Notat til Landstingets

Kultur- og Udannelsesudvalget


vedrørende


Forslag til landstingslov om uddannelsesstøtte

EM 2004/39

 



Efter en gennemgang af Landsstyrets rettelsesblad af 23. september 2004 skal Landstingets lovtekniske funktion henlede udvalgets opmærksomhed på følgende:

I rettelsesbladet har landsstyret bl.a. rettet bestemmelserne i § 35 og § 37, således at forordningens regler i bestemte henseender får virkning fra 1. januar 2005 og ikke fra 1. august 1996, som det fremgik af det oprindelige lovforslag. Rettelsesbladet efterkommer for så vidt bemærkninger herom, som Landstingets lovtekniske funktion med notat af 30. august 2004 har meddelt Direktoratet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. Rettelsesbladet efterkommer derimod ikke en tilsvarende bemærkning angående § 36, som i sin nuværende form har følgende ordlyd:

§ 36. Uddannelsesstøtte, der er modtaget uberettiget inden 1. august 1996, forrentes efter de herom på daværende tidspunkt gældende regler. Derefter forrentes uberettiget modtaget støtte i overensstemmelse med bestemmelserne i § 21 og § 22.

Bestemmelsen har den virkning, at renteberegningsreglerne i § 21 og § 22 formelt får tilbagevirkende kraft i 8½ år for al studiegæld, der er omfattet af § 36 (udbetalinger, der senere viser sig uberettigede). Som en konsekvens heraf:

På telefonisk forespørgsel har direktoratet oplyst, at man ikke forventer praktiske konsekvenser, idet de nye renteregler efter direktoratets opfattelse indholdsmæssigt svarer til de gamle. Direktoratet kunne ikke oplyse det saglige formål med at give bestemmelsen tilbagevirkende kraft.

Det er herefter fortsat Landstingets lovtekniske funktions vurdering, at ikrafttrædelsesdatoen i § 36 af hensyn til borgernes retssikkerhed bør bringes i overensstemmelse med den generelle ikrafttrædelsesdato for loven, det vil sige 1. januar 2005. Lovens formulering bør således ikke skabe usikkerhed hos de borgere, der har eller har haft gældsposter, der er omfattet af § 36, og som gennem de senere år har disponeret deres økonomi i henhold til den gældende lovgivning.

Hvis det er korrekt, som anført af direktoratet, at bestemmelsens formelle tilbagevirkende kraft alligevel ikke vil medføre praktiske konsekvenser for borgeren, taler dette efter opfattelsen hos Landstingets lovtekniske funktion med afgørende vægt for, at bestemmelsen ændres.

 

28. september 2004 Stefan Krehbiel