16. september 2004 EM2004 / 37
RETTELSESBLAD
(Erstatter bemærkninger af 6. august 2004)
Bemærkninger til lovforslaget
Almindelige bemærkningerI sammenhæng med den varslede ændring af erhvervsfremmestrukturen pr. 1. januar 2005, hvorefter den nationale erhvervsfremmeindsats kanaliseres gennem et erhvervsudviklingsselskab med rådgivning og finansieringsstøtte, og et egentligt kapitalformidlingsselskab, et ventureselskab, vil den etablerede fond til lån til overnatningsfaciliteter være overflødig, da denne långivning kan formidles inden for rammerne af de to nye selskaber.
For ikke at have flere parallelle hjemmestyrefinansierede finansieringsordninger, med deraf følgende administrationsomkostninger, end højest nødvendigt, foreslås fonden opløst. Efter den gældende landstingslov om erhvervsfremme inden for turismeerhvervet og landbaserede erhverv, § 10, stk. 9, skal fonden opløses ved landstingslov.
Fonden har udøvet virksomhed siden 1997, først med hjemmel i landstingslov nr. 15 af 31.oktober 1996 om finansieringsstøtte, siden i den her behandlede landstingslov. Fonden har kunnet give lån til etablering, udvidelse og renovering af overnatningsfaciliteter til turister. Afgørelse om lån har skulle tages ud fra, om projektet var økonomisk bæredygtigt, om projektet harmonerede med Landsstyrets turismepolitik, om projektet genererede mange værelser i forhold til investeringen og om den understøttedes af en fornuftig infrastruktur.
I 1997-98 blev der i alt tilført fonden knap 28 mio. kr., i 1999 og 2000 ingenting og i 2001-02 blot 0,5 mio. kr. pr. år, hvoraf 0,2 mio. kr. er gået til sekretariatsfunktionen (administrationsaftale med Grønlandsbanken). Fondens aktiviteter har derfor reelt været næsten nulstillet de seneste år. Der er i alt givet støtte for ca. 30 mio. kr.
Ved opløsning af fonden tilfalder fondens formue Landskassen, og Grønlands Hjemmestyre indtræder i fondens rettigheder og forpligtelser, jf. § 10, stk. 9, i landstingsloven. Det forudsættes, at fondens formue sammen med fondens rettigheder og forpligtelser i forhold til de udstedte lån i fonden overføres til det ventureselskab, der efter ændringen i erhvervsfremmestrukturen efter 1. januar 2005 skal løfte disse opgaver. Bevillingen til sekretariatsbistand forudsættes at følge med opgaven til det i forbindelse med ændringen af erhvervsfremmestrukturen etablerede ventureselskab.
Forslaget har ingen administrative konsekvenser for Hjemmestyrets centraladministration, når bortses fra det administrative arbejde, der skal foregå i forbindelse med fondens opløsning.
Opløsningen af fonden vurderes ikke at have betydende negative økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet, idet det derimod må anses for en fordel, at den funktion, som fonden har opfyldt, overgår til det nyoprettede kapitalformidlingsselskab/ventureselskab, der sammen med det ligeledes nyoprettede erhvervsudviklingsselskab, vil forbedre såvel den rådgivnings- som den finansieringsmæssige service overfor erhvervslivet.
Forslaget skønnes ikke at have miljø- og naturmæssige konsekvenser eller administrative konsekvenser overfor borgerne eller andre.
Forslaget blev sendt til høring den 5. juni 2004 med frist den 16. juni 2004 til at fremkomme med bemærkninger.
Forslaget har været sendt til høring til Greenland Tourism a/s - Grønlands Turistråd, Bestyrelsessekretariatet, DcR, Erhvervsudviklingsselskabet SULISA A/S, Bestyrelsen for Unnuisa-fonden, Skattedirektoratet og til Økonomidirektoratet.
Greenland Tourism a/s fandt forslaget i overensstemmelse med den kommende erhvervsfremmestruktur. Bestyrelsessekretariatet havde, udover et par tekniske bemærkninger, der er indarbejdet, ikke bemærkninger. Økonomidirektoratet, Skattedirektoratet, DcR og Sulisa A/S havde ingen bemærkninger. Bestyrelsen for Unnuisa-fonden tog forslaget om opløsning af fonden til efterretning.
Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser
Til § 1
Til nr. 1
Det nævnte kapitel, indeholdende de nævnte paragraffer, indeholder udelukkende bestemmelser om den fond, der nu foreslås opløst. Der henvises til forslagets almindelige bemærkninger. Lånetilsagn m.v. givet af fonden med hjemmel i nuværende landstingslovs kapitel 3 er fortsat gældende efter den 1. januar 2005.
Til nr. 2Der er tale om konsekvensrettelser begrundet i at Unnuisa-fonden foreslås opløst og dermed udtages af lovgivningen. Der henvises til forslagets almindelige bemærkninger. Der forventes indgået servicekontrakt med det nyoprettede erhvervsudviklingsselskab henholdsvis det nyoprettede kapitalformidlingsselskab/ventureselskab om administration af ordningerne.
Til nr. 3Paragraffen svarer til den hidtidige § 20, stk. 2 og indeholder bestemmelser om rekursadgang og oplysninger om klagefrist. 4 ugers fristen regnes fra ansøgerens modtagelse af afgørelsen.
Til nr. 4Der er tale om en konsekvensrettelse, hvor bestemmelsen er flyttet til § 20, stk. 1.
Til § 2
Tidspunktet er valgt for at sikre, at opløsningen af fonden falder sammen med den varslede ændring i erhvervsfremmestrukturen, således at de opgaver, fonden hidtil har varetaget, nu kan løses i andet regi.