07. april 2004

FM 2004/38

 

Forslag til landstingslov nr. xx af xx 2004 om ændring af landstingslov om fordeling af tips- og lottomidler

 

 

Almindelige bemærkninger

1. Forslagets formål

A. Hovedindhold

Med forslaget præciseres, at et beløb svarende til den i 2004 bortfaldne statsafgift af tips- og lottospil i Grønland kan anvendes til andre formål end fordeling efter bestemmelserne i landstingsloven om fordeling af tips- og lottomidler.

B. Baggrund for forslaget

I foråret 2003 blev den danske lov om visse spil, lotterier og væddemål ændret (lov nr. 204 af 26. marts 2003) således, at der fra og med 2004 ikke længere skal betales dansk statsafgift (ca. 8 mio. kr. årligt) af tips- og lottoomsætningen i Grønland. Til gengæld nedsættes statens bloktilskud med et tilsvarende beløb (ca. 8 mio. kr. årligt). Med lovændringen gennemførte Folketinget den såkaldte "entreprenørmodel".

I finansloven for 2004 henførtes et beløb på 8 mio. kr. fra Hjemmestyrets andel af overskuddet fra Tipstjenesten til Landskassen (hovedkonto 24.11.21) til udligning af det nedsatte bloktilskud. Herved sikredes, at Landskassen ikke blev påført et tab som følge af ændringen.

Den hermed gennemførte omlægning er af teknisk karakter. I udgangspunktet er omlægningen økonomisk neutral for staten, Hjemmestyret og for modtagerne af tilskud fra tips- og lottomidlerne.

Landstingslov om fordeling af tips- og lottomidler tager ikke højde for den skete omlægning. Nærværende forslag skal råde bod på dette, således at det fremover vil fremgå af landstingsloven, at et beløb svarende til den i 2004 bortfaldne statsafgift af spil i Grønland kan anvendes til andre formål.

 

2. Forslagets hovedpunkter

A. Gældende ret

Hidtil er omsætningen fra tips- og lottospil i Grønland blevet pålagt en dansk statsafgift på 16 pct. I 2001 udgjorde spilomsætningen ca. 49 mio. kr. og statsafgiften ca. 7,8 mio. kr.

Hjemmestyrets andel af tips- og lottomidlerne udgør en andel af Tipstjenestens overskud. Dette overskud fremkommer efter at spilomsætningen er fratrukket udgifter til gevinster, administration m.v. I 2001 havde Tipstjenesten et overskud på 1.354 mio. kr., hvoraf Hjemmestyret modtog ca. 12,2 mio. kr.

I henhold til lov om visse spil, lotterier og væddemål skal Hjemmestyret fordele sin andel af Tipstjenestens overskud til almennyttige formål. I overensstemmelse hermed er det i § 1, stk. 1, i landstingslov om fordeling af tips- og lottomidler fastsat, at den pulje, der årligt udloddes til Grønland i henhold til lov om visse spil, lotterier og væddemål, skal fordeles af Landsstyret til en række almennyttige formål.

Ved ændringen i foråret 2003 af lov om visse spil, lotterier og væddemål opretholdtes betingelsen om, at Landsstyret skal fordele overskuddet af spil i Grønland til almennyttige formål. Som noget nyt blev det dog bestemt, at et beløb svarende til den bortfaldne statsafgift i 2004 af spil i Grønland, der modregnes i det årlige bloktilskud, kan anvendes af Hjemmestyret til andre formål.

Hjemmestyret kan således fremover anvende et beløb, der svarer til den i 2004 bortfaldne statsafgift af spil i Grønland til andre formål end almennyttige formål.

B. Landsstyrets overvejelser

Tipstjenesten kan først i 2005 beregne størrelsen af den bortfaldne statsafgift i 2004. Herefter kendes også for årene fremover størrelsen af reduktionen i bloktilskuddet, og størrelsen af det beløb Hjemmestyret kan henføre til Landskassen til udligning af det reducerede bloktilskud. Udgør den bortfaldne statsafgift i 2004 eksempelvis 8 mio. kr., vil bloktilskuddet i 2004 og årene fremover blive reduceret med 8 mio. kr. Samtidig vil Hjemmestyret i 2004 og i de kommende år kunne henføre et beløb på 8 mio. kr. til Landskassen fra Grønlands andel af overskuddet i Tipstjenesten.

