25. april 2005

FM2005/18

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg

vedrørende

Forslag til Landstingslov om kommunalt samarbejde   om opkrævning og inddrivelse af fordringer

 

Afgivet til forslagets 2. behandling

 

Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg har under behandlingen bestået af:

 

Landstingsmedlem Jørgen Wæver Johansen, Siumut, formand
Landstingsmedlem Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Landstingsmedlem Simon Olsen, Siumut
Landstingsmedlem Augusta Salling, Atassut
Landstingsmedlem Per Skaaning, Demokraterne

 

Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg har behandlet nærværende forslag til Landstingslov efter 1. behandlingen under FM2005.


Forslagets indhold

Med nærværende forslag skabes formel hjemmel til indgåelse af kommunale samarbejder om opkrævning og inddrivelse af udestående gæld, samt heraf følgende renter, gebyrer og afgifter fra borgerne.

En kommunalbestyrelse kan efter vedtagelse af forslaget efter konkret aftale bemyndige en anden kommunalbestyrelse eller Skattedirektoratet til at varetage hele, eller dele af, opgaven med opkrævning og inddrivelse af udeståender fra borgerne. Aftaler om sådanne samarbejder mellem kommunerne skal godkendes af Skattedirektoratet.

Den myndighed, til hvilken opgaven delegeres, skal overordnet varetage den delegerede opgave efter de i forvejen gældende retningslinjer for området. Herunder vil de af kommunerne i forvejen anvendte tvangsinddrivelsesmidler kunne finde anvendelse.

Landsstyret forventer i kraft af den af forslaget følgende samling af arbejdet, at inkassoopgaven effektiviseres og smidiggøres i kommunerne, hvorved borgernes samlede udstående gæld til det offentlige på denne vis kan forventes nedbragt.


Økonomiske konsekvenser

Kommunalt samarbejde om opkrævning og inddrivelse af fordringer kan medføre mulighed for administrative besparelser i kommunerne af et ikke nærmere præciseret omfang. Den af forslaget forhåbentligt følgende forbedring af den kommunale opkrævnings- og inddrivelsesvirksomhed kan videre forventes at medføre en nedbringelse af borgernes samlede udestående gæld til det offentlige.


Forholdet til dansk lovgivning

Lov nr. 52 af 31. januar 2001 om kommunalt samarbejde om opkrævning og inddrivelse er delvist tilsvarende det nærværende forslag til Landstingslov.


Høringssvar

Nærværende forslag blev sendt i høring 12. november 2004 med høringsfrist til 20. december 2004 hos KANUKOKA, Økonomidirektoratet og Landsstyrets Sekretariat. Skatte- og Afgiftsudvalget har med tilfredshed bemærket, at der er givet de høringsberettigede en rimelig frist til at vurdere forslaget.

Udvalget konstaterer, at høringssvarene er af teknisk karakter, og at høringsparternes bemærkninger er indarbejdet i relevant omfang. Høringssvarene har derudover ikke givet anledning til bemærkninger i Udvalget.


Skatte- og Afgiftsudvalgets indstilling

Et enigt Skatte- og Afgiftsudvalg finder forslaget velmotiveret og skal hermed indstille forslaget til Landstingets vedtagelse i den fremsatte form.

 

Jørgen Wæver Johansen,
Formand

 

Agathe Fontain

 

Simon Olsen

 

Augusta Salling

 

Per Skaaning