24. februar 2005

FM 2005/15

 

Bemærkninger til lovforslaget

 

Almindelige bemærkninger

 

1. Indledning:

Det fremgår af § 9, stk. 3, i landstingslov nr. 1 af 31. maj 2001 om økonomisk tilskud til politisk arbejde, at modtagere af tilskud efter § 6 (tilskud til valgkamp) senest 3 måneder efter valgets afholdelse skal indsende en erklæring til Landsstyret om, at tilskud er anvendt til dækning af udgifter ved deltagelse i politisk arbejde forud for valget.

Det fremgår også, at modtagere af tilskud over 25.000 kr. sammen med erklæringen skal indsende revideret regnskab for tilskuddets anvendelse.

Endelig fremgår det, at såfremt erklæring eller revideret regnskab ikke indsendes, kan Landsstyret bestemme, at det udbetalte tilskud skal tilbagebetales helt eller delvis.

Det har vist sig uhensigtsmæssigt, at den nugældende frist for aflevering af reviderede regnskaber er så kort. Det skal i den forbindelse tages i betragtning, at det på grund af infrastrukturen og andre omstændigheder kan være tidskrævende at fremskaffe bilag for alle aktiviteter, der foregår ved deltagelse i valgene. Endvidere er det uhensigtsmæssigt, at partier og kandidatforbund skal engagere en revisor til at udarbejde et særskilt regnskab på andre tidspunkter, end når der skal udarbejdes årsregnskab.

På den baggrund foreslås det, at den gældende frist på 3 måneder efter valgets afholdelse forlænges således, at regnskab skal afleveres senest 6 måneder efter begyndelsen af det kalenderår, som følger efter valgets afholdelse.

Forslaget giver partier og kandidatforbund mulighed for at få udarbejdet revideret regnskab for valgtilskuddets anvendelse samtidig med udarbejdelse og revision af regnskab for anvendelse af tilskud til partiets eller kandidatforbundets politiske arbejde.


2. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser for det offentlige. Det forventes, at forslaget indebærer, at indsendelse af revideret regnskab for tilskud til deltagelse i valg, fremover kan ske rettidigt. Dette kan reducere den administrative sagsbehandling, idet der i så fald ikke vil være behov for at rykke for fremsendelse af regnskaberne.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet:

Forslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet.


4. Miljø- og naturmæssige konsekvenser:

Forslaget har ingen miljø- og naturmæssige konsekvenser.


5. Administrative konsekvenser for borgerne:

Forslaget forventes at få positive administrative konsekvenser for partier, kandidatforbund og løsgængere, idet fristen for indsendelse af erklæring og revideret regnskab for anvendte midler til valgkamp foreslås forlænget fra 3 måneder efter valgets afholdelse til 6 måneder efter begyndelsen af det kalenderår, som følger efter valgets afholdelse.


6. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre:

Forslaget har ingen konsekvenser for Rigsfællesskabet og selvstyre.


7. Hørte myndigheder og organisationer:

Forslaget har været til høring i Økonomidirektoratet, som ikke havde nogen bemærkninger.

 

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

 

Til § 1

Der henvises til indledningen under de almindelige bemærkninger.

Regnskabet vedrørende valgtilskuddets anvendelse kan eventuelt aflægges som en del af det næstfølgende ordinære årsregnskab for partier eller kandidatforbund (regnskab for anvendelse af tilskud til partier eller kandidatforbund), som skal afleveres til Landstingets Formandskab.

Revideret regnskab for tilskud til deltagelse i kommune- og landstingsvalg skal dog afleveres til Landsstyret.

I det tilfælde, at et parti eller et kandidatforbund ikke bliver valgt ind i Landstinget, skal regnskabet vedrørende valgtilskuddets anvendelse tillige være afleveret senest 6 måneder efter begyndelsen af det kalenderår, som følger efter valgets afholdelse.


Til § 2

Det foreslås, at landstingsloven træder i kraft den 1. juni 2005, men således, at den får virkning for valgtilskud, der udbetales efter 1. januar 2005. Dermed omfatter loven også tilskud i forbindelse med kommunalvalget i april 2005.