1. december 2005

KS 2005/10

 

Almindelige bemærkninger

Landsstyret foreslår, at det formelt fastsættes, at Landstinget kan opretholde sin drift og ligesom Landsstyret er underlagt en økonomisk begrænsning, i alene at kunne afholde udgifter, der er nødvendige for at opretholde og videreføre Landstingets drift, indtil der er vedtaget en endelig finanslov for finansåret 2006.

Landsstyreområdet for Erhverv, Landbrug og Arbejdsmarked har behov for at kunne disponere over tilskud til erhvervsfremmeprojekter igennem erhvervsfremmepuljen Nukiit i løbet af 1. kvartal af 2006. Dette disponeringsbehov udgør 3,2 mio. kr. og omfatter således hele bevillingen i 2006 til formålet. Tilskudsmidlerne administreres af Direktoratet for Erhverv, Landbrug og Arbejdsmarked, der til brug for vurderingen af ansøgningerne kan nedsætte et rådgivende bevillingsudvalg med deltagelse fra eksempelvis det nyoprettede erhvervsudviklingsselskab ventureselskabet, KANUKOKA og/eller andre.

I forbindelse med arbejdsmarkedsreformen og i denne forbindelse en forventet oprettelse af kommunale vejlednings- og introduktionscentre, har landstyreområdet for Erhverv, Landbrug og Arbejdsmarked behov for at kunne afholde udgifter til et IT-system i årets første måneder. Dette behov er vurderet til økonomisk at kunne dækkes indenfor den eksisterende bevillingsramme til arbejdsmarkedsreformen på 1,9 mio. kr. årligt. Men der er behov for en særskilt bemyndigelse for at igangsætte edb-projektet.

Landsstyret har med Finansudvalgets godkendelse ændret sammensætningen af Hjemmestyrets servicekontrakter på trafikområdet fra 2006 til og med 2010. Det bærende princip ved etablering af et nyt trafiksystem og indgåelse af servicekontrakter er en forbedret kapacitetsudnyttelse af den trafikale infrastruktur. Det vil bl.a. betyde bedre udnyttelse af den eksisterende fly- og helikopterflåde samt landingspladser, herunder lufthavne, heliporte og helistops. Servicekontrakten om helikoptertransport til og fra Paamiut koster 21,5 mio. kr. årligt. Dette beløb vil fra 2008 kunne spares årligt, såfremt der i årene 2006 til 2007 anlægges en landingsbane i Paamiut, der herefter vil kunne beflyves med Dash 7 på kommerciel basis.

Ifølge landstingslov nr. 4 af 12. juni 1995 om anlæg af flyvepladser vedtog Landstinget at anlægge en flyveplads i Paamiut. Hidtil har det ikke været muligt at finde midler til en sådan landingsbane. Det nye trafiksystem og den afsatte reserve hertil gør det muligt at finde midler til anlæggelsen, og dermed sikre interregional passagerbefordring fra Narsarsuaq til Upernavik uden offentlige tilskud.

Den anslåede pris for en landingsbane i Paamiut er pr. november 2005 141 mio. kr. Dertil skal det bemærkes, at vejen fra byen til lufthavnen allerede er delvist færdiggjort.

Udgiften til landingsbanen i 2006 og 2007 modsvares af mindre udgifter til drift af trafiksystemet i 2007 til 2015. Det betyder, at udgiften til landingsbanen over hele perioden er DAU-neutral.

Af hensyn til at kunne ibrugtage landingsbanen i slutningen af 2007 og opnå besparelser på helikopterdriften som forudsat allerede i 2007, er det nødvendigt at afsætte midler til igangsætning af detailprojektering og udbud af opgaven i januar 2006 under forbehold for den bevilligende myndigheds efterfølgende beslutning. Landsstyret agter at indarbejde de resterende 136 mio. kr. over årene 2006 og 2007 i FFL 2006 og hermed give Landstinget mulighed for endelig stillingtagen i forbindelse finanslovsforhandlingerne i foråret.

På baggrund heraf foreslår Landsstyret, at man allerede fra årsskiftet 2005/2006 igangsætter en detailprojektering og udbud af en lufthavn i Paamiut med udgifter på op til 5 mio. kr.

På den midlertidige finanslov foreslås afsat midler til det videre arbejde med opførelse af vandkraftværk ved Sisimiut (Tasersuaq), samt en kommende installation af en 3. turbine i Buksefjordsværket ved Nuuk.

