3. august 2004

EM 2004/39

Forslag til landstingsforordning om uddannelsesstøtte.
(Landsstyremedlemmet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke)

 

Forelæggelsesnotat.

 

1. behandling.

Landsstyret skal hermed forelægge forslag til landstingsforordning om uddannelsesstøtte.

Forslaget til en ny landstingsforordning om uddannelsesstøtte er primært udarbejdet på baggrund af anbefalingerne i "Redegørelse om Uddannelsesstøttereform". Redegørelsen er udarbejdet af Direktoratet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke i maj 2002. Redegørelsen blev udarbejdet på baggrund af arbejdet i en arbejdsgruppe med repræsentanter for Direktoratet, Uddannelsesstøtteforvaltningen, Økonomidirektoratet og de uddannelsessøgendes organisationer. Om baggrunden for forslaget i øvrigt og for uddybning af anbefalingerne i redegørelsen henvises til forslagets almindelige bemærkninger.

Med forslaget lægges der op til en reform af den nuværende uddannelsesstøtteordning. Overordnet set lægges der op til en forenkling og effektivisering. Desuden er hovedsigtet at give de uddannelsessøgende større ansvar for tilrettelæggelse af eget uddannelsesforløb samt forvaltning af de midler, som de får stillet til rådighed.

Der lægges i overensstemmelse med de overordnede intentioner med reformen op til indførelse af et såkaldt klippekortsystem. Det betyder, at de uddannelsessøgende bliver tildelt et bestemt antal uddannelsesstøtteklip til gennemførelse af kompetencegivende uddannelser.

Derudover vil der ske en sanering af en række særydelser mod at der i stedet sker en forhøjelse af stipendiesatserne og de uddannelsessøgendes lånemuligheder for studerende på videregående uddannelser. Endelig skal det nævnes, at der foreslås en væsentlig omlægning af stipendiesatserne for elever på de studieforberedende uddannelser. Disse ændringer indgår i finanslovsforslaget for 2005 og vil indgå i forbindelse med revision af den gældende bekendtgørelse om uddannelsesstøtte.

For at sikre, at de uddannelsessøgendes organisationer bliver inddraget så meget som muligt i forbindelse med fastsættelse af låne- og stipendiesatser på finansloven, er der i forslaget lagt op til, at der skal ske samråd herom mellem Landsstyret og de uddannelsessøgendes organisationer. Landsstyret forventer her igennem at få styrket samarbejdet med de uddannelsessøgendes organisationer. Dette vil give de uddannelsessøgendes organisationer bedre muligheder for at fremme medlemmernes interesser og vil samtidig sikre, at prioriteringen af de til enhver tid værende midler sker med udgangspunkt i de uddannelsessøgendes egne forslag herom.

Forslaget har været til høring hos alle relevante parter. Høringssvarene har givet anledning til enkelte ændringer i forslaget og tilhørende bemærkninger. Der er i bemærkningerne til forslaget i øvrigt redegjort for de væsentligste bemærkninger i høringssvarene, og der henvises derfor dertil.

Idet der i øvrigt henvises til forslaget med tilhørende bemærkninger, overlades forslaget hermed til Landstingets velvillige behandling.