26. april 2005

FM 2005/19

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg

vedrørende

forslag til landstingsforordning om lægemidler

 

Afgivet til forslagets 2. behandling

 

Landstingets udvalg har under behandlingen bestået af:

Landstingsmedlem Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit, Næstformand
Landstingsmedlem Ole Thorleifsen, Siumut, suppleant
Landstingsmedlem Enos Lyberth, Siumut
Landstingsmedlem Godmand Rasmussen, Atassut
Landstingsmedlem Astrid Fleischer Rex, Demokraterne

Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg har efter 1. behandlingen den 18. april 2005 gennemgået forslaget og bemærker:


Høringssvar

Udvalget har til brug for udvalgsbehandlingen af nærværende forslag indhentet kopi af afgivne høringssvar.

Mange relevante parter har været opfordret til at afgive høringssvar, og de fleste parter har benyttet lejligheden til at afgive høringssvar.


Spørgsmål

Udvalget har til brug for udvalgets behandling af forslaget modtaget en redegørelse fra Landsstyremedlemmet for Sundhed om nogle spørgsmål, der blev rejst ved 1. behandlingen af forslaget. Kopi af Landsstyremedlemmets redegørelse er vedlagt nærværende betænkning som bilag.


Forslagets indhold.

Udvalget hæfter sig ved, at området ikke har været reguleret fra Hjemmestyret i 1992 hjemtog sundhedsvæsenets opgaver. Udvalget finder det passende, at lovgivningen om lægemidler bliver tilpasset de grønlandske forhold af i dag.

Et af tiltagene går ud på, at der på lægemiddelområdet sikres, at der foretages kontrol af lægemidlers kvalitet og sikkerhed.

Der er tilfredshed med, at Landsstyret pålægges at sikre, at der forefindes klare retningslinier på området. Der skal etableres en lægemiddelkomite, der skal stå for faglige rådgivning af Landsstyret på lægemiddelområdet.

Udvalget har en overordnet forventning og et håb om, at det muliggøres at købe billigere lægemidler fra udlandet end hidtil.

Udvalget finder det positivt at forslaget åbner for fremtidig produktion af lægemidler i Grønland.

Omkring Grønlands fremtidige samarbejde med EU ses forslaget som værende et vigtigt i den rigtige retning. Udvalget har dog hæftet sig ved, at konsekvenserne af forslaget ikke på nuværende tidspunkt udtømmende kan beskrives. Udvalget skal opfordre Landsstyret til at være opmærksom herpå ved kommende aftaler med EU.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg i enighed overgive forslaget til 2. behandling med en indstilling om, at forslaget vedtages i den foreliggende form.

 

Agathe Fontain, Næstformand

 

Ole Thorleifsen

 

Enos Lyberth

 

Godmand Rasmussen

 

Astrid Fleischer Rex