18. oktober 2004

EM2004/29

 

Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge
(Landsstyremedlem for Familie og Sundhed)

 

Svarnotat
2. behandling

Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg har behandlet forslag til ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge og er fremkommet med en betænkning til 2. behandling.

Et enigt udvalg udtrykker stor tilfredshed med forslagets fremsættelse og flertal i udvalget indstiller forordningsforslaget til vedtagelse i den foreliggende form.

Et mindretal i udvalget bestående af Demokraterne er fremkommet med bemærkninger omkring ordet "svært" i § 18, stk. 1, og opfordrer Landsstyret om at fremsætte ændringsforslag til § 18, stk. 1, hvori det præciseres, hvilke børn de professionelle plejefamilier skal tage sig af.

Landsstyret mener, at bestemmelsen skal stå som mulighed for anbringelse af nogle af de børn og unge, som er psykisk skadede og omsorgssvigtede. Muligheden er tiltænkt børn og unge, som har bedst af at være i et tæt nærmiljø med få mennesker omkring sig. Bestemmelsen skal derfor forstås som en mulighed for de psykisk skadede og omsorgssvigtede børn og unge, der efter individuel vurdering har behov for faste og trygge rammer hos en plejefamilie med pædagogisk indsigt.

Det er ikke Landsstyrets hensigt, at de professionelle plejefamilier skal tage sig af de mest behandlingskrævende børn og unge. Dette arbejde ønsker Landsstyret fortsat at overlade til døgninstitutionerne.

Den socialfaglige baggrund eller tilsvarende erfaring vil netop blive krævet af de professionelle plejefamilier med det formål, at de skal kunne håndtere børn og unge, som nok er mere behandlingskrævende end de børn, der anbringes i almindelig familiepleje, men ikke så behandlingskrævende som de børn og unge, der institutionsanbringes.

§ 18, stk. 1 siger, at den professionelle plejefamilie skal have uddannelse eller erfaring med arbejdet med svært psykisk skadede og omsorgssvigtede børn og unge, ikke at det er Landsstyrets hensigt at anbringe denne kategori af børn og unge hos den professionelle plejefamilie.

Landsstyret ønsker derfor ikke på nuværende tidspunkt at efterkomme mindretallets opfordring om en ændring af § 18, stk. 1.

Med disse bemærkninger overlades forslaget til Landstingets debat med indstilling om, at forslaget kan gå videre til 3. behandling.