23. september 2004

EM 2004/41

 

Bemærkninger til landstingslovforslaget

 

Almindelige bemærkninger


Baggrunden for forslaget:

Landsstyret forelægger på denne samling et landstingsforordningsforslag om uddannelsesstøt-te. Af forslagets § 30 fremgår, at afgørelser vedrørende tildeling af uddannelsesstøtte kan indbringes for Landsstyret i stedet for som hidtil for Klagenævnet for Uddannelsesstøtte, der dermed foreslås nedlagt.

I landstingsloven om tilskud til afvikling af uddannelsesgæld kan klager over afgørelser, jf. § 11, indbringes for klagenævnet. Det vil ikke være hensigtsmæssigt at opretholde klagenæv-net alene for klager efter denne landstingslov, hvorfor det foreslås, at også klager efter loven kan indbringes for Landsstyret.

Ændringen er for så vidt angår uddannelsesstøtte anbefalet i Redegørelse for Uddannelses-støtte fra maj 2002. Begrundelse herfor er, at klager der indgives til klagenævnet typisk er rent juridiske fortolkninger af uddannelsesstøttereglerne, hvor der ikke umiddelbart er behov for en lægmandsvurdering. Det anføres videre, at det vil smidiggøre forvaltningen af klagesa-ger, hvis de alene bliver revurderet af en juridisk sagsbehandler, samt til at sagsbehandlingen vil blive væsentligt kortere.

De samme argumenter gælder også for så vidt angår klager over afgørelser om tilskud til afvikling af uddannelsesgæld.


Økonomiske og administrative konsekvenser:

Der vil være en mindre økonomisk besparelse ved nedlæggelse af klagenævnet, der vil blive tale om at spare en årlig rejse mellem Sisimiut og Nuuk med indkvartering for en person, ligeledes vil der spares mødediæter for indtil 4 personer en dag pr. år. De samlede bevillinger til klagenævnet i 2002 og 2003 er fastsat til 110.000 kr. Klagenævnets nedlæggelse vil ikke medføre en tilsvarende besparelse, da der fortsat skal anvendes ressourcer til klagesagsbehandlingen.

Forslagets vedtagelse har ingen administrative konsekvenser.


Høring:

Forslaget har ikke været sendt ud i høring, da Landsstyret, i forordningen om uddannelsesstøt-te, bliver foreslået som klageinstans og klagenævnet foreslået nedlagt, og dette forslag har været til høring.

 

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Til § 11 stk. 1

§ 11, stk. 1, giver hjemlen til at indbringe skriftlige klager over afgørelser om tilskud til afvik-ling af uddannelsesgæld for Landsstyret.

Hidtil har afgørelserne kunnet indbringes for Klagenævnet for Uddannelsesstøtte, der hermed foreslås nedlagt.

Tidsfristen er ligeledes ændret, således den fremover vil være 6 uger fra afgørelsens dato mod nu 4 uger fra modtagelsen af afgørelsen.

Det bemærkes, at klagefristen er udvidet til 6 uger mod nu 4 uger, samt at fristen nu regnes fra afgørelsens dato, hvor den tidligere regnedes fra modtagelsen af afgørelsen. Ændringen er sket, fordi det kan være vanskeligt at føre bevis for, hvornår en afgørelse er modtaget, medmindre afgørelsen sendes som rekommanderet brev. En sådan fremgangsmåde anses dog for at være yderst belastende administrativt, og vil desuden koste betydelige beløb i ekstra porto.

Indgives en klage først efter klagefristens udløb, skal den herefter som regel afvises på grund af klagefristens overskridelse.


Til § 11 stk. 2

Dispensationsbestemmelsen er indsat for ikke at forringe de uddannelsessøgendes retsstilling. Der kan forekomme tilfælde, hvor en uddannelsessøgende ikke nødvendigvis modtager afgørelsen, inden klagefristen er udløbet.

Dispensationer vil blive givet i tilfælde, hvor en uddannelsessøgende kan bevise eller dog sandsynliggøre, at vedkommende eksempelvis på grund af bortrejse ikke var i stand til at klage inden fristens udløb.


Til § 11 stk. 3

Som noget nyt er der givet hjemmel til, at Landsstyret kan fastsætte nærmere regler for kla-geadgangen, herunder procedure vedrørende klager.

 

Til § 2

Til stk. 1

Landstingsloven skal træde i kraft samtidig med en tilsvarende bestemmelse i landstingsfor-ordning om uddannelsesstøtte. Det foreslås, at landstingsforordningen træder i kraft den 1. januar 2005.


Til stk. 2

Det er samtidig præciseret, at Klagenævnet færdigbehandler klager, der er indbragt inden den 1. januar 2005.