denne vedtægt.

§ 9. Ændringer i denne vedtægt forudsætter forudgående godkendelse af kommunalbestyrelsen.

§ 10. Denne vedtægt træder i kraft den _______. Den erstatter vedtægt af ______.

 


Kommunalbestyrelsen i ______________ kommune




Den _______ 20___


_________________________________
Borgmester




Bestyrelsen for ______________________________
(daginstitutionens navn)




Den _______20___


___________________________________
Formand