7. maj 2004

FM 2004/37

 

BETÆNKNING

 

Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg

 

vedrørende

 

Forslag til landstingsforordning om ændring af   landstingsforordning om museumsvæsen.

 

Afgivet til forslagets 2. behandling

 

Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg har under behandlingen bestået af:

 

Landstingsmedlem Doris Jakobsen, Siumut, formand
Landstingsmedlem Georg Olsen, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Landstingsmedlem Ruth Heilmann, Siumut
Landstingsmedlem Ellen Christoffersen, Atassut
Landstingsmedlem Astrid Fleischer Rex, Demokraterne

 

Landstingets udvalg har efter 1. behandlingen under FM 2004 gennemgået "Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om museumsvæsen" med bemærkninger.


Høringssvar

Udvalget har til brug for udvalgsbehandlingen af nærværende forslag indhentet kopi af afgivne høringssvar. Heraf fremgår det, at høringsparterne har haft en meget kort svarfrist, således har eksempelvis Upernavik Museum modtaget høringen den 17. februar med svarfrist den 18. februar. Udvalget gør opmærksom på, at for korte høringsfrister kan reducere antallet af høringssvar samt ikke mindst forringe kvaliteten af høringssvarene. Udvalget skal derfor indskærpe, at der gives rimelige høringsfrister af hensyn til beslutningsgrundlagets kvalitet og den demokratiske proces.

Forslaget har været til høring hos de relevante parter. Landsstyret har oplyst, at man ikke har fundet det relevant at forelægge forslaget for politimesteren for Grønland og Landsretten i Grønland, hvorimod man har eftersendt forslaget til høring i KNAPK og APK.


Forslagets tekniske udformning.

Udvalget konstaterer, at anbefalingerne fra Landstingets Lovtekniske Funktion delvist er indarbejdet i Landsstyrets rettelsesblad.

Udvalget har fra Landstingets Lovtekniske Funktion modtaget et supplerende notat, som følger op på funktionens anbefalinger. Notatet er vedlagt nærværende betænkning som bilag.

Et enigt udvalg stiller i den forbindelse forslag om en mindre rettelse af forordningens undertitel (ændringsforslag 1).


Forslagets indhold.


Kultur- og Uddannelsesudvalget hilser på denne baggrund Landsstyrets forslag velkommen.

Udvalget vil dog henstille det til Landsstyrets fornyede overvejelse, om ikke der i forordningsforslaget bør gives mulighed for, at borgeren kan frigøre sig fra sine pligter ved at aflevere fundet til et lokalt offentligt museum med henblik på opbevaring og videretransport til Grønlands Nationalmuseum. Dette ville lette borgerens byrder i forbindelse med afleveringen af fundet og sikre, at genstanden hurtigst muligt kommer i mere sagkyndige hænder.

Udvalget mener endvidere, at det bør overvejes, om de genstande, der findes, og som i dag bringes til Grønlands Nationalmuseum, i større omfang kan forblive på de lokale museer end det er tilfældet i dag. Et enigt udvalg anmoder derfor Landsstyremedlemmet for Kultur, Uddannelse, Kirke og Forskning om en redegørelse for praksis på dette område.

Forordningens pligter er jf. § 24a, stk. 1 afgrænset til "danske statsborgere med fast bopæl eller fast ophold i Grønland". Udvalget er betænkelig ved, at museumslovens § 24a ikke kan bringes i anvendelse overfor en række persongrupper med tilknytning til Grønland, navnlig udenlandske statsborgere med fast bopæl og folkeregisteradresse i Grønland, selv om der ikke er sikkerhed for, at de vil være omfattet af tilsvarende regler i deres oprindelsesland.

Udvalget henstiller derfor til Landsstyret om at redegøre for, om dette kan resultere i omgåelser af lovgivningen eller urimelig forskelsbehandling, fordi udenlandske skatteborgere bosat her i landet i princippet lovligt kan foretage regulære "skattejagter", som er forbudt for herboende personer med dansk statsborgerskab.

I givet fald opfordrer udvalget Landstyret til at sikre, at de beskrevne problemer undgås ved eksempelvis at gøre museumsloven anvendelig overfor alle, der har bopæl i Grønland på det tidspunkt, hvor de forstyrrer undervandskulturarv eller tilegner sig et levn fra fortiden m.v.

Udvalget mener ikke, at Hjemmestyret ved nærværende lejlighed bør indføre et bødeansvar for juridiske personer på museumslovens område, eftersom der er tvivl om, hvorvidt en sådan bestemmelse risikerer at overskride den retlige grænse for Hjemmestyrets regelfastsættende myndighed. Da en fjernelse af bødeansvaret for juridiske personer endvidere ikke skønnes at påvirke forordningens funktionsdygtighed i nævneværdig grad, stiller et enigt udvalg forslag om, at denne bestemmelse udgår (ændringsforslag 2).

Et flertal i udvalget bestående af Siumut, Inuit Ataqatigiit og Demokraterne finder, at man bør åbne mulighed for, at Landsstyret kan tildele en dusør efter en konkret vurdering og frit skøn. Dette vil give mulighed for, at samfundet viser sin anerkendelse af det besvær, finderen måtte have haft i forbindelse med sikring, bevaring og transport af et fund. Dusøren kan hindre åbenlyst urimelige situationer, navnlig i betragtning af, at forslaget pålægger borgeren betydelige byrder uden anden mulighed for kompensation (ændringsforslag 3).

Et mindretal i udvalget bestående af Atassut støtter Landsstyrets holdning om at udbetaling af dusør kan opmuntre til iværksættelse af skattejagter. Ovennævnte udvalgsmindretal støtter derfor ikke udvalgsflertallets ændringsforslag 3.


Ovennævnte udvalgsflertal skal på denne baggrund fremsætte følgende ændringsforslag til det af Landsstyret i rettelsesbladet fremsatte forslag:

 

1.

I forordningens undertitel indsættes efter parentesens start ordet "Ændringer ".


2.

Forordningsforslagets pkt. 5 udgår.


3.

Forordningsforslagets pkt. 3 udgår.

 

Ovennævnte udvalgsmindretal skal på denne baggrund fremsætte følgende ændringsforslag til det af Landsstyret i rettelsesbladet fremsatte forslag:

 

1.

I forordningens undertitel indsættes efter parentesens start ordet "Ændringer ".


2.

Forordningsforslagets pkt. 5 udgår.

 

Med disse bemærkninger skal Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg overgive "Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om museumsvæsen" til 2. behandling.

 

Doris Jakobsen, Formand

 

Georg Olsen

 

Ellen Christoffersen

 

Ruth Heilmann

 

Astrid Fleischer Rex