NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT

Kalaallit Nunaanni Inatsisartut
Inatsisartut Allattoqarfiat

GRØNLANDS HJEMMESTYRE

Grønlands Landsting
Landstingets Bureau

Landsstyremedlemmet for Familier og Sundhed

 

Ulloq/Dato:

J.nr.

24. marts 2003

01.33.04.09-1

 

Vedr.: Anmodning om yderligere oplysninger i forbindelse med udvalgsbehandling af FM 2003/26 Forslag til Landstingsforordning om hjælp til børn og unge

 

Kære Ruth Heilmann.

Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg har som led i udvalgsbehandlingen af ‘Forslag til Landstingsforordning om hjælp til børn og unge’ anmodet Landstyremedlemmet om oplysninger, som udvalget har fået svar på både skriftligt i en svarskrivelse af den 20. marts 2003 og mundt- ligt gennem samråd den 21 marts 2003. Udvalget har behandlet Landsstyremedlemmets oplys- ninger, og udvalget ønsker yderligere forklaringer på følgende spørgsmål.


Mht. § 6, stk 4 stillede udvalget Landsstyremedlemmet følgende spørgsmål skriftligt, jv. spørgsmål nr. 2 i brev til Landsstyremedlemmet af 14. marts 2003:

Udvalget ønsker at få præciseret, hvilke rettigheder et barn har, når det ifølge § 6, stk. 4 indlægges til observation på f.eks. psykiatrisk afdeling.

Landsstyremedlemmet besvarede spørgsmålet således:

Interessen må først og fremmest bero på at man tager vare på barnets sundhed og velvære. Bestemmelsen vedr. § 6 er for at sikre at barnet får den rette hjælp og behandling i henhold til formålene med denne forordningsforslag.

Spørgsmålet om barnets rettigheder i forhold til bestemmelsen i § 6, stk. 2 er dermed barnet der er fyldt 15 år eller forældrene selv er interesseret i at få undersøgt den rette hjælp og behandling. Hvis barnet der er fyldt 15 år eller forældrene modsætter sig en undersøgelse eller hjælp, vil bestemmelsens stk. 3 træde i kraft. Det vil sige at undersøgelsen foretages uden samtykke, her vil det tvangsmæssige foranstaltninger træde i kraft. Når tvangsforanstaltninger træder i kraft tilbydes forældre en bisidder i forhold til bestem- melsen § 11 stk.1.

Udvalget ønsker Landsstyremedlemmets svar uddybet. Hvilke rettigheder har børn og unge som patienter på en psykiatrisk afdeling?


Mht. § 28, stk. 1, 1 pkt. stillede udvalget Landsstyremedlemmet følgende spørgsmål på baggrund af et notat fra Landstingets Lovtekniske Funktion, jv. spørgsmål nr. 14 i brev til Landsstyremedlemmet af 14. marts 2003:


Til § 28, stk. 1, 1. pkt.:

For at understrege, hvem der træffer beslutning om anbringelsens ophør, kunne det overvejes at omformulere "Inden der træffes beslutning" til "Inden kommunalbestyrelsen træffer beslutning".

Udvalget mener, at det er hensigtsmæssigt at følge Landstingets Lovtekniske Funktions formulering. Hvad mener Landsstyremedlemmet om dette?


Landsstyremedlemmet svarede følgende:

Landsstyret finder ikke anledning til at foretage rettelser ud fra ovenstående.

Udvalget finder det vigtigt, at det bliver præciseret i forordningen, at det er kommunal- bestyrelsen, som træffer beslutning. Udvalget ønsker en begrundelse fra Landsstyremed- lemmet om, hvorfor man ikke finder anledning til at foretage en rettelse.

Udvalget har nøje læst bilag 1 fra samrådet den 21. marts 2003 over merudgifter til forordningsforslaget om hjælp til børn og unge. Udvalget vil anmode om at få en detaljeret oversigt, gerne i et regneark, over disse merudgifter til professionelle plejefa- milier. Udvalget ønsker oversigten opstillet således, at man kan se, hvor meget de professionelle plejefamilier får i forhold til almindelige plejefamilier.

Udvalget stiller spørgsmålstegn ved, om vederlaget til aflastning er hentet fra taksten på aflastning fra handicapområdet.


Mht. § 18, stk. 1, stillede udvalget Landsstyremedlemmet følgende spørgsmål til samrå- det, jv. spørgsmål nr. 7 i samrådsindkaldelsen til Landsstyremedlemmet:

Udvalget ønsker en uddybende redegørelse/definition af, hvilke slags børn de professionelle plejefamilier må tage i pleje. Udvalget finder ordlyden "svært psykisk skadede og omsorgssvigtede børn og unge eller børn og unge med vidtgående fysiske og psykiske handicap" (jf. § 18. stk. 1) alt for bredt formuleret.


Landsstyremedlemmet svarede følgende:

Det er hensigten med bestemmelsen, at de professionelle plejefamilier skal kunne aflaste døgninstitutio- nerne på den måde, at de mindst behandlingskrævende børn skal anbringes i professionel familiepleje. Det er klart, at der i dag i Grønland findes børn, der er så behandlingskrævende, at det vil være urimeligt at anbringe disse hos en professionel plejefamilie. Men efter min mening findes der også en del børn, der har behov for voksne, som har en pædagogisk indsigt uden at disse børn behøver anbringelse på en døgninsti- tution.

En nærmere afgrænsning af hvilken gruppe børn, der kan blive tale om vil blive givet i vejledningen til landstingsforordning om børn og unge.

Udvalget påpegede over for Landsstyremedlemmet, at det ikke fremgår klart i forord- ningsforslaget, at de professionelle plejefamilier skal tage sig af de mindst behandlings- krævende børn og unge. Landsstyremedlemmet lovede at tage dette til efterretning. Udvalget anmoder hermed om en tilbagemedling fra Landsstyremedlemmet. Vil ordlyden i § 18 blive ændret, således at det klart fremgår, at de professionelle plejefamilier ikke skal tage sig af de svært psykisk skadede og omsorgssvigtede børn og unge eller børn og unge med vidtgående fysiske og psykiske handicap, men at de professionelle plejefamili- er derimod skal tage sig af de mindst behandlingskrævende børn og unge?

Udvalget ønsker at få en redegørelse for følgende problemstilling:

En familie, som i forvejen har et plejebarn, søger om at blive professionel plejefamilie fra den 1. juli 2003. Familien får godkendelse, og får et nyt barn i professionel familiepleje. Hvordan vil aflønningen for den professionelle plejefamilie blive: Vil familien modtage forskellige takster for de to børn, de har i pleje, eftersom det ene plejebarn har været i familien fra før forordningens ikrafttrædelse, og det andet plejebarn er kommet i famili- epleje efter forordningens ikrafttrædelse?

 

Den grønlandske oversættelse af dette brev følger snarest.

Udvalget ønsker svar snarest og om muligt inden den 26. marts 2003.

 

Med venlig hilsen
på vegne af Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg

Ellen Christoffersen, formand