13. april 2004

FM 2004/36

 

Bemærkninger til forordningsforslaget

 

Almindelige bemærkninger

1. Forslagets formål

Landstingets Ombudsmand indledte den 26. september 2002 af egen drift en undersøgelse af hjemmelsgrundlaget for den indtægtsregulerede forældrebetaling i Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 28 af 13. september 1989 vedrørende betaling for børns ophold i kommunal daginstitution og i kommunalt formidlet dagpleje.

I en udtalelse af 16. marts 2004 udtalte Ombudsmanden, at den indtægtsregulerede brugerbetaling efter Ombudsmandens opfattelse ikke har den nødvendige hjemmel. Ombudsmanden henstillede til, at en klar hjemmel tilvejebringes til indtægtsreguleret forældrebetaling.

Landsstyret har, i anledning af den tvivl Landstingets Ombudsmand har påpeget, fundet det rigtigst at fremsætte et forslag, der imødekommer henstillingen for så vidt angår de fremtidige regler på området.

Dette er baggrunden for forslagets fremsættelse.

Landsstyret har til hensigt at udstede en ny bekendtgørelse i forlængelse af Landstingets behandling af nærværende forslag.

 

2. Forslagets hovedpunkter

A. Gældende ret

I henhold til § 3, stk. 3, 1. pkt., i landstingsforordning nr. 7 af 21. maj 2002 om daginstitutioner, dagpleje m.v. fastsætter Landsstyret retningslinier for institutionernes oprettelse, indretning, ledelse og drift, herunder om forældrenes betaling. Efter samme forordnings § 4, stk. 4, fastsætter Landsstyret regler for den kommunale dagpleje, herunder om forældrenes betaling.

B. Forordningsforslaget

Med forslaget præciseres, at Landsstyret kan fastsætte regler om, at betalingen for børns og unges ophold i daginstitutioner og i kommunale dagpleje ordninger, fastsættes under hensyn til forældrenes økonomiske forhold samt kommunernes udgifter til drift af daginstitutioner og den kommunale dagpleje. Desuden præciseres, at Landsstyret kan fastsætte regler om, at forældrebetalingen er indtægtsreguleret.

Herudover foreslås udtrykket "retningslinier" i den dansksprogede version af den gældende forordnings § 3, stk. 3, 1. pkt., af sproglige hensyn erstattet af udtrykket "regler". Ændringen tager sigte på at bringe sprogbrugen i overensstemmelse med almindeligt lovsprog. I den grønlandsksprogede version af den gældende forordnings § 3, stk. 3, 1. pkt., foreslås udtrykket "malittarisassanik" videreført, idet udtrykket er dækkende for den ændring, der foretages i den dansksprogede version. Der er ikke med forslaget tilsigtet nogen realitetsændring i den gældende praksis.

Desuden foreslås enkelte konsekvensændringer.

 

3. De økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser for det offentlige, idet det forudsættes, at reglerne i bekendtgørelse nr. 28. af 13. september 1989 vedrørende betaling for børns ophold i daginstitution og i kommunalt formidlet dagpleje i alt væsentligt videreføres i forbindelse med udstedelse af en ny bekendtgørelse på området.

Forslaget forventes ikke at få administrative konsekvenser for det offentlige. Landsstyret vil dog i forbindelse med udstedelse af en ny bekendtgørelse på området være opmærksom på, om de nuværende arbejdsgange kan tilrettelægges mere hensigtsmæssigt.

 

4. De økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.

Forslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.

 

5. De miljømæssige konsekvenser

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

6. Administrative konsekvenser for borgere.

Forslaget forventes ikke at få administrative konsekvenser for borgerne. Landsstyret vil dog i forbindelse med udstedelse af en ny bekendtgørelse på området være opmærksom på, om de nuværende arbejdsgange kan tilrettelægges mere hensigtsmæssigt.

 

7. Forholdet til Rigsfællesskabet og selvstyre

Forslaget har ingen virkninger i forhold til Rigsfællesskabet eller den fortsatte udvikling mod selvstyre.