Den omlægning som fandt sted med ændringen i lov om visse spil, lotterier og væddemål, må alt andet lige over nogle år indebære økonomiske fordele for Grønland. Da størrelsen af det beløb, som skal henføres til Landskassen fra Grønlands andel af overskuddet i Tipstjenesten, låses fast efter 2004, medfører omlægningen, at stigninger i tips- og lottoomsætningen vil resultere i, at der bliver en større pulje til fordeling til tilskudsmodtagerne. Skulle der efter 2004 mod forventning ske et fald i tips- og lottoomsætningen, kan der ved behandlingen af finansloven tages stilling til, om der fortsat skal henføres det samme beløb til Landskassen som i 2004, eller om beløbet skal reduceres til fordel for udbetaling til tilskudsmodtagerne.

Som nævnt forventer Landsstyret dog, at der over nogle år vil ske en stigning i tips- og lottoomsætningen, og at der dermed bliver flere midler til uddeling til de almennyttige formål, som er anført i landstingsloven om fordeling af tips- og lottomidler.

C. Lovforslaget

Forslaget sikrer, at der skabes sammenhæng mellem ændringerne i den danske lov om visse spil, lotterier og væddemål, finansloven for 2004 og landstingslov om fordeling af tips- og lottomidler.

Forslaget fastslår, at et beløb svarende til den bortfaldne statsafgift i 2004 af spil i Grønland kan henføres til Landskassen til udligning af reduktionen i bloktilskuddet.

 

3. De økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige

Forslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for det offentlige.

 

4. De økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.

Forslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet, foreninger, organisationer m.v.

Over en periode forventes omlægningen dog at medføre et stigende beløb fra tips- og lottomidlerne til fordeling til bl.a. tilskudsmodtagerne.

 

5. De miljømæssige konsekvenser

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

6. Administrative konsekvenser for borgere.

Forslaget har ingen administrative konsekvenser for borgere.

 

7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre

Forslaget har som nævnt sammenhæng med ændringer i den danske lov om visse spil, lotterier og væddemål.

Herudover anses forslaget ikke at have virkninger i forhold til Rigsfællesskabet eller den fortsatte udvikling mod selvstyre.

 

8. Hørte myndigheder og organisationer.

Forslaget har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer:

Grønlands Idræts Forbund

Team Grønland

Sorlak

Landsstyrets Sekretariat

Økonomidirektoratet

Skattedirektoratet

Familiedirektoratet

Direktoratet for Infrastruktur og Boliger

Der er modtaget høringssvar fra Direktoratet for Infrastruktur og Boliger, Skattedirektoratet, ØD og Familiedirektoratet, der ikke havde bemærkninger til forslaget.

Lovkontorets bemærkninger er indarbejdet i forslaget.

 

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1.

Det foreslås, at et beløb svarende til den bortfaldne statsafgift i 2004 af spil i Grønland kan anvendes til andre formål end de, der er nævnt i § 1, stk. 1, i landstingslov om fordeling af tips- og lottomidler.

Forslaget, der har baggrund i § 6 I, 2. pkt., i lov nr. 204 af 26. marts 2003 om ændring af lov om visse spil, lotterier og væddemål, giver mulighed for i de årlige finanslove, at henføre et beløb til Landskassen svarende til den bortfaldne statsafgift i 2004 af spil i Grønland fra Grønlands andel af overskuddet i Tipstjenesten.

 

Til § 2

Det foreslås, at landstingsloven træder i kraft den 1. maj 2004.

Samtidig foreslås, at landstingsloven får virkning fra den 1. januar 2004, så der sikres et tidsmæssigt sammenfald med ikrafttrædelsen af finansloven for 2004. Da ændringen er en konsekvens af, hvad der allerede er besluttet ved vedtagelsen af finansloven for 2004, er det ikke fundet betænkeligt at give forslaget virkning fra 1. januar 2004.