1. august 2004

EM 2004/23

Bemærkninger til lovforslaget

 

Almindelige bemærkninger

1. Indledning:
En række kommuner har ønsket at henlægge erhvervs- og arbejdsmarkedsområdet til varetagelse i kommunens økonomiudvalg. Dette kan imidlertid ikke lade sig gøre i henhold til den nuværende lovgivning. Det har heller ikke været muligt at imødekomme ønsker om placering af andre anliggender i økonomiudvalget.


2. Forslagets hovedpunkter
Det overordnede mål med forslaget er at imødekomme ønsker om en hurtigere og smidigere politisk sagsbehandling tilpasset de enkelte kommuners forskellige behov.

I det igangværende arbejde i Strukturudvalget ønsker man at fremme kommunernes muligheder for selv at indrette deres forvaltning således, at landstingslov om kommunalbestyrelser og bygdebestyrelser m.v. (styrelsesloven) ikke begrænser nye måder at organisere sig på i de enkelte kommuner. Formålet med lovforslaget er således at skabe brede rammer for den kommunale styrelse.

3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:
Landsstyrets forslag forventes ikke at øge kommunernes udgifter. Forslaget om muligheden for at placere flere opgaver i økonomiudvalget kan medføre besparelser i kommuner, der allerede har planer om at skære ned på antallet af politiske udvalg.

4. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet:
Lovforslaget giver mulighed for rationaliseringer og hurtigere sagsbehandling.

5. Miljø- og naturmæssige konsekvenser:
Ingen bemærkninger hertil.

6. Administrative konsekvenser for borgerne:
Lovforslagets administrative konsekvenser vil afhænge af, i hvilket omfang kommunerne indretter den politiske udvalgsstruktur med færre udvalg, der har mere sammenhængende opgaver. Sådanne udvalgssammenlægninger bør medføre en smidigere sagsbehandling på administrativt niveau, medføre en reduktion af antallet af medarbejdere, medføre en bedre borgerbetjening, øge retssikkerheden samt give bedre muligheder for at udnytte den moderne IT-teknologi.

7. Evt. andre væsentlige konsekvenser:
Ingen bemærkninger hertil.

8. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre:
Ingen bemærkninger hertil.

9. Høring af myndigheder og organisationer:
Lovforslaget har været sendt til høring i kommunerne og hos Kanukoka fra den 18. maj til den 16. juni 2004.

Af høringssvarene fremgår det, at Kanukoka kan anbefale ændringsforslaget, og samtlige kommuner, der har afgivet høringssvar, kan uden forbehold tilslutte sig dette.

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

 

Til § 1

Til nr. 1
Ifølge den nuværende at landstingslov om kommunalbestyrelser og bygdebestyrelser m.v. (styrelseslov) antages det, at der alene kan henlægges sådanne opgaver i økonomiudvalget, som har en naturlig sammenhæng med økonomiudvalgets lovbestemte opgaver.

Den foreslåede ændring giver hjemmel til at udvide økonomiudvalgets kompetence, skabe en mere ligelig fordeling af opgaverne udvalgene imellem og placere opgaver i økonomiudvalget, som den enkelte kommune finder det hensigtsmæssigt.


Til nr. 2
Forslaget giver ikke mulighed for at undlade at anvende betegnelsen "økonomiudvalget". Den giver alene kommunalbestyrelsen mulighed for at tilføje en relevant betegnelse til dette navn. Betegnelsen skal tilføjes efter "økonomiudvalget", ikke før. Eksempelvis kan et økonomiudvalg, der i medfør af forslagets § 21, stk. 2. nr. 5, tillige varetage den umiddelbare forvaltning af kommunens erhvervsopgaver, betegnes "økonomi- og erhvervsudvalget".