6. maj 2005

FM 2005/20

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg

vedrørende

Forslag til landstingsforordning om leje af boliger

 

Afgivet til forordningsforslagets 2. behandling

 

Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg har under behandlingen bestået af:

 

Landstingsmedlem Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit, formand
Landstingsmedlem Per Rosing-Petersen, Siumut, næstformand
Landstingsmedlem Jørgen Wæver Johansen, Siumut
Landstingsmedlem Godmand Rasmussen, Atassut
Landstingsmedlem Palle Christiansen, Demokraterne

 

Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg har efter 1. behandlingen den 18. april 2005 gennemgået Landsstyrets forslag til landstingsforordning om leje af boliger med bemærkninger.


Høringssvar

Udvalget har til brug for udvalgsbehandlingen af nærværende forslag indhentet kopi af afgivne høringssvar. Udvalget bemærker med tilfredshed, at høringsparterne fik en svarfrist på to måneder, og at høringssvarene i vidt omfang er indarbejdet i forslaget.

Udvalget har i øvrigt med tilfredshed noteret sig det velfungerende og fleksible samarbejde mellem Landstingets og Landsstyrets administration, som har medført, at Landsstyret har fremsat en række ændringsforslag til forordningen, som bidrager til at præcisere den kommende retstilstand på lejeområdet.


Forslagets indhold

Landsstyret har med sit forslag foretaget en sammenskrivning af den eksisterende lejeforordning med senere ændringer. Samtidig indføres imidlertid en række nye tiltag i forordningen.

Blandt ændringerne bemærker Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg muligheden for at overtage en personalebolig som almindelig udlejningsbolig efter 7 år. Udvalget finder det herudover hensigtsmæssigt, at pensionister får mulighed for at overtage personaleboligen, hvis de har boet i denne gennem 3 år. De nævnte tiltag er med til at øge mobiliteten på såvel bolig- som arbejdsmarkedet og gøre det muligt for flere pensionister at blive i Grønland efter arbejdslivets afslutning.

Det findes ligeledes hensigtsmæssigt at gøre det muligt at fremleje sin udlejningsbolig i op til 1 år. De forbedrede muligheder for boligbytning i offentlige udlejningsboliger, hilser Udvalget ligeledes velkomne.

De nye regler om vandregnskab vil formentlig bidrage til et fald i det samlede vandforbrug, til gavn for såvel miljøet som for den enkelte lejers privatøkonomi.

Endelig ser Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg frem til oprettelsen af Boligklagenævnet. Det er Udvalgets håb, at nævnet vil bidrage til en hurtigere sagsbehandling af boligklagesager.

Udvalgets flertal bestående af Siumut, Inuit Ataqatigiit og Demokraterne indstiller på denne baggrund Landsstyrets Forslag til landstingsforordning om leje af boliger med tilhørende ændringsforslag til vedtagelse.

Et mindretal i Udvalget bestående af Atassut går principielt set ind for forslaget, men ønsker forslagets andenbehandling udsat til efterårssamlingen 2005, således at der bliver mere tid til behandlingen. På denne baggrund indstiller Atassut på nuværende tidspunkt, at forslaget forkastes.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg overgive forslaget til 2. behandling.

 

 

Agathe Fontain,
formand
 

Per Rosing-Petersen,
næstformand

 

Jørgen Wæver Johansen

 

Godmand Rasmussen

 

Palle Christiansen