3. august 2004

EM 2004/28

 

Bemærkninger til forordningsforslaget

 

Almindelige bemærkninger


1. Indledning:

Landsstyrets ændringsforslag er en del af en skattereform, som er blevet til i et samarbejde mellem Økonomidirektoratet, Skattedirektoratet og Familiedirektoratet. Ændringsforslaget er en konsekvensændring, som følge af at man gør takstmæssig hjælp skattepligtig. Forslaget skal sikre, at det skal kunne betale sig at arbejde for alle, samt at alle lønmodtagere skal bidrage til samfundet via betaling af skat.


2. Forslagets hovedpunkter:

Forslaget betyder, at takstmæssig hjælp kommer til at udgøre 90 % af mindstelønnen for en ikke-faglært lønmodtager efter overenskomsten mellem S.I.K. og Landsstyret i stedet for de nuværende 55 % af mindstelønnen. Modtagere af takstmæssig hjælp vil efter den foreslåede forhøjelse få udbetalt omtrent det samme rådighedsbeløb som tidligere, idet der samtidig indføres en beskatningshjemmel i indkomstskatteloven således, at ydelsen gøres skattepligtig.

Allerede i dag indgår sociale ydelser i form af alders- og førtidspensionister, revaliderings- og orlovsydelser samt uddannelsesstøtte i den skattepligtige indkomst. Landsstyret finder det derfor naturligt, at takstmæssig hjælp, som en lønmodtager modtager som erstatning for mistet lønindtægt ved eksempelvis arbejdsløshed og sygdom, på samme måde indgår i den skattepligtige indkomst.

Det er sideløbende målsætningen med omlægningen af den takstmæssige hjælp at forbedre fordelingspolitikken, fjerne samspilsproblemer mellem sociale sikringsydelser og øge incitamentet til at tage arbejde.


3. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige:

I bloktilskudsaftalen mellem Hjemmestyret og kommunerne for budgetåret 2005 er det nærmere beskrevet, hvorledes Landsstyret forventer at holde beskatningen af den takstmæssige hjælp budgetneutral for kommunekasserne. Det er i bloktilskudsaftalen forudsat, at nærværende lovændringsforslag vedtages af Landstinget samtidig med at den takstmæssige hjælp gøres skattepligtig.


4. Høring af myndigheder og organisationer:

Forslaget har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer:

KANUKOKA, SIK, Grønlands Arbejdsgiverforening, AK, IMAK, HST, PIP, Landsstyrets Sekretariat, Skattedirektoratet, Administrationsdirektoratet og Økonomidirektoratet.

Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer af forslaget.

 

 

Bemærkninger til forordningsforslagets enkelte bestemmelser.

 

Til § 1

Til nr. 1

Forslaget betyder at takstmæssig hjælp kommer til at udgøre 90 % af mindstelønnen for en ikke-faglært efter overenskomsten mellem S.I.K. og Landsstyret i stedet for de nuværende 55 %.

 

Til § 2

Det foreslås, at ændringerne træder i kraft 1. januar 2005.