25. april 2005

FM2005/17

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg

vedrørende

Forslag til Landstingslov om ændring af Landstingslov om inddrivelse

og forebyggelse af restancer til det offentlige

 

Afgivet til forslagets 2. behandling

 

Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg har under behandlingen bestået af:

 

Landstingsmedlem Jørgen Wæver Johansen, Siumut, formand
Landstingsmedlem Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Landstingsmedlem Simon Olsen, Siumut
Landstingsmedlem Augusta Salling, Atassut
Landstingsmedlem Per Skaaning, Demokraterne

 

 Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg har behandlet nærværende forslag efter 1. behandlingen under FM2005.


Forslagets indhold

Med nærværende forslag skabes hjemmel til at inddrive udestående fordringer i form af ubetalte biblioteksgebyrer via bestemmelserne i Landstingslov om inddrivelse og forebyggelse af restancer til det offentlige. Biblioteksgebyrer vil typisk blive indkrævet fra bibliotekets lånere på baggrund af for sent afleveret eller ødelagt biblioteksmateriale.

Vedtagelse af forslaget vil medføre, at bibliotekerne, uden først at indhente en dom i kredsretten, vil kunne anmode de kommunale pantefogeder om at tvangsinddrive udestående fordringer af den ovenfor anførte karakter efter reglerne i kapitel 7 i Lov nr. 271 af 14. juni 1951 om rettens pleje i Grønland. Allerede i dag inddrives på denne vis udestående fordringer opstået i medfør af bl.a. Landstingsforordning om hjælp fra det offentlige.

Landsstyret skønner, at der vil kunne forventes inddrevet restancer på op til 30.000 kr. årligt.

Forslaget skal ses i sammenhæng med FM05/23 Forslag til Landstingsforordning om ændring af Landstingsforordning om biblioteksvæsen.


Høringssvar

Nærværende forslag blev sendt i høring 9. november 2004 med høringsfrist til 13. december 2004 hos KANUKOKA, Økonomidirektoratet, Landsstyrets Sekretariat og Direktoratet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. Skatte- og Afgiftsudvalget har med tilfredshed bemærket, at der er givet de høringsberettigede en rimelig frist til at vurdere forslaget.

Udvalget konstaterer, at høringssvarene er af hovedsagelig teknisk karakter, og at høringsparternes bemærkninger er indarbejdet i tilfredsstillende omfang. Høringssvarene har derudover ikke givet anledning til bemærkninger i Udvalget.


Skatte- og Afgiftsudvalgets indstilling

Et enigt Skatte- og Afgiftsudvalg finder forslaget velmotiveret og skal hermed indstille, at Landstinget vedtager forslaget i den fremsatte form.

 

Jørgen Wæver Johansen,
Formand

 

Agathe Fontain

 

Simon Olsen

 

Augusta Salling

 

Per Skaaning