11. oktober 2004

EM 2004/32

Forslag til landstingsforordning om tobak og sikring af røgfrie miljøer, samt mærkning af tobaksvarer.
(Landsstyremedlem for Familie og Sundhed)

 

Svarnotat

2. behandling

 

Jeg takker Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg for at have behandlet forordningsforslaget.

Der er ikke indført straffeforanstaltninger i forordningsforslagets regler om røgfrit miljø, da dette ville medføre en stor administrativ omkostning for både Hjemmestyret, kommunerne og ikke mindst politiet. Derudover vil det skabe en atmosfære af angiveri.

I stedet for at bruge ressourcer på et oprette en ny tilsynsmyndighed, vil Landsstyret tage kontakt til Sikkerhedsudvalget i Grønlands Hjemmestyre for at sikre, at reglerne om røgfrit miljø vil indgå i deres arbejdsgrundlag. Eventuelle overtrædelser kan derfor meldes til ledelsen, som skal sørge for at rette op på dette. Landsstyret forventer, at brugen af Sikkerhedsudvalget vil medføre, at reglerne bliver overholdt, og Landstinget derfor ikke behøver at overveje yderligere straffeforanstaltninger.

Siumut har i deres ordstyreroplæg oplyst, at ca. 300 mio. kr. af sundhedsvæsenets samlede budget anvendes til behandling af følgesygdomme forårsaget af tobaksrygning. Dette tal er desuden medtaget i betænkningen fra Familie- og Sundhedsudvalget, der henviser til "nye undersøgelser". Dette tal er forkert, og jeg har ikke kendskab til, at der skulle være undersøgelser om udgifterne til behandling af følgesygdommene.

Landsstyret skal herefter indstille forordningsforslaget til vedtagelse i den foreliggende form.