 

8. Hørte myndigheder og organisationer m.v.

Ombudsmandens udtalelse er fremkommet efter at den ordinære frist for Landsstyrets anmeldelse af punkter til Landstingets dagsorden er udløbet. Forslaget har som følge heraf været undergivet en kortere høringsfrist ifølge aftale med de hørte.

Forslaget har været sendt til høring hos:

KANUKOKA, Familiedirektoratet og Økonomidirektoratet.

KANUKOKA har ingen bemærkninger til forslaget, idet der er tale om at efterkomme Ombudsmandens henstilling om tilvejebringelse af en klar lovhjemmel til indtægtsbestemt brugerbetaling på dagpasningsområdet. KANUKOKA forudsætter herved, at de nugældende regler omkring betaling for daginstitution og dagpleje videreføres i den varslede bekendtgørelse, samt at der ikke er tilsigtet nogen indskrænkning i det nuværende kommunale råderum. KANUKOKA forventer endvidere at få den kommende bekendtgørelse i høring.

Landsstyret forudsætter som nævnt, at reglerne i bekendtgørelse nr. 28. af 13. september 1989 vedrørende betaling for børns ophold i daginstitution og i kommunalt formidlet dagpleje i alt væsentligt videreføres i forbindelse med udstedelse af en ny bekendtgørelse på området. Landsstyret vil dog i forbindelse med udstedelse af en ny bekendtgørelse på området være opmærksom på, om de nuværende arbejdsgange kan tilrettelægges mere hensigtsmæssigt. Det er ikke herved tilsigtet, at der skal ske indskrænkning af det kommunale råderum på området.

Økonomidirektoratet er positiv over for forordningsforslaget.

Familiedirektoratet har ingen bemærkninger til forslaget.

 

 

Bemærkninger til forordningsforslagets enkelte bestemmelser

 

Til § 1

Til nr. 1.

Den foreslåede ændring indebærer at udtrykket "regler" erstatter det gældende udtryk "retningslinier". Der er herved tilsigtet en sproglig tilpasning af bestemmelsens formulering. Den gældende retstilstand forudsættes opretholdt for så vidt angår Landsstyrets adgang til at fastsætte retningslinier for daginstitutioners oprettelse, indretning, ledelse og drift. I den grønlandsksprogede version af den gældende forordnings § 3, stk. 3, 1. pkt., foreslås udtrykket " malittarisassanik" videreført, idet udtrykket er dækkende for den ændring, der foretages i den dansksprogede version.

 

Til nr. 2 og 4.

Forslaget er en følge af den i de almindelige bemærkninger omtalte henstilling fra Ombudsmanden om, at der tilvejebringes en klar hjemmel til indtægtsreguleret forældrebetaling.

Det foreslås således anført udtrykkeligt i bestemmelserne, at Landsstyret kan fastsætte regler om, at betalingen kan fastsættes under hensyn til forældrenes økonomiske forhold samt kommunernes udgifter til drift af daginstitutioner og den kommunale dagpleje. Desuden præciseres, at Landsstyret kan fastsætte regler om, at forældrebetalingen er indtægtsreguleret. Ved fastsættelse af bestemmelser om indtægtsreguleret forældrebetaling vil der blive taget udgangspunkt i den skattepligtige indkomst.

Landsstyret agter i forlængelse af en vedtagelse af forslaget at udstede en ny bekendtgørelse på området. Bekendtgørelsen forventes i alt væsentligt at videreføre reglerne i bekendtgørelse nr. 28. af 13. september 1989 vedrørende betaling for børns ophold i daginstitution og i kommunalt formidlet dagpleje. Landsstyret vil dog i forbindelse med udstedelsen af bekendtgørelsen vurdere, om arbejdsgange m.v. på området kan tilrettelægges mere hensigts-mæssigt end i dag.

 

Til nr. 3.

Forslaget er en konsekvens af, at hjemlen til at udstede regler vedrørende forældrebetaling skilles ud til et selvstændigt stykke. Den gældende retstilstand på området forudsættes således videreført.

 

Til § 2

Det foreslås, at landstingsforordningen træder i kraft straks ved kundgørelsen.