19. oktober 2004

EM 2004/36

 

Forslag til landstingsforordning nr. xx af xx 2004 om ændring af landstingsforordning om KNI A/S (Udvidelse af KNI koncernens virksomhed)
(Landsstyreformanden)

 

Forelæggelsesnotat.

1. behandling.

På Landsstyrets vegne skal jeg hermed fremlægge Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om KNI A/S.

Det indgår i den gældende koalitionsaftale, at landsstyrekoalitionen vil arbejde for en bedre koordinering af de trafikale forhold. Landsstyrekoalitionen vil endvidere analysere de hjemmestyreejede selskaber og identificere forslag til rationaliseringer, der skal skabe gennemsigtighed og etablere en forenklet og samlet administration for at samfundet kan drage fuld fordel af selskabernes udviklingspotentiale. Samtidig vil landsstyrekoalitionen fremme initiativer til at styrke udviklingen i bygder og yderdistrikter med henblik på at forbedre de basale levevilkår.

Landsstyret traf den 11. juni 2004 principbeslutning om at arbejde for, at :

Formålet hermed var at sikre:

Til grund for Landsstyrets principbeslutning lå bl.a. en rapport fra konsulentfirmaet Arctic Innovators Aps. Konsulentfirmaet vurderede, at der gennem en sammenlægning vil kunne opnås samfundsøkonomiske besparelser på bygdeserviceringen, uden serviceforringelser eller forøgelse af brugerbetalingen.

Det var imidlertid Landsstyrets vurdering, at rapporten ikke i tilstrækkelig grad belyste de økonomiske konsekvenser af en sammenlægning. Landsstyret har derfor indhentet en supplerende rapport fra Maersk Broker. Denne rapport forelå den 17. september 2004.

I den overordnede konklusion skriver Maersk Broker:

"Projektledelsens overordnede konklusion af udredningsarbejdet og efterfølgende analyse er, at en sammenlægning af bygdeaktiviteterne under KNI’s ansvar og ledelse, således som Landsstyrets principbeslutning lægger op til, vil frembyde en række muligheder for serviceforbedringer for bygdebefolkningen og økonomiske fordele som helhed for det grønlandske samfund."

Maersk Brokers foreslår dog, at AUL A/S fastholdes intakt, og herefter ikke indgår i samordningen under KNI A/S.

Landsstyret har på det foreliggende grundlag besluttet at arbejde for, at:

Landsstyret fremsætter som ændringsforslag til Forslag til Finanslov 2005 forslag om en tekstanmærkning der bemyndiger Landsstyret til pr. 1/1-2005 at indskyde Hjemmestyrets NUKA-aktier i KNI A/S.

Landsstyret fremsætter endvidere forslag om en tekstanmærkning, der bemyndiger Landsstyret til ved den ordinære generalforsamling i 2005 at anmode Royal Arctic Line A/S om at udlodde selskabets Royal Arctic Bygdeservice-aktier med virkning pr. 1. januar 2006, og at de samtidig indskydes i KNI A/S.

Endelig fremsættes nærværende forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om KNI A/S. Forslaget har til formål at give KNI A/S hjemmel til at drive rederivirksomhed, herunder passagertransport samt indhandling og produktion.

De gældende bestemmelser om KNI koncernens virksomhed fastsætter, at koncernens selskaber på forretningsmæssigt grundlag driver virksomhed inden for en gros- og detailhandel og anden dermed beslægtet virksomhed.

Forslaget indebærer en udvidelse af disse rammer for koncernens virksomhed, således at den fremover vil omfatte:

I henhold til den gældende landstingsforordning kan Landsstyret forpligte koncernens selskaber til at indgå kontrakter på forretningsmæssige vilkår om offentlig tjeneste med forsyning med forbrugsvarer, erhvervsredskaber, flydende brændstoffer m.v.

Forslaget udvider Landsstyrets mulighed for at forpligte koncernens selskaber til at indgå kontrakter på forretningsmæssige vilkår til også at omfatte søvejs gods- og passagerbefordring, samt beskæftigelsesfremmende foranstaltninger, herunder også etablering eller opretholdelse af indhandlings- og produktionsanlæg.

Formålet hermed er at give Grønlands Hjemmestyre mulighed for at sikre, at samfundsmæssige interesser tilgodeses.

Ændringen af KNI-forordningen er en betingelse for, at bygdesamordningen kan gennemføres. Men der tages ikke med ændringen af KNI-forordningen konkret stilling til, hvordan bygdesamordningen skal gennemføres.

Med disse bemærkninger vil jeg på Landsstyrets vegne overlade forordningsforslaget til Landstingets velvillige behandling.