21. september 2004

EM2004/29

 

Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge

 

Forelæggelsesnotat
(Landsstyremedlem for Familie og Sundhed)

 

1. behandling

Indledningsvis vil jeg gøre opmærksom på, at der er omdelt en rettet udgave af forslaget inklusive bemærkninger dateret 20. september 2004, til erstatning af tidligere omdelte forslag dateret den 3. august 2004.

Den gældende landstingsforordning om hjælp til børn og unge er vedtaget på Forårssamlingen 2003. Anvendelsen af landstingsforordningen i kommunerne har vist, at der er nogle mangler, som rettes med dette ændringsforslag.

Formålet med forslaget til ændring af landstingsforordningen om hjælp til børn og unge er først og fremmest at præcisere, at der er hjemmel til at træffe formandsbeslutninger, når der er behov for akut, at undersøge barnet eller den unge, at anbringe et barn eller en ung uden for hjemmet eller at opretholde en anbringelse af et barn eller en ung.

Det er i den forbindelse mest hensigtsmæssigt, at tilbuddet om bisidderbistand og retten til at udtale sig kan fraviges ved akutte anbringelser, i det omfang det findes påkrævet af omstændighederne omkring anbringelsen.

Det skal præciseres, at driften af døgninstitutionerne er en 100% kommunal opgave/byrde, dog administrerer Landsstyret området på kommunernes vegne.

I de seneste år har praksis for finansieringen af døgninstitutionsområdet været, at 50% af det næstkommende finansårs budgetterede udgifter dækkes ved en 50%’s reduktion af det kommunale bloktilskud, og den anden 50% af det næstkommende finansårs budgetterede udgifter dækkes ved at opkræve takstbetalinger fra de anbringende kommuner.

Således skal kommunerne til enhver tid fuldt ud dække samtlige udgifter, der er forbundet med driften af døgninstitutionsområdet.

Landsstyret finder det mest hensigtsmæssigt, at Landsstyret kan fastsætte i bekendtgørelsesform, hvilke udgifter, der indgår i de kommunale takster. Landsstyret foreslår derfor indsat en bemyndigelse i landstingsforordningen til at fastsætte bestemmelser om takstbetaling i bekendtgørelsesform.

Landsstyret er blevet opmærksom på, at ordet "omsorgssvigtede" mangler i den grønlandsk sprogede forordning i § 18 stk.1 og ønsker med dette ændringsforslag at rette op på fejlen.

Landstyret foreslår endvidere, at der indsættes en bemyndigelsesbestemmelse i landstingsforordningen, således at der kan fastsættes nærmere retningslinier for væresteder.

Landsstyret skal godkende forsøgsordninger og særlige socialpædagogiske tilbud til børn og unge. I øjeblikket eksisterer der væresteder og selvejende institutioner med særlige socialpædagogiske formål. Men der er behov for at afgrænse, hvilke typer af forsøgsordninger og socialpædagogiske tilbud, der kan ansøge om godkendelse. Det foreslås derfor, at Landsstyret bemyndiges til at fastsætte nærmere regler herom.

Landstyret foreslår endvidere, at § 37 stk. 3 fjernes. Det har aldrig været hensigten, at Landsstyret skal tillægges kompetence til at yde tilskud til opførelse og drift af institutioner.

Denne kompetence ligger alene hos Landstinget. Det er imidlertid en mulighed Landstinget altid har, og det er derfor en overflødig bestemmelse.

Forslaget har været sendt i høring hos KANUKOKA med anmodning om høring hos kommunerne, fagforeninger, relevante interesseorganisationer samt internt i Hjemmestyret.

De indkomne høringssvar er indarbejdet i det endelige forordningsforslag.

Forslaget forventes ikke at have væsentlige administrative eller økonomiske konsekvenser.

Med disse bemærkninger vil Landsstyret overlade forslaget til Landstingets velvillig behandling.