31. januar 2005

FM 2005/17

 

Bemærkninger til lovforslaget

 

Almindelige bemærkninger

Lovforslaget indeholder to mindre ændringer, hvorved landstingsforordning om biblioteks-væsen inddrages i landstingslov om inddrivelse og forebyggelse af restancer til det offentlige.

Lovforslaget har sin baggrund i en anmodning fra Landstingets Ombudsmand til Direktoratet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke om at fastsætte hjemmel til opkrævning af gebyrer ved forsinket aflevering af biblioteksbøger og andet lånt materiale. Denne hjemmel vil blive søgt tilvejebragt i landstingsforordning om biblioteksvæsen. Som led i denne hjemmeltilvejebringelse ønskes landstingsforordning om biblioteksvæsen at indgå i lands-tingslov om inddrivelse og forebyggelse af restancer til det offentlige, hvorefter der blandt andet kan foretages løntilbageholdelse m.v. angående det offentliges krav på biblioteksgebyrer.


Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige

Det forventes, at de kommunale inkassofunktioners adgang til at inddrive restancer i medfør af landstingsforordning om biblioteksvæsen forbedres, idet der nu vil kunne foretages løntilbageholdelse og tvangsfuldbyrdelse.

Da bibliotekerne ikke længere behøver at indhente fundament ved kredsretten, men kan overdrage fordringen til tvangsinddrivelse hos de kommunale pantefogder, forventes det, at flere restancer inddrives. Ved udgangen af året 2003 havde de grønlandske biblioteker uinddrevne restancer hos lånerne for ca. kr. 100.000. Det skønnes, at tvangs-inddrivelsesmuligheden vil nedbringe den nuværende restancemasse. For kommende år skønnes tvangsinddrivelsesmuligheden at indbringe ikke over kr. 30.000 årligt.


Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet

Forslaget skønnes ikke at have erhvervsøkonomiske eller erhvervsadministrative kon-sekvenser.


Miljø- og naturmæssige konsekvenser

Lovforslaget har ikke miljø- eller naturmæssige konsekvenser.


Administrative konsekvenser for borgerne

Forslaget skønnes ikke at have administrative konsekvenser for borgerne.


Forholdet til rigsfællesskab og selvstyre

Lovforslaget indeholder ikke rigsfællesskab- eller selvstyreaspekter.


Høring

Lovforslaget har været sendt til høring den 9. november 2004 med svarfrist den 13. december 2004 hos KANUKOKA, Økonomidirektoratet, Landsstyrets Sekretariat og Direktoratet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke.

Lovkontoret har fremsendt enkelte bemærkninger omkring opstilling, som er blevet indarbejdet i lovforslaget. Økonomidirektoratet har anmodet om et økonomisk skøn omkring den forbedrede inddrivelsesmulighed. Et sådan er indarbejdet i bemærkningerne. Endelig er ikrafttrædelsestidspunktet ændret til den 1. juni 2005, hvorefter dette lovforslag og lovforslag til ændring om landstingsforordning om biblioteksvæsen træder i kraft samtidigt.

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

 

Til § 1, nr. 1 - 3

Landstingsforordning om biblioteksvæsen inddrages, hvorefter fordringer, som er opstået efter denne landstingsforordning, er genstand for inddrivelse efter bestemmelserne i landstingsloven.


Til nr. 4

Denne paragraf ændres således, at landstingsforordning om biblioteksvæsen indgår, hvorefter krav efter landstingsforordningen kan tvangsfuldbyrdes. Dette skal ses i lyset af, at gebyrkrav vedrørende biblioteksmateriale er umiddelbart konstaterbare og ikke genstand for indsigelser af nævneværdig omfang. Derudover vil kravene typisk være af mindre størrelser, hvorefter indhentelse af fundament ved kredsretten synes uhensigtsmæssigt.


Til § 2

Det foreslås, at landstingsloven træder i kraft den 1. juni 2005.