8. oktober 2004

EM 2004 / 37

Forslag til landstingslov nr. xx. af yy. 2004 om ændring af landstingslov om erhvervsfremme inden for turismeerhvervet og landbaserede erhverv.
(Opløsning af fonden til lån til etablering af overnatningsfaciliteter ("Unnuisa-fonden"))
(Landsstyremedlemmet for Erhverv, Landbrug og Arbejdsmarked)

 

Forelæggelsesnotat

 

2. Behandling

Landsstyret takker Erhvervsudvalget for dets grundige behandling af lovforslaget om nedlæggelse af "Unnuisa-fonden" og noterer med tilfredshed, at Erhvervsudvalget i sin betænkning fuldt ud kan tilslutte sig forslaget og de følgebeslutninger, det giver anledning til i forhold til den kommende, moderniserede erhvervsfremmestruktur. Landsstyret konstaterer med tilfredshed, at Erhvervsudvalget støtter arbejdet med at forbedre vilkårene for erhvervsudviklingen.

Erhvervsudvalget skriver i sin betænkning, at udvalget forstår, at hensigten med ventureselskabet er, at det skal stille tålmodig og risikovillig kapital til rådighed på forretningsmæssige vilkår. Dette er korrekt og jeg kan supplere med oplysning om, at det derudover også fremover vil være muligt inden for turismeerhvervet at opnå både tilskud og garanti for lån under den såkaldte TAT-ordning, herunder også til overnatningsfaciliteter.

Jeg takker på Landsstyrets vegne for den mulighed, jeg havde i samråd med dels Erhvervsudvalget, dels Finansudvalget for at uddybe planerne om moderniseringen af erhvervs-fremmestrukturen. Den nye struktur indebærer samlet set ændringer, også i forhold til finansiering af overnatningsfaciliteter. Der vil i højere grad blive en ligestilling mellem mulighederne for støtte til turismeerhvervet og de øvrige såkaldte landbaserede erhverv. Det vil medvirke til at mindske forvridninger i erhvervsstrukturen pga. forskellige tilskudsordninger og vil føre til et mindre subsidieret erhvervsliv, hvor politisk indblanding i enkeltprojekter ikke finder sted.

Landsstyret kan benytte denne lejlighed til at forsikre Erhvervsudvalget - og Landstinget i øvrigt – om, at der har været og fortsat vil være tale om et grundigt arbejde med den nye erhvervsfremmestruktur. Landsstyret er overbevist om, at den nye struktur i løbet af nogle år vil give positive resultater for erhvervsudviklingen her i landet.

Med disse ord overlades forslaget til Landstingets videre behandling.