21. april 1993

FM 1993/09

 

Forslag til landstingslov om landsstyremedlemmers ansvarlighed. (Landsstyreformanden)

 

Forelægge1sesnotat

1. behandling

Indledningsvis vil jeg nævne, at Atassut til denne samling har fremsat et forslag til landstingslov om landsstyremedlemmers ansvarlighed. Forslaget er af Landstinget Formandskab blevet henvist til behandling under dette punkt.

Idet Atassuts forslag på mange måder er i overensstemmelse med Landsstyrets lovudkast, vil jeg ikke her gennemgå de forskelle, der måtte være, men blot henvise til bemærkningerne til de enkelte paragraffer i Landsstyrets forslag.

Under efterårssamlingen i 1988 vedtog Landstinget landstingsloven om landstinget og landsstyret. I henhold til denne landstingslovs § 4, stk. 2, fastsættes landsstyrets og de enkeltes landsstyremedlemmers ansvarlighed ved landstingslov.

Det blev således i 1988 fastsat, at landstinget efterfølgende skulle vurdere behovet for at fastsætte regler for landsstyremedlemmers ansvarlighed. Der har siden hen flere gange fra politisk side været fremsat ønske om, at det enkelte landsstyremedlems ansvar præciseres i lovgivningen.

Såvel i Danmark som i andre demokratiske stater har man fundet det nødvendigt at gennemføre særlove, der fastsætter bestemmelser om en ministers ansvarlighed i sin embedsførelse.

I Grønland har vi ingen bestemmelser herom, desuagtet at der kan tænkes at opstå situationer, hvor Landstinget mener, at der er grundlag for at lade et forhold vedrørende et landsstyremedlems embedsførelse undersøge nærmere.

Landsstyret har derfor udarbejdet det omdelte forslag til landstingslov om landsstyremedlemmers ansvarlighed.

Lovforslaget har været sendt til høring hos Justitsministeriet og er herefter blevet tilrettet i overensstemmelse med ministeriets bemærkninger.

Da lovforslaget er af statsretlig karakter bør det underkastes en meget grundig vurdering og behandling.

Jeg skal derfor indstille, at forslaget overgår til behandling i Forfatningsudvalget inden 2. behandlingen.