16. september 2004

EM 2004/26

 

Bemærkninger til lovforslaget

 

Almindelige bemærkninger

Forslagets baggrund:
Motorkøretøjer, der er registreringspligtige i henhold til færdselsloven for Grønland, skal svare afgift til Landskassen. Justitsministeren har udnyttet adgangen i færdselsloven for Grønland til at fritage motorkøretøjer i Nord- og Østgrønland (Qaanaaq kommune og Ittoqqortoormiut kommune) for registreringspligt.

Politimesteren i Grønland har i september 2003 besluttet, at motorkøretøjer hos fåre- og rensdyrholdere skal registreres, hvilket medfører, at disse motorkøretøjer automatisk vil blive pålagt at betale afgift til Landskassen efter reglerne i landstingslov om afgift af motorkøretøjer.


Forslagets indhold:
Efter Landsstyrets opfattelse er det ikke rimeligt, at motorkøretøjer, der anvendes på fåre- og rensdyrholdersteder beliggende udenfor byer og bygder, skal pålægges afgift til Landskassen. Det foreslås derfor, at der i loven indsættes en bestemmelse om at fritage disse motorkøretøjer for afgift.

Samtidig præciseres det, at afgiftsfritagelsen for en bus er betinget af, at bussen benyttes til buskørsel efter en fastlagt køreplan.


Økonomiske konsekvenser:
Da fritagelsen omfatter motorkøretøjer, der hidtil ikke har skullet betale motorafgift, medfører forslaget ikke nogen ændring i budgetskønnet for motorafgifter på 43 mio. kr. for finansåret 2005. Provenutabet for 2005 og de efterfølgende år forventes at være i størrelsesorden 120.000 kr. til 150.000 kr. En eventuel tilbagebetaling i henhold til § 2, stk. 2 forventes ikke at overstige 20.000 kr.


Administrative konsekvenser:
Forslaget vil ikke have administrative konsekvenser.


Høring:

Lovforslaget har været sendt til høring i Direktoratet for Boliger og Infrastruktur, Direktoratet for

Fiskeri og Fangst, Direktoratet for Erhverv, Landbrug og Arbejdsmarked, Sekretariatet, Økonomidirektoratet, KANUKOKA, KNAPK og De Samvirkende Fåreholderforeninger. Ingen af høringsparterne ud over De Samvirkende Fåreholderforeninger har haft bemærkninger til lovforslaget. De Samvirkende Fåreholderforeninger har oplyst, at de ud fra sikkerhedsforhold er tilfredse med påsætning af nummerplader, samt at fåreholdernes motorkøretøjer bliver fritaget for at betale motorafgift.

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

 

Til § 1, nr. 1

Terminologien i lovforslaget er i overensstemmelse med de i færdselslov for Grønland anvendte definitioner. Motorkøretøjer, som med hjemmel i færdselslov for Grønland er fritaget for registrering, er ikke omfattet af afgiftspligten.

Motorkøretøjer er at betragte som brand- og redningskøretøjer eller ambulancer, når de er indrettet og udelukkende anvendes til disse formål. Det foreslås, at alle brand- og redningskøretøjer skal være omfattet af fritagelsen, uanset hvem der ejer dem.

Bestemmelsen om fritagelse for afgift af motorkøretøjer, der tilhører fremmede magters diplomatiske eller konsulære repræsentationer m.m., er i overensstemmelse med reglerne i Wienerkonventionen om diplomatiske forbindelser.

Det foreslås, at gruppen af motorkøretøjer, der er fritaget for afgift, udvides til også at omfatte køretøjer som fåre- og rensdyrholdere anvender erhvervsmæssig på deres bedrift, hvis denne er beliggende uden for by eller bygd, og der kun er ganske få motorkøretøjer på stedet.

En fåre- og rensdyrholder bedrift anses at være beliggende udenfor en by eller bygd, når bedriften eller dele af den geografisk ikke ligger inden for by eller bygdegrænsen, således som disse fremgår af den enkelte kommuneplan.

Ved afgørelsen af, hvorvidt der kun er ganske få motorkøretøjer på stedet, skal der lægges vægt på,

hvor mange motorkøretøjer, der er registreret i det lokalområde, som er forbundet via vejnettet, herunder hjulspor, med den enkelte bedrift. Antallet af motorkøretøjer, der er registreret i byer og bygder, skal ikke indgå i afgørelsen.

Alt efter stedets geografiske størrelse vil under 15 motorkøretøjer altid være at betragte som ganske få.

Ved invalidemotorkøretøjer forstås motorkøretøjer, der er specialindrettede på grund af ejerens/brugerens fysiske handicap. Forinden afgørelse om en eventuel afgiftsfritagelse træffes, indhentes en udtalelse fra kommunalbestyrelsen i ansøgerens bopælskommune.

Ved rustvogne forstås motorkøretøjer, som er specialindrettede med henblik på transport af kister i forbindelse med begravelser m.m., og som udelukkende anvendes som sådan. Forinden en afgørelse træffes, indhentes en udtalelse fra kommunalbestyrelsen i ansøgerens bopælskommune.

Det præciseres, at ved buskørsel forstås kørsel med motorkøretøjer, der er bestemt til mod vederlag at benyttes til samtidig befordring af mere end 9 af hinanden, føreren indbefattet, uafhængige personer, og som kører efter en på forhånd fastlagt offentlig køreplan. Det udelukker ikke afgiftsfritagelse for en bus, at den udover kørsel efter en på forhånd fastlagt offentlig køreplan, lejlighedsvis servicerer et optrædende charterbehov i lokalsamfundet.

Forinden en afgørelse træffes, indhentes en udtalelse fra kommunalbestyrelsen i ansøgerens bopælskommune.

Skattedirektoratets kontrol af, om de motorkøretøjer, der har opnået afgiftfritagelse, efterfølgende lever op til kravene om afgiftsfritagelse, sker bl.a. ved, at direktoratet modtager meddelelse fra politiet om ejerskifte af motorkøretøjer, således at afgiften kan opkræves hos den nye ejer af et motorkøretøj, der tidligere har været fritaget for afgift.

 

Til § 2

Det foreslås, at loven skal gælde fra 1. januar 2005.

Da politiets registrering, af fåre- og rensdyrholderes motorkøretøjer er påbegyndt 1. april 2004 foreslås det endvidere, at afgift, som ejere af motorkøretøjer, der er fritaget efter § 1, stk. 2, nr. 4, har indbetalt dækkende perioden 1. april til og med 31. december 2004, tilbagebetales.