Foruden forventede samfundsøkonomiske gevinster vil dette betyde en overgang til et selvbærende samfund, hvor afhængighed af importeret brændsel er mindre. Hertil kommer de miljømæssige fordele ved øget vandkraft.

En beslutning herom er på nuværende tidspunkt ikke endelig, men bevirker at Landstinget på FM 2006 bedre kan træffe beslutninger på et oplyst grundlag.

I alt er der i forbindelse med udvidelse af vandkraft behov for 11 mio. kroner på den midlertidige finanslov.

I forbindelse med Strukturudvalgets betænkning vil der være behov for, at kommunerne i 2006 afholder udgifter til rejse- og mødeaktiviteter med henblik på bl.a. at drøfte og forhandle konkrete sammenlægninger af kommuner. Dette omfatter indledningsvis rejseudgifter i forbindelse med et borgmester- og kommunaldirektørmøde i Nuuk i uge 9. Efterfølgende vil der også være behov for ekstraordinære rejseaktiviteter for kommunerne med henblik på konkrete forhandlinger om sammenlægninger.

For især kommunerne Qaanaaq og Ittoqqortoormiit er der på grund af den geografiske beliggenhed tale om særligt byrdefulde rejseudgifter, som disse kommuner på grund af en trængt økonomisk situation har vanskeligt ved at afholde. Derfor foreslås der afsat en bevilling på 0,2 mio. kr. Tilskuddet udbetales som et engangstilskud med halvdelen til hver af de to kommuner.

Grønland blev medlem af WTO i 1995. Landsstyret har gennem deltagelse i WTO aktivt varetaget grønlandske eksportinteresser og benyttet de fælles handelsregler i WTO til fordel for det grønlandske erhvervsliv og samfundsøkonomien generelt. I 2001 besluttede Landsstyret, at Grønlands regelsæt skulle tilpasses WTO’s regelsæt. Efterfølgende er der fremkommet en række anbefalinger til det videre arbejde, som falder i to hovedgrupper: lovgivning som Landsstyret umiddelbart kan implementere i eget regi og lovgivning, der fordrer en indrapportering (notificering) eller decideret undtagelse fra det fælles regelsæt.

Der er frist den 20. december 2005 for anmodning om at påbegynde notificeringsprocessen til WTO-sekretariatet. Alternativt må Grønland vente helt frem til 2009.

I forbindelse med WTO-notificeringsprocessen vil der være behov for at disponere over på op til 650.000 kr. 50.000 kr. vil skulle bruges til oversættelse af lovgivning og 600.000 kr. til at få et advokatfirma til at foretage en analyse af lovgivningen. Disse midler søges således indarbejdet i den midlertidige bevillingslov for 2006.

I Finansloven for 2005 er der afsat en reserve til overenskomstrelaterede udgifter, hvor der i perioden 2005-2008 er afsat 5 mio. kr. i hvert af årene. Man har i forbindelse med allerede indgåede overenskomstaftaler i løbet af 2005, og med konsekvenser udover finansåret, allerede disponeret over nogle af midlerne. Det må derfor forventes, at der i 1. kvartal 2006 vil blive behov for at disponere over yderligere midler, som følge af indgåelse af overenskomstaftaler. Retten til at disponere foreslås at dække hele reserven på 5 mio. kr.

I Finansloven for 2005 har Landsstyret via tekstanmærkning til formålskonto 10.13, Hjemmestyrets virksomheder, bemyndigelse til at overdrage Royal Arctic Bygdeservice A/S fra Royal Arctic Line A/S til KNI A/S.

Baggrunden for forslaget er, at Landsstyret har truffet en principbeslutning om at arbejde for, at en række bygdeserviceringsopgaver skal samles under KNI A/S. Samordningen af bygdeserviceringsopgaver indebærer, at Royal Arctic Bygdeservice A/S lægges under KNI A/S.

Formålet er at sikre et højere serviceniveau for bygderne, en bedre koordination af de forskellige serviceopgaver og et lavere omkostningsniveau for samfundet. Ved at samle de pågældende bygdeserviceringsopgaver under ét selskab forventes det, at der kan opnås rationaliseringsgevinster og dermed samfundsmæssige besparelser. En forbedret koordinering af de pågældende opgaver skaber samtidig mulighed for bedre servicering ikke mindst, hvad angår bygdebesejlingen.

