11. oktober 2004

EM2004/26

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Skatte og Afgiftsudvalg

vedrørende

Forslag til Landstingslov om ændring af Landstingslov om afgift af motorkøretøjer

Afgivet til forslagets 2. behandling

 

Landstingets udvalg har under behandlingen bestået af:

Landstingsmedlem Kalistat Lund, Siumut, formand
Landstingsmedlem Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Landstingsmedlem Augusta Salling, Atassut
Landstingsmedlem Per Skaaning, Demokraterne
Landstingsmedlem Ole Thorleifsen, Siumut

 

Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg har efter 1. behandlingen under EM2004 gennemgået nærværende forslag med bemærkninger.


Forslagets indhold
Motorkøretøjer hos fåre- og rensdyrholdere har traditionelt været fritaget for afgift til landskassen, da disse køretøjer tidligere ikke har været registreringspligtige i henhold til færdselsloven for Grønland. Politiet besluttede imidlertid i september 2003, at også disse motorkøretøjer skulle registreres, hvorved de utilsigtet er blevet omfattet af Landstingslov nr. 3 af 16. juni 1987 om afgift af motorkøretøjer § 1.

Landsstyret ønsker med nærværende forslag at udvide kredsen af køretøjer, der ikke er pålagt afgift, med henblik at modvirke de ovennævnte utilsigtede økonomiske virkninger for fåre- og rensdyrholdererhvervet. Fritagelsen ønskes således udvidet til også at omfatte motorkøretøjer, der ejes og anvendes erhvervsmæssigt af fåre- og rensdyrholdere og lignende på bedrifter, der er beliggende udenfor byer og bygder, hvor der er højst 15 motorkøretøjer til rådighed.

Det foreslås videre, at der i føromtalte Landstingslov gennemføres en teknisk præcisering, hvorefter køretøjer, der anvendes til buskørsel, som hovedregel kun vil kunne fritages for afgift, såfremt buskørslen foregår efter en på forhånd fastlagt offentlig køreplan. At en bus servicerer et lejlighedsvis optrædende charterbehov i lokalsamfundet udelukker dog ikke afgiftsfritagelse.


Høringssvar
Udvalget har til brug for udvalgsbehandlingen af nærværende forslag indhentet kopi af de afgivne høringssvar. Høringssvarene har ikke givet anledning til bemærkninger.


Forslagets tekniske udformning
Udvalget har fra Landstingets Lovtekniske Funktion modtaget et notat vedrørende mangler og uhensigtsmæssigheder i forslaget. Udvalget konstaterer med tilfredshed, at Landsstyret forinden 1. behandlingen af forslaget har fremsat et revideret forslag i overensstemmelse med notatets anbefalinger.


Økonomiske konsekvenser
Da der fra 1. april 2004 er opkrævet afgift for motorkøretøjer, der ejes og anvendes erhvervsmæssigt af fåre- og rensdyrholdere og lignende på bedrifter, der er beliggende udenfor byer og bygder, vil vedtagelse af nærværende forslag medføre, at det opkrævede beløb, svarende til ca. 20.000 kr., skal tilbagebetales. Såfremt nærværende forslag ikke vedtages vil afgiften på disse køretøjer jf. Skattedirektoratet skønsmæssigt indbringe indtægter på ca. 120.000 – 150.000 kr. årligt.


Et enigt udvalg
skal om forslaget bemærke
:

Det er Skatte- og Afgiftsudvalgets opfattelse, at det er hverken hensigtsmæssigt eller rimeligt, at belægge motorkøretøjer, der ejes og anvendes erhvervsmæssigt af fåre- og rensdyrholdere og lignende på bedrifter, der er beliggende udenfor byer og bygder, med en årlig afgift. Udvalget skal på denne baggrund udtrykke sin støtte til nærværende forslag.

Udvalget skal i øvrigt opfordre Landsstyret til at udstede en lovbekendtgørelse eller sammenskrivning af Landstingslov nr. 3 af 16. juni 1987 om afgift af motorkøretøjer med efterfølgende ændringer efter vedtagelse af nærværende forslag.

Skatte- og Afgiftsudvalget indstiller på denne baggrund forslaget til Landstingets vedtagelse.

Med disse bemærkninger skal Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg overgive forslaget til 2. behandling.

 

Kalistat Lund
Formand
 

Agathe Fontain
Næstformand

 

Augusta Salling

 

Per Skaaning

 

Ole Thorleifsen