Både Royal Arctic Line A/S og KNI A/S har disponeret efter at overdragelsen skal finde sted den 1/1-2006, hvorfor denne overdragelse søges indarbejdet i den midlertidige landstingsbevillingslov for 2006.

 

 

Bemærkninger til forslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1

Stk. 2 bemyndiger Landstinget til, hvad der kan betegnes som en uforstyrret videreførsel af Hjemmestyrets virksomhed. Det forudsættes, at indtægter kan oppebæres og udgifter afholdes med udgangspunkt i bevillingsniveauet i 2005.

Stk. 3 har til formål at skabe hjemmel til, at Landsstyret kan afholde udgifter, der skønnes nødvendige udfra samfundsøkonomiske hensyn.

Udgifterne til tilskud fra erhvervsfremmepuljen afholdes i henhold til det regelgrundlag og de bevillingsforudsætninger, der er gældende i Finanslov 2005 under hovedkonto 64.10.16 Finansieringsstøtte.


Til nr. 2

Ændringen af lovens § 4 har til formål at skabe hjemmel til, at Landsstyret kan afholde udgifter, der skønnes nødvendige udfra samfundsøkonomiske hensyn.

Nr. 6 omhandler udgifterne i forbindelse med udvikling og implementering af et visitations- og registreringsværktøj til vejlednings- og introduktionscentre, der vil blive afholdt indenfor de bevillingsmæssige rammer, som fremgår af Finanslov 2005, hovedkonto 64.13.14, Arbejdsmarkedsreform.

Udgifterne i forbindelse med detailprojektering og udbud af en landingsbane i Paamiut, jf. nr. 7, vil blive søgt afholdt på en nyoprettet hovedkonto 87.73.24, Landingsbane i Paamiut.

Udgifterne til igangsættelse af projektering af et vandkraftværk i Sisimiut på op til 10 mio. kr., jf. nr. 8, vil blive søgt afholdt på hovedkonto 89.71.40, Nukissiorfiit – Grønlands Energiforsyning, anlægsudlån.

Ifølge nr. 9 vil udgifterne til forberedende arbejder i forbindelse med indsættelse af en 3. turbine i Buksefjordsværket i Nuuk på op til 1 mio. kr., blive søgt afholdt på hovedkonto 89.71.40, Nukissiorfiit – Grønlands Energiforsyning, anlægsudlån.

Udgifterne til afholdelse af rejsetilskud i forbindelse med den kommunale strukturreform, jf. nr. 10, vil blive søgt afholdt på hovedkonto 10.01.07, Kommunalreform.

Ifølge forslagets nr. 11 vil udgifterne i forbindelse med WTO-notifikationsprocessen blive søgt optaget på hovedkonto 27.01.01, Udenrigsdirektoratet, administration, og blive søgt dækket igennem en tilsvarende nedsættelse af hovedkonto 20.11.50, Driftsreserven.

Udgifter på overenskomstområdet, jf. nr. 12, vil blive søgt afholdt fra hovedkonto 20.11.51, Reserve til overenskomstrelaterede udgifter. Denne hovedkonto fremgår af Finanslov 2005.


Til nr. 3

Forslaget til ændring af § 5 har til formål at skabe hjemmel til, at Landsstyret kan gennemføre en overdragelse af Royal Arctic Bygdeservice A/S (RAB A/S) fra Royal Arctic Line A/S til KNI A/S pr. 1. januar 2006. Landsstyret har hjemmel til at gennemføre denne overdragelse i form af tekstanmærkningen: "Til formålskonto 10.13, Hjemmestyrets virksomheder". Tekstanmærkningen er optaget i Finanslov 2005.

I denne forbindelse forventes det, at der vil blive indtægtsført 23,5 mio. kr. ekstra i udbytte som følge af spaltningen af RAB A/S. Hertil skal lægges 2,5 mio. kr. som Hjemmestyret betaler for aktierne i RAB A/S. Disse indtægter vil blive indtægtsført på hovedkonto 10.13.10 Udbytte, udlodning og salg fra aktieselskaber.

På hovedkonto 10.13.11, Kontante udgifter til aktieselskaber, udgiftsføres Hjemmestyret betaling for aktierne i RAB A/S på 2,5 mio. kr., og der optages en udgift på 10 mio. kr., som er Hjemmestyrets indskud i KNI A/S i forbindelse med overdragelsen af RAB A/S.

 

Til § 2

Det foreslås, at landstingsloven træder i kraft 1. januar 2006.